‘Tayland? Hem de çocukla! Yok canım…’
‘Tayland’da çocukları gözden ayırmamamız gerek biliyorsun. Özellikle Bangkok’ta cadde ve sokaklarda. Çok kalabalık ve tuktuklar ile motorsikletler kural tanımıyormuş’ dediğimde Mr. B’nin gözleri faltaşı gibi açılmıştı.
İnsanların emeğinin karşılığını alamadığı ülkelerin başında diye ve seks turizmi sebebiyle mağdur kadınlar yüzünden 10 küsür senedir Tayland’a gitmeye ikna edememiştim onu. Ta ki bugüne dek…
Zaten Tayland hep balayı için düşünülmüş bir ülke gibi gelir kulağa tıpkı Maldivler gibi. Ya da sırt çantalı gezginler için idealdir, özellikle full-moon partileriyle ünlü. Peki ya aileler? Küçük çocuklu ailelere de yer var mı Tayland’da?
Göreceğiz…
Tayland’da yaşamış bir annenin önerilerini paylaşacağım. Özellikle bir Asya ülkesine çocukla gitmeye çekinen ailelerin korkularını, endişelerini yaşamış bir anne kendisi. O yüzden çocuklarla her seyahatte olduğu gibi bunda da planlama önemli.
Çocukla Tayland Seyahati Planlama:
Bangkok |
1- Tayland; ama neresi?
Araştırırken fark ettim ki Tayland çok büyük bir ülke. Başkent Bangkok, görülmesi – deneyimlenmesi gereken şehirlerin başında. Kuzey Tayland ise başka bir alem; Chiang Mai örneğin. Birçok farklı deneyimi yaşayabileceğiniz nadir şehirlerden.
Ya adalar? Andaman Denizi’ndeki Krabi ya da Phuket mi? Yoksa Tayland Körfezi’ndeki Koh Samui mi? Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe veya Ko Phangan mı?
Hangisi daha çocuk dostu söyleyeyim; Chiang Mai, Krabi ve Phuket. Diğerlerine çocuklar gitmez mi? Gider elbet; sadece full-moon ‘dolunay’ zamanını tercih etmezseniz…
2- Zaman demişken…
Tayland’da nereye gideceğiniz kadar ne zaman gideceğiniz de önemli. Aralık ve Ocak en popüler ve en kalabalık zamanlar. Nisan, Tayland’ın en sıcak olduğu zaman. Gerçekten, aşırı sıcak!
Mayıs ve Ekim arası muson yağmurları zamanı yani düşük sezon. Genelde yağmurun 1-2 saat şakır şakır yağdığı ve ardından güneş açtığı söyleniyor; ama hava bu belli mi olur? Muson zamanı, adaların en tenha ve ucuz olduğu zamanlar. Çocuklar 32 derece hava sıcaklığında yağan yağmura aldırış ederler mi sizce?
3- Sağlık, her şeyin başı.
Tayland’a gitmeden doktorunuza hangi seyahat aşılarının gerekip gerekmediğini sorun. Çocuklar için farklı aşılar önerebilir, yetişkinlere de pekiştirme dozu gerekebilir. Bizim doktordan öğrendiğim Hepatit A kesin gerekli, artı jungle- denilen kısımda konaklamak için Tifo (Tifüs) de Tayland’a gelmeden 2 hafta önce yapılsa iyi olur denilen aşılardan. Bu aşılar Türkiye için de gerekli aşılardan aslında ve 2 yaş altına yapılması uygun değil.
Tayland için malarya ve kuduz da önerilmekte. Maymunlardan uzak durmalısınız tabii. Bir de parti gençliği grubundaysanız Hepatit B…
4- Korunmak için gerekli şeyler…
Hemen de yanlış anlamayın! Kılıç – kalkan demiyorum elbette 🙂
- Sivrisinek en büyük sorunların başında geliyor. Taşıdığı hastalıklar sebebiyle dünyada her sene 700 bin insanın ölmesine neden oluyor. İnanılmaz değil mi? O yüzden tropik iklimlerde sivrisineklerden korunmalıyız. Bu sebeple Bebekler için sinek kovucu yazıma göz atabilirsiniz. Yakın zamanda Phuket’te bulunan kardeşim doğal (yani Deet içermeyen) hiçbir sinek ilacının etkili olmadığını söyledi. Sinek ısırdıktan sonra bazı kaşıntı önleyici ilaçlar almışlar. Doktorunuza danışın… Ya da yetişkinler ve çocuklar için Deet içeren sinek kovucu kullanabilirsiniz.
- Bir başka yöntem de ‘permethrin’ ile uygulama yapılmış kıyafetler giymek. Bu ürünler belirli bir yıkamaya dek sivrisinek, kene vs türü haşerelere karşı vücudu koruyor. Dezavantajı ise oldukça pahalı ürünler olması. Permethrinli tişört, normalin 3-5 katı fiyatına satılıyor ve belirli bir yıkama ardından etkisi kalmıyor. Fakat; araştırmalara göre kendi sinek savar ürününüzü kendiniz yapabilirsiniz; kıyafeti asın, ıslanana dek Deet içeren sinek kovucu ilaç sıkın. 30 dakika kadar bekleyin ve kuruyunca giyin. Mis gibi kokmayacak; ama sivrisinekleri uzak tutacağı kesin. Deet nedir derseniz, o da bu linkte.
- Sadece sineklerden değil, güneşten de korunmak gerekir. Bu sebeple çocuklara, uygun güneş kremlerinin nasıl sürülmesi gerektiği yazıma bakabilirsiniz. Güneş gözlüğü ve şapka da yanınızda olması gerekenler.
- İlk yardım çantanız bulunsun. İçinde; ishal ilacı, alerji ilacı, yanık kremi, termometre, antibiyotik, ateş düşürücü, ağrı kesici, yara bandı, antiseptik krem ve varsa düzenli kullandığınız ilaçlar da olsun.
- Ailenizden birinde yiyeceklere karşı alerji varsa, Thai dilinde o yiyeceğin ismini kağıda yazıp yanınızda bulundurun ve restoranlarda gösterin. Varsa ilacını yanınıza alın.
- Bebekle seyahat edecekseniz hazır süt, bez, yüzme bezi ve pişik kremini de getirmeyi unutmayın.
Kuzey Tayland |
5- Seyahat sigortası olmadan asla…
‘Eğer seyahat sigortası yaptırmaya bütçeniz yetmiyorsa, seyahat etmeyi göze almayın!’
Özellikle çocuklu seyahatlerde geçerli bir slogan. Yapacağınız tüm aktiviteler ve tüm aile bireyleri için sigortanızın geçerli olduğundan emin olun.
6- Bebekler ve çocuklar için en gereklileri unutmayın.
Bangkok sokaklarında ihtiyacınız olan bebek arabası değil, sling ya da kanguru. Baby Björn, bizim her seyahatimizde olmazsa olmazımızdı çocuklar doğru düzgün yürüyene ve taşıyıcı limitlerini aşana dek. Sling için boyutu aşanlar ve öğle uykusu uyuyanlar için de hafif bir baston puset şart.
7- Ulaşım: Planlarken, bir yerden bir yere gitmenin en uygun şeklini bulun.
Bir motorsiklete atlayıp bebekle dağ, tepe gezmeyi kim istemez?! Taylı anneler yapıyor da bizim neyimiz eksik? Onlar alışmış, gelin biz mantığımıza yatanı seçelim. Senin mantığına o yatıyorsa bunda sorun yok tabii…
Tayland’da tuktuk, otobana çıkmadığınız sürece çocuklarla binebileceğiniz ilginç araçlardan biri. Güvenemem, derseniz otobüs en ekonomik, taksi de aile için oldukça uygun fiyatlı bir opsiyon. Adalar arasında feribot, uzun sandallar ya da sürat motorları opsiyonlarından feribot en güvenli olsa gerek. Bangkok içinde en uygun ulaşım şekli ise skytrain (BTS) ya da metro.
8- Tayland’da ne giysem?
Kışın bile hava sıcaklığının 25 derece üzerinde ve güneşli olduğunu düşünürsek, fazla kıyafet taşımaya gerek olmadığı apaçık.
Birkaç elbise, mayo, tapınak ziyaretleri için uzun pantolon/etek/kollu tişört, şapka, güneş gözlüğü ve terlik/sandalet yeterli. Biz muson yağmurlarına denk gelebileceğimizden birer yağmurluk da atarım çantaya. Zaten çok eşya almaya gerek yok, yapılacak alışverişe de bagajda yer kalsın, değil mi?
Heyecandan unutuyordum; çocukları havaalanında, uçakta ve bekleme anlarında oyalayacak birkaç küçük oyuncak ve kitap da yanımıza alacağız tabii…
Bangkok, yüzen market |
9- Tayland sokak yemekleri…
Yesek mi yemesek mi? Güvenli mi? Hastalanır mıyız? – Ki bir tatilde en istenmeyen şeydir – Kanımca, yerel ekonomiyi desteklemek, yörenin kültürünü deneyimlemek için evet; en ekonomik, otantik ve lezzetli yiyecekler tatmak için evet. Sanıyorum evet-ler baskın çıktı…
Dikkat edilmesi gerekenler ise; buz kullanmayın ya da şişe suyundan yapıldığına emin olun. İçme suyu olarak şişede su tüketin. Buzlu, renkli içecekler almayın (sanırım 3 yaşındakini ikna etmem zor olacak), yiyeceklerin gözünüzün önünde ve iyice piştiğinden emin olun. Sebze ve meyvelerin kabuklarını soyup tüketin. Her yerdeki kural, önü kalabalık olanı tercih edin…
10- Keyif alın, koşturmayın…
Sanıyorum en güzeli kendini gülümseyen insanların ülkesinde akışa bırakmak. Hatta cep telefonlarını bile gerekli olmadıkça açmayın. İzleyin, görün, dinleyin, bakın, tadın, koklayın ve çocukların hayret ettiği noktaları kaçırmayıp zihninize kaydedin. Çünkü… hiç kimse anılarımı benden çalamaz…
7 Yorum Var
Tayland'a 10 sene önce gitmiştim, bence kesinlikle çocuklarla gidilebilecek bir ülke. Çünkü çocuk sever bir kültür var ve gerçekten "rahat ve yavaş" bir yaşam tarzı var. Bu seneki "kışın yapılan yaz tatili"mizi biz de meksika, tayland veya 3.ye seyşeller (kabak tadı vermiyor) düşünüyoruz. Yani seni iyi okuyacağım 🙂
Hadi bakalım, ben de çok heyecanlıyım epey yer görmeyi umuyorum ve yemeklerine bayılıyorum!
Benim de listede Seyşeller var; ama önce Tayland'dan başlayalım 😀 Yalnız Meksika da iyiymiş… Benim oğlan bu ara oraya taktı, wal hai Meksika'da varmışmış!
Myanmar'ı da düşünüyoruz ama "ulaşım" problemi var şehirlerarası.. Tayland Seyşellere ağır basıyor çünkü sadece "beach holiday" değil biraz kültür, dinamizm.. Bence bayılacaklar seninkiler 🙂
Ayy hadi inşallah… İlk kez Ekim tatilini 4 gözle bekliyorum 😀
Okullar açılınca anca belli tarihlerde tatil yapabilme sorunu 🙁 Bu sene bizim de son okul öncesi.. O nedenle deli danalar gibi saldırma halindeyiz 😀
Merhaba biz Aralık ayında gitmeyi planlıyoruz o zaman bebeğimiz 16 aylık olmuş olacak ne kadar mama kullanımını azalmış olur bilmiyoruz bizim için en önemli şey su. Namazlarımızı kaynamış soğutulmuş suyla yaptığımız için su konusunda çok sıkıntı çeker miyiz? Marketlerde bebeklerinde yiyeceği türden yiyecekler mevcut mu yoksa valize burdan kutu kutu bisküvi ve mama ı stoklamalıyız?
Merhaba,
İçme ve mama için suyu mutlaka pet şişelerden kullanın. Marketlerde hazır yiyecekler var; meyveler özellikle. Yine de meyveyi bile bebek küçük olduğundan şişe sularla yıkayın. Kendi ülkenizden bisküvi türü şeyleri alın; oradaki markaları ve tatlara alışana dek idare etsin. Hazır süt çok yaygın olmasa da bulabilirsiniz 7Eleven mağazalarında…
Detaylı bilgi isterseniz, geziniz için seyahat planı çıkarabiliriz birlikte.