Hamilelik döneminde anne adayının alması gereken vitamin, mineral ve protein gibi besin öğeleri artar. Bebeğin gelişimi için oldukça önemli olan bu vitamin, mineral, kalsiyum ve protein beyin ve kemik gibi sistemlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
Folik asit, gebe kalmadan en az 3 ay önce alınmaya başlanmalıdır. Ancak gebeliğin hangi döneminde başlanırsa başlansın, bebek için oldukça yararlı olacaktır. Folik asit vücutta depolanmadığı için düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Folik asit nedir?
Folik asit bir vitamindir. B grubuna ait olan bu vitamin suda çözünebilir. Doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunmasına rağmen takviye olarak da alınması gerekmektedir. Folik asit, hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşum ve gelişimde önemli bir role sahiptir.
Folik asitin bebeğe faydaları nelerdir?
- Folik asit, hücre çoğalmasına yardımcı olurken, kemik iliğinin görevlerini yerine getirmesine de destek olur.
- DNA ve RNA üretimi için oldukça önemli bir yeri olan folik asit, büyüme aşamalarının eksiksiz gerçekleşmesine yarar.
- Folik asit, bebeğin sinir sistemi anomalilerinin azalmasını sağlar.
Gebelikten önce her kadın genellikle folik asit eksikliği yaşamaktadır. Hamile olan kadınlar ise günlük folik asit ihtiyacını besinlerden karşılayamaz. Bebeğin gelişiminin sağlıklı olması ve gebeliğin gerçekleşmesi için rahim ortamının uygun olması için folik asit alımı gebelikten önce başlamalıdır.
Folik asit, bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişmesini destekler. Bu sebeple de gebe kalmadan önceki 3 ay folik asit takviyesi yapılmalıdır. Aynı şekilde gebelik süresince en az 3 ay folik asit alımına devam edilmelidir. Gebeliğin 3. ayının sonuna kadar günlük 400 mikrogram folik asit kullanılması önerilmektedir. Bakınız: Folik asit ne işe yarar – Bülent Tıraş
Folik asit eksikliği nasıl belirti verir?
Folik asit eksikliği hemen hemen herkeste vardır. Fakat şiddetli folik asit eksikliğinde anemi gibi sorunlar meydana gelebilir.
Belirtileri ise:
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Nefes darlığı,
- Deride solgunluk,
- Cilt çatlakları,
- Ağız kenarı çatlakları.
Folik asitten zengin besinler ise:
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Karaciğer,
- Böbrek,
- Yumurta,
- Tahıllar,
- Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişler,
- Ispanak,
- Yosun,
- Nane,
Bu besinlerden bazıları gebelik döneminde tüketilmemelidir. Bu sebeple de folik asitin takviye olarak alınması gerekmektedir. Folik asitten zengin besinlerden bazıları yüksek oranda A vitamini içerdiğinden tavsiye edilmemektedir. Bu besinler:
- Karaciğer,
- Dana, kuzu ve tavuk ciğeri.
Her hamile kalan kadın folik asit kullanmalı mı?
Folik asit gebelik döneminde rutin olarak her anne adayının alması gereken bir vitamindir. Bundan dolayı da hamileliği sağlıklı olan anne adaylarının dahi kullanması önerilir.
NOT: Bu yazıda geçen bilgiler, Prof. Dr. Bülent Tıraş tarafından verilmiştir.
1 Yorum Var
Folik asitin en büyük handikapı, bulantısı ve kusması olan hamilelerde bu dürtüyü tetiklemesi.. Zaten var olan bulantıyı dayanılmaz noktalara çektiğinden folik asit kullanamayan anne adayları tanıdım. (Yani hap alınsa bile kusma yoluyla geri atılıyor) haliyle anne adayını üzen ve evhamlandıran bir durum. Keşke ilacın etken maddelerine buna önlem birşey de koyabilseler..