Güneş gözlüğü takan küçük çocuklar ne kadar sevimli gelir insana. Moda ikonu gibi! Halbuki güneş gözlüğü kullanmak, çocukların cildi ve gözleri için ilerideki yaşlarına bir yatırımdır. Güneş gözlüğü, güneşin güçlü ultraviyole ışınlarını (UVR) keser.
UVR’den dolayı oluşan cilt ve göz hasarı 10 yaş altındaki çocuklarda büyük risk oluşturur. Göz kapakları ve gözün etrafındaki deri çok hassastır bir yetişkine göre. Houston Üniversitesi, Dermotoloji bölüm başkanı demiş ki ’10 yaşına dek çocukların göz merceği saydamdır. Güneş ışınının göz içine nüfuz etmesi yüksektir ve dolayısıyla gözde, UVR nedenli değişimler görülür. 10 yaşından sonra sonra göz merceği matlaşır ve göz için daha iyi koruma sağlar.’
UVR, tüm cilt kanserlerinin %90’ının sebebidir. Gözün çocukken maruz kaldığı UVR sebebi ile, ileri yaşlarda katarakt, benekli görüş veya gözde hasar meydana gelir. UVR, insana zamanla zarar verir. Bu sebeple çocukların gözleri güneşten korunmalıdır. İleriki yıllarda karşılaşılacak göz problemlerini engellemek için çocuklar küçük yaşlardan itibaren güneş gözlüğü kullanmalıdır.
Neyse ki, iyi bir güneş gözlüğü hem gözü hem de göz çevresini koruyabiliyor günümüzde. 6 aydan küçük bebeklerin güneşe çıkmaması her yerde öneriliyor. (Halbuki benim 40 günlükken yaz güneşinde sırt üstü yatarken resimlerim var boy boy!)
6. aydan sonra ise bebekler de dışarı çıktıklarında güneş gözlüğü takmalılar. İsviçre’de slingde güneş gözlüğü takan bebek görmüştüm de abartmışlar demiştim! Yanılmışım…
Boots, UK göz doktoru da demiş ki, ‘Anne ve baba çocuklarına güneş kremi sürüyorlar, kafasına şapka takıyorlar; ama ya çocukların gözlerini koruyorlar mı? Güneş gözlüğü kullanmak farkında olabileceğinizden daha fazla koruma sağlar. Gözlerin maruz kaldığı riskin %80’i, 18 yaştan öncesindedir. Bu yüzden çocukları UVR’den korumamız gerekir.’
Çocuklarımızı küçüklüklerinden beri, tıpkı diş fırçalamaya, arabada emniyet kemeri takmaya alıştırdığımız gibi, güneş gözlüğü kullanlamaya da alıştırmalıyız. Bunun önemini vurgulayarak hayatları boyunca iyi bir alışkanlık edinmelerini de sağlamış oluruz.
Bu yazıları okur okumaz hemen Alaz’a 2 yaşındayken Amerika’dan aldığım gözlüğü Beliz’e takmaya başladım. Alaz’a da süper bir abi gözlüğü aldım. Bir sonraki yazıda da çocuklara güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmeliyiz diye anlatacağım…
Not: Yazımı beğendiyseniz veya başkalarının işine yarayacağını düşünüyorsanız, lütfen paylaşın… Teşekkürler!
2 Yorum Var
ben de tam bu konuyu düsünüyordum! h&m gibi cocuk giyim alternatifli firmalarin 'aksesuar' reyonlarindan (üzerinde uv korumasi oldugu belirtilen) uygun fiyata bir gözlük edinmek yeterli olur mu? yoksa sadece günes gözlügü üreten köklü firmalardan yüklü meblaglari gözden cikarip, bir gözlük mü alinmali? siz ne dersiniz?
Merhaba Başak,
Bu sorunuzun yanıtı bir sonraki yazımı okuyarak bulabilirsiniz. Yani şu:
https://www.gezginanne.com/2016/04/gunes-gozlugu-secmenin-kurallar.html
Açıkçası çabuk kırılmaması ve çocuğun gözüne zarar vermeyecek bir şey olması benim için en önemli noktalar.
Sevgiler,
Deniz