Benim meşhur Almanca öğretmenimi bilmeyen kalmadı sanıyorum. Geçen haftaki derste ‘Haftaya senenin son dersinde, ders mi yapalım? Yoksa evden bir şeyler getirip parti mi?’ dedi. Hangi öğrenci ders ister ki allah aşkına! 7’sinde neysek 40’ında da oyuz…
Tabii Almancası benden iyi olanlar atladı, ben şunu pişireyim, ben bunu getireyim diye. Baktım henüz içecek sahiplenen yok. Ben de, ‘O zaman ben de şarap getireyim’ dedim. Öğretmen hemen yakaladı; ‘Glühwein getir’ diye. Hiç yapmadım deyince de, ayak üstü iki dakikada tarifini anlattı. Almanca…
Sıcak şarap, glühwein ya da mulled wine olarak bilinir ve kış mevsiminde özellikle noel marketlerde çok tüketilir. Tadını çok severim ben de, alkollü olmasına rağmen içeriğinden ötürü şarap gibi değil şerbet gibidir; ama alkol ve sıcak küt diye adamı çarpar.
Aklımda kalanlarla yapıp öğretmenin tarifine uydum diyemem. Çünkü öğrendiğim Almanca kelimeler, 3. saniyede kafamı terkedip gidiyor. Nedense?! O yüzden çeşitli Almanca tarifleri okuyup birleştirip hazırladım. İnanın çok basitmiş. Hiç bu kadar kolay yapıldığını bilmiyordum. Üstelik yılbaşı gecesi misafirlerinizin çok etkileneceği kesin…
6 Kişi için gereken malzemeler:
- 750ml kırmızı şarap (beyazla da yapılırmış; ama ben hiç görmedim)
- 180ml su
- 150gr toz şeker
- 1 çubuk tarçın
- 1 iri portakal
- 1 mandalin
- Birkaç dilim limon
- 10 adet karanfil
- Bir tutam toz tarçın ve muskat cevizi isteğe bağlı
Hazırlanışı:
Öncelikle, su, şeker ve çubuk tarçını bir tencerede şeker eriyene dek kaynatın. Limon dilimlerini kaynayan suya atın. Portakal ve mandalinanın suyunu sıkıp tencereye dökün. Portakal kabuklarına 10 adet karanfili saplayın, suda başıboş gezinmesinler diye. Portakal kabuklarını ve isteğe bağlı toz tarçın ve muskat cevizini suya ekleyin. Yaklaşık 30 dakika kaynatın ta ki su gibi akıcılığı azalıp şurup kıvamına gelene dek.
Sonra 750ml şarabı ekleyin ki bu genelde şişenin tamamı ediyor. Benim gibi şişeyi 1lt farzedip de 3/4’ünü eklemeyin. Tabii eğer az alkollü istemiyorsanız…
Şarap döktükten sonra kaynamasına ramak kala altını kapatın. Sıcak; ama kaynamamış olacak. Sıcak servis edin. Misafirleriniz farklı saatte geliyorsa ara ara altını açıp ısıtabilirsiniz ya da termosa doldurabilirsiniz ki o zaman dışarıda da içebilirsiniz.
Bir Not: Sıcak şarabı soğuk bardağa koyarsanız çatlayabilir. Kağıt bardak veya ılık bardakta hatta Basel’deki gibi servis yapın.
Bir Öneri: Yılbaşı gecesi hangi ara sıcak şarap ikram ederim diyorsanız, en uygun zaman bence misafirler kapıdan içeri girince olur. Çünkü;
1. Herkes dışarıdan geleceği için üşümüş olacak – eğer güney yarım kürede yaşamıyorsanız…
2. İçinde şeker olduğu için tatlı, yani yemeğin yanında pek gitmez… Bence.
3. Şekerli olduğu için aç gelen misafirlerin diğer konukları beklerken şekerlerinin düşmesini engeller. Genelde misafirlerin kimi erken kimi trafikten ötürü geç gelir. Kimse sinirlenmesin, yemeğe oturana dek açlıktan bayılmasın…
Haydi afiyet olsun…
Basel’de böyle bardaklarda satılıyordu, Glühwein… |
6 Yorum Var
Sakın sakın sakın!!! Nerden buldun o şekerli tarifi, asla konmaz şeker 😀 Şeker ve su yerine elmasuyu koyabilirsin, Almanlar çok yapar. Toz tarçın da yine kesinlikle ı-ıh, mutlaka tahta şeklinde tarçın olmalı, tarçın, muskat, kakuli ve karanfil..
Çocuklara da aynı içeceği şarap yerine elma suyuyla yapabilirsin 😉
Afiyet olsun..
Hahaha… İsviçreliler şekere bayılıyorlar… Herşeye şeker eklerler. Çocuklara elma suyu ile denerim, tarçın severler 😀
Kupaya bayıldım 🙂
Satıyorlar da 🙂
Son günlerde en merak ettiğim tarifti ama google a yazmaya vaktim olmadı, ya da unuttum diyelim. Kendi adına teşekkür ederim tarif için. Bu arada 3 aydır Berlin'de yasıyorum, bu Almanca nasıl bir dildir yahu? Aynı sürede Roma 'da 3.ayın sonunda parktaki annelerle emzirme muhabbetti yapabilecek kadar öğrenmiştim italyanca. Almancam bir kaç gündelik kelimeden ibaret.Onlari a yaz desen yazamam, yazımı da çok zor bir dil bence
Rica ederim. Afiyet olsun…
Haklısınız, dil olayı pek zor.