Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu tüp bebek tedavisi süresi hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan yardımcı üreme yöntemidir. Yardımcı üreme yöntemleri arasında başarı oranı en yüksek yöntem, tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde ülkemizde her yıl 3 milyondan fazla çiftin yüzü gülmektedir.
Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemlerine ise, çiftin kısırlık sebepleri tespit edildikten sonra karar verilmektedir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisinin süresi, her çifte göre farklılık göstermektedir. Ancak klasik bir tüp bebek yöntemi, genellikle başından sonuna kadar bir ayda tamamlanmaktadır.
Tedavinin ilk aşaması: Muayene ve doktorla tanışma
Bu aşama, tedavinin ilk aşamasıdır. Çift, doktora tıbbi geçmişi, cinsel hastalıklarını, ne kadar gebelik denediklerini, yaşam koşullarını, geçirilmiş operasyonları anlatılır. Ardından çifte çeşitli tetkik ve muayeneler yapılır. Kısırlık sorunu tespit edilen çifte ikinci aşama için randevu verilir ve tedavi yöntemleri belirlenir. Yaklaşık olarak bir gün süren bir aşamadır.
Tedavinin ikinci aşaması: Yumurtalıkların uyarılması
Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalıklarının uyarılması için çeşitli hormon ilaçları kullanılır. Bu sayede bir adet döngüsünde elde edilebilecek yumurta sayısı arttırılır ve gebelik şansı yükselir. Bu aşama yaklaşık olarak 12-15 günde tamamlanmaktadır. Bu aşamada anne adayının sık sık merkeze gitmesi ve yumurtalıklarının durumunu kontrol ettirmesi gerekmektedir. Yeterli olgunluğa erişen yumurtalar için çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat sonra yumurta toplama aşamasına geçilir.
Tedavinin üçüncü aşaması: Yumurta toplama aşaması
Yumurtaların toplanması yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanmaktadır. Bu aşama genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Anne adayı herhangi bir şekilde ağrı ya da acı duymaz. İşlemden sonra birkaç saat merkezde dinlenir ve ardından evine gidebilir. Bu aşama ile eş zamanlı olarak baba adayı sperm örneği verir.
Tedavinin dördüncü aşaması: Döllenme
Anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri laborauvar ortamında mikroenjeksiyon ya da klasik yöntemle döllendirilir. Ardından gelişmeleri için inkübatörde muhafaza edilir ve bu alanda 3 ya da 5 gün izlendikten sonra en kaliteli olan embriyo tespit edilir ve embriyo transferi aşamasına geçilir.
Tedavinin beşinci aşaması: Embriyo transferi
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin en kısa sürede tamamlanan işlemidir. Yaklaşık 10 dakikada embriyo transferi yapılır. Anne adayı hiçbir ağrı ya da acı duymadığı için anestezi yapılmaz. Anne adayı merkezde birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilir.
Tedavinin son aşaması: Gebelik testi
Embriyo transferi yapıldıktan sonra çift 12 gün boyunca serbesttir. 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin başarılı olup olmadığı tespit edilir.
Kaynak: http://www.aliosmankoyuncuoglu.com/tup-bebek-tedavisi-kac-gun-surer/