Ankara’ya yakın günübirlik gidebileceğimiz yerler yazım çok popülerleştiğinden, başka bir Ankara yazısı daha yazmayı uygun buldum.

Türkiye’nin canı ciğeri Ankara’da nereleri görmeli?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Museum of Anatolian Civilizations)

Atatürk’ün isteğiyle, Eti Dönemi’nden eserlerin toplandığı bir müze olması için yapılan çalışmalar sonunda kurulmuş. Paleolitik çağlardan Osmanlı İmparatorluğu dönemine ve hatta günümüze dek eserlerin bulunduğu harika bir yer. Ankara Kalesi‘ne yakın olan müzede, başta Hititler olmak üzere diğer Anadolu uygarlıklarından örnekler de var. Kültürel ve bilimsel etkinliklerin yanı sıra atölye çalışmaları da yapılıyor. 2-3 saate sığacak hızlı bir tur yapabilir, bahçede piknik molası verebilirsiniz. İngilizce ve Türkçe olarak açıklamalar bulunduğundan yabancı turistler için de ‘must go’ bir müze. Üstelik yeni biten tadilat sonrası Avrupa’daki birçok müzeden daha iyi olduğu savunuluyor. Rahat gezmek için haftaiçini seçmeniz, rehberli turlara katılmanız önerilir. Soğuk kış günü çocuklarla Ankara’da ne yaparım derseniz özellikle…

Anıtkabir (Ataturk’s Mausoleum)


Hitit, Roma, Selçuk ve Osmanlı mozaikleriyle süslenmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına yapılmış bu anıtı bilmeyen yoktur zaten. Doğu kısmında Atatürk’ün hayatına dair multimedya gösterisi ve otomobiller yeralıyor. Tandoğan Meydanı’nda bulunan Anıtkabir ve Barış Parkı hergün gezilebiliyor ve giriş ücretsiz. Kabartmalarla süslü kuleler, Atatürk’ün özel eşyalarının da sergilendiği müze ve kitaplık bölümleri de bulunuyor.

Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk’ün Evi (Atatürk House Museum)

Anıtkabir ziyareti öncesi/sonrası görülmesi gereken yerlerden. 1981’de Selanik’teki evin aslına uygun olarak tadilatı yapılmış. İçerisinde piknik alanı, Gazi Orman Çiftliği Parkı, havuz, çocuk oyun alanları ve müze de bulunuyor. Giriş ücretsiz.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Binası da içeride sergilenen endüstri ve teknoloji eserleri de her yaş için görülmeye değer. Özellikle Vehbi Koç’un At Pazarı‘ndaki dükkanı. Oyuncak bölümü özellikle çocukların ayrılamayacakları nokta. Eğitim atölyeleri de düzenleyen müze, İstanbul’daki müzenin bir eşi gibi geliyor bana. Giriş ücreti ve saatleri için buraya buyrun.

Aqua Vega Akvaryum (Aqua Vega Aquarium)

Ankara’da deniz yok; ama akvaryum var. Üstelik dalış okulu ve birbirinden renkli balıkları olan bir akvaryum. Bildiğim diğer akvaryumlara göre küçük bir akvaryum olsa da tünel kısmı güzel ve çocuklar için oldukça eğlenceli.

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi (Metu Science and Technology Museum)

Çocuklu ailelerin, öğrencilerin, kısacası Türkiye’deki herkesin görmesi gereken müzelerden biri. Odtü kampüsü içerisinde bulunan müze, Anadolu’nun teknoloji ve bilim konusunda geliştirdiği eseleri açık ve kapalı alanlarda sergiliyor. Giriş ücretsiz; ama üniversite kampüsüne girmek için neler gerekir gitmeden önce araştırın.

Atakule

Atakule’den Ankara’yı kuşbakışı izlemeden olmaz. 125 metre yüksekliğindeki kulede panoramik manzara ardından yakınındaki botanik bahçesini ziyaret edebilirsiniz. Girişinde bulunan Türkiye’nin ikinci AVM’si yıkılıp yerine yenisi yapılıyordu; ama kule kısmı hala korunup gezilebiliyor diye biliyorum. Kuledeki restoranlar da romantik bir yemek için önerilir, Çankaya sokaklarındaki restoranlarda da…

Ankara Hisar (Ankara Citadel)

Hisar’a çıkan yokuşun bulunduğu yere Samanpazarı deniyor. Eskiden halka açık idamlar burada gerçekleşirmiş. Hisar içerisinde hala geleneksel Anadolu köyü havası var, tadilatlar devam etse de. Antika dükkanları, restoranlar güzel bir akşamüzeri geçirmek için keyifli. Tepeye tırmanmak biraz enerji gerektiyor; ama manzara şahane! İçkale, camiler, parklar ve çeşmelerden oluşan Ankara’da görülmesi gereken yerlerin başında bence.

Gençlik Parkı, Ulus

Şehrin merkezinde bir yeşil alan. Havuzlar, fıskiyeler, restoranlar ve kafeler, basketbol ve futbol sahaları bir de lunapark için gidip görülesi yerlerin başında. Güney kısmında Opera Binası bulunuyor. Civardaki oteller kalmak için en uygun yerler, üstelik merkezi.

Dikmen Vadisi

Kimi Melih Gökçek rantı diyor, kimi gelin/damat dolu her evlenen bu parkta fotoğraf çektirir diyor, kimi dilenci mekanıydı şimdi yürüyüş yapılabilen bir park diyor. Vadi olduğundan yokuş aşağı gezilmesi önerilir.

Ayrıca;
Tunalı Hilmi’de Kuğulu Park, Anfa Altınpark, Göksu Parkı, Ankara Üniversitesi bünyesindeki Oyuncak Müzesi de çocuklarla günü geçirmek için ideal yerlerden.

Etnoğrafya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Kalesi, Kocatepe Camii, Ulucanlar Cezaevi Müzesi de yetişkinler ve daha büyük yaşlardaki çocuklar için gezilebilecek önemli yerler bana kalırsa. Cezaevinin müzeye dönüştürülmesinin belki de ilk örneği Alcatraz‘dan çok etkilenmiştim. O nedenle burayı da gezmek isterim en kısa zamanda…

Ankaralı okuyucularım neler öneririr acaba? Yorumlarınızı alabilir miyiz?

Resimler:

https://www.flickr.com/photos/nezih/
https://www.flickr.com/photos/brewbooks/
https://www.flickr.com/photos/tcp909/
http://www.aquavega.com.tr/content/galeri/
https://www.flickr.com/photos/fotogezi/

Yazar

6 Yorum Var

  1. Ankarali bir anne olarak derimki gayet guzel yazmissiniz derim "" bu konuda bir duzeltme bir tavsiye birde eklemem olacak.Duzeltmem Atakule su anda tadilatta yenileniyor insaat halinde.Tavsiyem mutlaka bu siteyide takip etsinler https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=706031129475133&id=258900494188201&fs=1#!/cocuklaankara?ref=bookmark
     Ekleme olarak da kesinlikle Ali dayi cocuk kutuphanesi ve mta tabiat tarihi muzesini gezmeliler derim.""

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.