Elbette düşüncesiz bir diğer yolcu yüzünden…

Bodrum’dan dönerken uçakta (EasyJet) anons yapıldı. İlk kez duyuyordum bu anonsu. Uçaktaki bir yolcunun alerjisi olduğu için fındık-fıstık-ceviz türü kuruyemiş içeren yiyeceklerin satılmayacağı anonsuydu bu. Eşime doğru anladım mı, diye danıştım hatta. Türkler’de pek görülmeyen, en azından çevremde bilmediğim nut allergy denilen fıstık alerjisi, İngiltere’de çok yaygındı. Bu alerji sebebiyle pişirdiklerimize dikkat ettiğimiz, annesinin ilacını çantasında taşıdığı yakın arkadaş çocukları dahi vardı; ama uçakta ilk kez duyuyordum ya da ilk kez bana denk gelmişti. Neyse, sağ-salim indik ve kimse alerji yüzünden zor anlar yaşamadı.

Geçenlerde bir habere denk geldim: Ağustos ayındaki Ryanair uçağında defalarca anons yapılmasına rağmen bir yolcunun fıstık paketini açmasıyla 4 yaşındaki kız çocuğu nefes alamamış. Tenerife’teki tatilden Londra’ya dönen aile, uçağa binmeden önce kızlarında ciddi bir şekilde fıstık alerjisi olduğunu, aynı odada bir fıstık paketinin açılmasının bile hayati tehlike yarattığını belirtmişler. Uçakta anonslar yapılmış ve tıpkı bizim uçakta olduğu gibi fıstık ürünleri içeren yiyecekler satılmamış.

Yolculuk sırasında küçük kız annesine yüzünün acıdığını söyleyerek kaşınmaya başlamış. Anne, kızını alıp en öne giderek anonsu tekrarlatmış. Birkaç dakika içinde çocuk bayılmış ve nefes alması durmuş. Uçakta bulunan bir ambülans şoförü ve hemşire sayesinde annenin yanındaki iğne yapılarak kızın tehlikeyi atlatması sağlanmış. Uçak iner inmez de havaalanında bekleyen bir ambülans ile hastaneye sevk edilmiş.

Anne, Facebook’ta ‘Lütfen alerjisi olan birinin uyarılarını gözönüne alın, kimsenin hayatını bir fıstık paketiyle tehlikeye atmayın’ diyerek olayı özetlemiş. 2000’den fazla paylaşım olunca da medyanın ilgisini çekmiş.

Fıstık paketini açan yolcunun kimliği açıklanmamış; ama Ryanair’in uçuşlarından 2 sene boyunca men edilmiş.

Lütfen, bu uyarılara kulak verelim:

  • Eğer çocuğunuzda veya sizde fıstık alerjisi varsa uçağa binmeden, binince, yemek servisi sırasında hosteslere bildirin ve gerekli anonsların yapılmasını sağlayın. 
  • Alerji ilaçlarını, özellikle de hayati tehlike yaratan bir alerjiyse, yanınızdan ayırmayın.
  • Yabancı dil sebebiyle anlamadığınız anonslar olursa, lütfen etrafınızdakilerden size tercüme etmelerini isteyin.
  • Fotoğraftaki gibi etiketler hazırlayıp alerjisi olan çocuğunuzun eşyalarına (sırtçantası, mont gibi) yapıştırabilirsiniz.
Haber kaynağı: http://www.parentdish.co.uk/2014/08/14/girl-severe-allergies-stopped-breathing-on-flight-after-passenger-ignored-nut-warnings/
Resim: Flickr
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.