Havalar soğuyunca, çocuklarımızı güvende, sağlıklı ve sıcacık tutmak için ekstra çaba sarfetmemiz gerekiyor. Küçük çocuklar ve bebekler üşüdüklerini fark edemezler. Vücut sıcaklıkları da, hacim olarak küçük olduklarından biz yetişkinlerden çok daha çabuk düşer.



Çocuklarımızı soğuk havadan korumak için bazı önemli noktalar:

  • Lahana bebek misali giydirin…

Tek ve kalın yerine, kat kat giydirin. Başları, boyunları ve elleri kapalı olsun. Açıkhavada, bebekleri ve küçük çocukları yetişkinlerden bir kat daha fazla giydirin.

  • Giyecekler de tehlikeli olabilir…

Şallar ve berelerin bağcıkları küçük çocukların boğulmasına neden olabilir. Tehlike yaratabilecek ipli, bağlanan giysilerden uzak durun.

  • Üşüyor musun?…

Çocuklara sık sık üşüyüp üşümediklerini sorun. Islanırlarsa mutlaka kıyafet değiştirin. Oyuna dalıp üşüdüklerini veya ıslandıklarını unutmaları muhtemeldir. Kontrolü elden bırakmayın.

  • Güneş kremi kışın da gerekir…

Çocuklar ve yetişkinler kışın da güneş yanığı olabilir. Özellikle kar yağdığında, güneş ışınlarını yansıtır ve kolayca yakar. Güneş kremi sürün, sürünün.

  • Evinize alarm takın…

Evdeki yangınlar genelde kış mevsimi meydana gelir. Evinize duman ve karbon monoksit alarmı taktırın.

  • Donanın!…

Çocuklar kayak, snowboarding yaparken, kızak kayarken, buz tehlikesi olan yerde, örneğin Abant Gölü kıyısında bile yürürken kask takmalı. Her spor ekipmanı profesyonel olarak giyilmeli.

  • Teknik öğrenin/öğretin!

Kayak yaparken de kızak kayarken de bu işin bir tekniği vardır. Öğrenin, uygulayın ve çocuklarınıza da öğretin. Tüm kış aktiviteleri eğlenceli; ama tehlikeli de. Bu sebeple güvenli bir şekilde eğlenileceğini çocuklara öğretin.

  • Burun kanamasın!…

Bazı çocukların kış aylarında kuruluktan dolayı burunları kanar. Çocuk odasına soğuk hava üfleyerek nemlendiren bir alet koyabilirsiniz. Deniz suyu içeren damlalar da burun içini nemli tutar.

  • Su verin…

Kuru kış aylarında çocuklar nefes alırken bile su kaybeder. Su içmelerini hatırlatın. Sık sık ılık içecekler ve çorba içirin.

  • Tehlikeyi görün!…

Soğuk acıtır. Parmaklarda, kulaklarda, burunda ve ayak parmaklarında soluk, gri ve kabarık deri donma başlangıcının belirtisidir. Çocuğunuzu bu halde bulursanız, kapalı bir yere alın. Soğuktan etkilenen bölgeye ılık su – sıcak değil – dökün. Hipotermi halinde, normalde 37 derece olan vücut sıcaklığının 35 dereceye düşmesidir, acil servisi arayın. Titreme, geveleyerek konuşma, olağan dışı sakarlık hipotermi belirtisi olabilir.

Sağlıkla kalın…


Kaynak: Save the Children, American Academy of Pediatrics, University of Michigan Health System

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.