Yeni bir ülkeye gidince oraya ait yiyecekler ve içecekler de ilgi alanıma girer.

Halbuki Londra’ya ilk taşındığımızda ilk birkaç ay sadece pilav, makarna ve kuru baklagil ile yaşamıştım diyebilirim. Türk marketlerinde satılan peynir ‘Pınar’ marka dahi olsa farklıydı…

Neyse, gördüğünüz gibi son 10 senede epey geliştim yeme-içme konusunda. Şimdilerde dışarıda yediğimiz zaman Meksika, Asya mutfakları favorim…

İsviçre’nin de farklı mutfağını ve değişik tatlarını deneyimliyorum fırsat buldukça. Eğer İsviçre’ye turist olarak yolunuz düşerse, üstelik bu gezi sonbahara denk gelirse bazı ‘şeyleri’ denemenizi öneririm.

Kestane – Marroni


Tanıdıktan başladım, bildiğimiz kestanenin közde pişmiş hali. Kokusunu metrelerce öteden alır Alaz. Dondurma satan büfelerin yerini kestane pişirenler almışsa sonbahar gelmiş, bereler giyilmiş denilebilir. Göl kıyısında gezinirken elimizi de ısıtması cabası…

Sauser


Fotoğraf : http://www.ledermann-getraenke.ch/

Marketlerde şişe şişe satılınca bu da ne dedim! Meğer taze şarapmış, yani fermantasyonu tamamlanmadan yaklaşık bir haftalıkken şişeleniyormuş bu içecek. Hafif alkollü, beyaz veya kırmızı üzümden yapılmış ve gazlı. Civardaki çiftliklerde pastörize olmamış olanları satılıyor; ama markettekiler pastörize. Sonbaharda denenecek içeceklerin başında…

Süessmoscht


Elma… Her yerde elma var bu mevsim. Süessmoscht da taze sıkılmış, filtre edilmemiş elma suyu. Markette satılır; ama en güzeli bunu çiftliklerden almaktır. Bu iki kelime de aklınızda olsun:
Naturtrüb : filtre edilmemiş
Frisch ab Presse: taze sıkılmış

Game – Av eti


Sonbahar her Avrupa ülkesinde av sezonunu da getirir. Tabii ki avlanarak elde edilen eti de. Tipik İsviçre av eti yemek isterseniz Rehpfeffer veya Hirschpfeffer seçin menüden. Bunlar tavşan, geyik, at veya domuz eti olabilir. Tavşan hariç ben bu etlerin fanı değilim malesef…

Vermicelles

Kestane püresi, krema ve bisküviden yapılan bir tatlı. Süpermarket ve pastane ürünleri satan fırınlarda sonbaharda bulmak mümkün. Mutfağa meraklıysanız kendiniz evde de yapabilirsiniz.

Kırmızı Lahana ve Kestane (Rotkraut & Marroni)


Hemen ‘bööö’ demeyin canım. İsviçre’nin en meşhur ikilisi Knöpfli ve Spatzli, un ve yumurta ile yapılan bir çeşit İsviçre ev makarnası, sonbaharda pişmiş kırmızı lahana ve karamelize olmuş kestane ile servis edilirler. Av eti yemeyene bir alternatif işte…

Quittenpastli

Fotoğraf: http://www.rezeptefinden.de/

Ayva sezonu burada da sonbahar. Tüm İsviçre’de bilinse de, Zürih’e özgü bu jel ayvadan yapılıyor ve tarifi 16. yüzyıla dek uzanıyor.

Tirggel


Fotoğraf: https://en.wikipedia.org/wiki/Tirggel

Sonbahar ve ilkbahar arasında marketlerde bulabileceğiniz bir tür kurabiyemsi bisküvi. Yine Zürih’e özgü bu tat Noel zamanı oldukça popüler. Portakal, elma ve bal tadını alabileceğiniz bu kurabiye çıtır çıtır. Tam kış günü için enerji depolamalık!

Kürbis – (Bal) Kabaklar


Turuncu, yeşil, kahverengi, sarı, bej ve çeşit çeşit şekillerde, ebatlarda kabaklar marketlerde gözünüze çarptı mı bilin ki sonbahar gelmiş! Ekim sonunda ayrı bir etkinliğe, Cadılar Bayramı’na da hizmet veren bu kabakların tatlısını en iyi biz Türkler yaparız; ama çorbası da mükemmel olur, fırında pişmişi de…

Eierschwammli – Mantar


İsviçre ve Almanca’da yumurta mantarı olarak bilinen bu mantarın yaygın adı aslında Chanterelles. Birçok mantar severe göre en iyi mantar kategorisinde. Bizde bilinen adı ise sanıyorum horoz mantarı. Menüde varsa öneririm. Evde yapacaksanız da iyice kumlarından temizleyin…

Kaynak : http://www.littlezurichkitchen.ch/swiss-autumn-foods/
Fotoğraflar : Pixabay ve belirtilen siteler

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.