Türk çocukları neden uyumuyor Türkiye’ye gelince anlıyorum.
Türkiye çok gürültülü. İnsanlar çok gürültücü. Kapılar çaaat diye çarpılıyor üst katta akşamın bir vakti, televizyon her daim son ses açık; özellikle reklamlarda ses yükseliyor kendi kendine, nedense? Dolmuşu, arabası bol miktarda korna çalıyor. Kapı önünde yüksek sesle muhabbete herkes alışmış. Sabahın 4:30’unda ölüyü dirilten ezan sesi geliyor, biri bitmeden diğeri başlıyor. Ezana değil lafım yanlış anlamayın, yüksek sesine ve aynı anda değil de ard arda birçok camiden yayılmasına. Bebek uyandıran, çocuk korkutan cinste o karanlıkta…
A photo posted by GezginAnne (@gezginanne) on Jun 6, 2015 at 9:59pm PDT
Tüpçü arabalarının sesi yok artık sanıyorum; ama seçimlere denk gelince akşamın 10’unda dahi bangır bangır siyasi parti müzikleri, anonsları geliyordu evin içine. Yaşlı veya hasta olsam o geçen partiye oy vermem, o kadar sinir bozucular! Akşamın bir vakti kapı zili çalıyor, yanlışlıkla…
Yurtdışında olmuyor bunlar. Rahatsız edici şekilde duyulan, bebek uyandıran tek ses ambülans veya polis sireni sesi. O da haftada belki 1 denk gelir. Türkiye’de ambülans, itfaiye veya polis sireni hiç duymadım 10 gündür. Asıl duyulması gereken ses o iken…
Beliz daha rahat sanki sese karşı; ama Alaz bebekken çok korkardı bu seslerden. Uyanır, ağlar, tekrar da uyuyamazdı. Sonra da al sana mızmız bebek…
Beliz akşam 7-8 arası uyudu yine evdeki gibi. Bir akşam baktık ağlıyor. Yanına gidip baktım, pışpışladım. Gözü kapalı söyleniyor. Kulak verince apartmandan kadın sesleri geldiğini fark ettim. Sanıyorum uyandırdıkları için onlara çemkiriyordu. Ne yapalım, bizim kızın tersi biraz pis!
Alaz ise dışarıdan gelen her sese ilgi göstermeye devam etti. ‘Anne bu neyin sesi?‘, ‘Anne, nereden geliyor bu ses?‘… Bir akşamüzeri parkta oynarken, yanımızdan siyasi partinin seçim kampanyası için müzik çalan araç geçiyordu. Baktım bizimki ellerini kulaklarına bastırmış öyle çıkıyor kaydırak merdivenlerini. Alışkın değil çocuk ne yapsın!
Merak ediyorum, o araçlardan yayılan müzikler sayesinde kaç oy daha fazla geçiyor ellerine acaba? Hani Türkiye dışında o uygulama yok ya!