2020’de çok kitap okudum; 2021 Ocak ortasında 4. kitaba başladım bile. Karantinanın etkisi olduğunu düşünüyorum bunda. Neler mi okuyorum? Her telden genelde: Çok güzel, çok karışık, çok sakin, çok heyecanlı, çok eğitici… Zaten aşı başlasa bile bu senenin en azından ilk yarısı da pek farklı geçmeyecek karantina açısından. O zaman size karantinada okunacak kitaplar:

2021’de okuduğum Kitaplar:

Erkekler Mars’tan, Kadınlar Venüs’ten

Geçen Mart’tan bu yana evden çalışan sevgili kocam ile ilişkimizi sürdürülebilir kılmak açısından 2021’nin ilk kitabı Erkekler Mars’tan, Kadınlar Venüs’ten oldu. Daha 9 ay evden çalışacakmış çünkü. Ölüm ardından yas süreci gibi: Önce kabullenmeme (Neden 10 kahve fincanı var masada? Neden koridorda karşıma çıkıyorsun? Ya bir git şu evden…) ile başlayan ilişkimiz ardından çaresizce kabullenmeye; ama gizliden uyuz olma modunda devam etti (görünce oflama-poflama, isteksizlik, ilgisizlik) ve son aşamada gerçekle yüzleştim (madem ikimiz de evdeyiz, o zaman iyi geçinelim hali). Bu kitabı neden daha önce okumadım ki? Dedim. Kesinlikle her evlenen çifte imzayı atınca hediye edilesi kitap!

Çocuğumla Nasıl Konuşursam Beni Dinler?

9 yaşında ergenlik mi başlar? Evde bir horozlanma başladı! Epeydir biliyordum bu kitabı aslında; ama oğlumla aramızdaki iletişim aşk veya nefrete dönünce on milyon yüz bininci ebeveynlik kitabı olarak bunu da okuyayım dedim. Genelde aynı şeyler üzerine; ama tabii evdeki çocuk kitaptaki örneklere uymuyor. Bakınız; Tracy Hogg, Baby Whisperer –kendi çocuklarını annesine bırakıp başka kıtaya taşınmış! Cık cık cık… Yine de çocuklarımıza annelerimizin bize verdiği tepkilerden farklı onlara ne verebilirizi hatırlatıyor. 🙂 Tracy gibi değil!

Kürk Mantolu Madonna

Karantinada okunacak kitaplar içinde bu kitap da çok uzun zamandır sosyal medyada duyduklarımdandı. Ekim’deki Türkiye tatilinde satın aldım; ama okumak yeni senenin ilk günlerinde nasip oldu. Bayıldım… Sabahattin Ali’nin nerdeyse 100 sene önce kadına ve topluma dair görüşleri benim çok hoşuma gitti. Zaten siz de okumuşsunuzdur bu eseri.

Gör Beni

Dün akşam başladığım Gör Beni, Azra Kohen’in 3’leme kitaplar ardından okuduğum 4. kitabı olacak. Henüz çok başındayım. Bakalım neler olacak? Okuduysanız sonunu yazmayın 🙂

*** 2021’de okuyacağım kitapların listesi de yazı sonunda…

2020’de Okuduğum Kitaplar:

My Brilliant Friend ve Diğer 3’ü:

Elena Ferrante, 2020 yılında hayatıma girdi ve çıkmasını hiç istemedim. Napolili yazarın 4’lemesi; Neapolitan Novels adı altında 4 ayrı kitaptan oluşuyor: My Brilliant Friend, The Story of a New Name, Those Who Leave and Those Who Stay, ve The Story of the Lost Child ard arda soluksuz okuduğum kitaplar. İlk kitabın İtalyanca dizisi de var; fakat kitabı öyle çok beğendim ki diziye şans vermedim. İtalya sevginiz varsa, bu yazarı tavsiye ederim.

The Lying Life of Adults

Yine aynı yazarın, Elena Ferrante, Ekim 2020’de basılan son kitabı. Hatta şu an filmi çekiliyor ve merakla bekliyorum. İtalya’da geçen gençlik ve aile konularını içeren sizi evin karantinasından başka dünyalara taşıyacak kitaplar içinden sadece biri.

Love Heart Lane

Sanırım 2020’nin en son okuduğum Kindle kitabı oldu. Biraz romantik, biraz şirin, biraz hayal, pek çok da İskoçya ve Londra içeriyor. Hafif bir şey arıyorsanız kafanızı dağıtmak için iyi bir öneri.

Fi Çi Pi ve Azra Kohen

Fİ Çi ve Pi de bir üçleme. 3 devam niteliğindeki kitabın ilki olan Fi’nin dizisini izlemiştim birkaç sene önce. Oldukça estetikti; ama kitabı daha vurucu geldi. Hemen hemen diziden bildiğimden karakterleri okuması kolay oldu. Gerek cinsellik gerek politika her şeye çekinmeden dokunan bir kitap. Devamını da çabucak okudum. Mehmet Günsur karakteri de gözümün önünde sürekli canlandı tabii 🙂

Hurrah for Gin: Reluctant Adult

Blogundan bildiğim, ilk kitabı ‘Hurrah for Gin’ ile kahkahalara boğulduğum yetişkinler – özellikle anneler – için çizgi roman kitaplar hazırlayan İngiliz anne Katie Kirby’nin 2. basılan kitabı. İlkini de çok sevdim, mükemmel olmayan ebeveynler için, öneririm. Instagramdan sık sık kendisini paylaşıyorum aslında belki hatırlarsınız. Hatta keşke olsa da Türkçe’ye çevirebilsek… Nisan’da ergenler için bir tane kitabı basılacak onu da en kısa zamanda yeğenlerime alacağım, hatta oğluma da gerekecek birkaç seneye. Eminim o konuyu da esprili bir şekilde ele alacaktır.

 

Your Second Life Begins When You Realize You Only Have One

Kitap yazarken isminin bu kadar uzun tutulmasının önerilmediğini okumuştum; ama genellemelere pek de takılmamak gerektiğini anladım. Bu kitap yine Instagram’dan önerilenler arasındaydı. Fransa’da Bestseller olmuş. Yazarı: Raphaelle Giordano. İsminden de anlaşılacağı üzere, kafayı takma ne istersen onu yap tarzında bir koçluk-danışan ilişkisi ile ilerliyor. Kendini bulmak tarzı kitap sevenler için önerilir.

Dare to Disappoint: Growing up in Turkey

Özge Samancı’nın çizgi roman türü kitabında kendimi buldum. İzmir’de çocukluğundan, siyah önlük ve Andımız günlerinden başlayıp İstanbul’da üniversite okumaya dek giden hayat yolculuğunu anlatıyor. Ben çok beğendim. ‘Bırak Üzülsünler’ adı altında Türkçesi de var kitabın.

Abartma Tozu

Dedemin Bakkalı’ndan sonra okuduğum ikinci Şermin Yaşar kitabı. Kitabı önce evvelki sene kendim okudum, sonra çocuklarla okudum. En çok sevdikleri de ‘Asım abi, Kasım abi’ oldu. Sonra bir kez daha okuduk falan. Çocuk işte aynı kitabı okumayı istiyor sürekli. O yüzden buraya da yazdım.

Wonder

Bir arkadaşım okumuş, bana verdi. Beğendim. 10 yaşlarında abnormal bir çocuğun hayatını, ailesini, okulunu, arkadaşlıklarını anlatıyor. Çocuklar için öneririm. Hatta oğlumla beraber tekrar okumaya başladık. Okulda üzerine basa basa öğrettikleri ‘Nasıl olursak olalım aslında farklı değil, aynıyız’ teması önemli.

Reasons to Stay Alive

Matt Haig isimli yazar, kendi başından geçen depresyon öyküsünü yazmış bu kitabında. Bu aralar, özellikle Koronavirüs, karantina, sağlık, yalnızlık, endişe konuları gündemde olduğundan birçok insanı etkileyen bir durum depresyon. Amazon’da Sunday Times Bestseller olarak karşıma çıkınca alayım evde olsun ne olur ne olmaz dedim 🙂  Okuması kolay, anlaşılır, keyifli ve bilimsel birçok kaynak içeriyor.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

İlber Ortaylı’nın bir dede, baba gibi hayat önerileri verdiği, yılların birikimiyle bakış açılarını kattığı güzel bir söyleşi kitabı. Bence özellikle gençler -ki ben yaştan ötürü bazı noktaları kaçırdım- her yaştan herkes okumalı.

The Global Mobility Workbook

Expat ve global olarak yer değiştirenleri, süreci, sorunları ve çözümleri yazan bu kitap Relocation koçluğuna atıldığım sırada karşıma çıktı. yazarı bu konuda 15 seneden fazla tecrübesi olan, benim de Zürih’te tanışma fırsatı bulduğum ve hatta belki yakında beraber çalışacağımız Angela Weinberger. Expat hayatındakilere ve bu konuda çalışanlara önerilir.

Dünyanın Öbür Ucunda Ne Var?

@kcakduman olarak tanıdığım seyahat blogundan ve sosyal medyadan bildiğim Kerimcan Akduman ve Zeynep Sevde’nin çocuk kitabı, gezgin annelerin küçük çocukları için harika bir yol kitabı. İçinde haritası da var, ne nerede göstermek için.

P.E.T. Parent Effectiveness Training

Nasıl ki evlilikte Mars-Venüs kitabını önerdiysem en başta, çocuk sahibi olunca da her hastane anne-babaya bu kitabı hediye etmeli. İlk olarak 1970’de basılan ve Nobel Ödülü adayı kitabı, Kanada’da bir kitapçıda geçen sene bulup hemen alıp bir çırpıda okudum. Ara sıra tekrar okuduğum bir başucu kitabı haline geldi. Bütün ebeveynlik kitaplarını bırakıp sadece bunu okuyabilirsiniz.

Yarım Kalan Kİtaplar…

Kurtlarla Koşan Kadınlar

Başlayıp da bitirememin normal olduğunu @esrasert söyledi. Yazarı Estes 20+ senede yazmış bu kitabı ben nasıl bir çırpıda okuyayım, değil mi? 2020’de başlayıp bitiremediğim, 2021’de tekrar okumayı deneyeceğim bir kitap. Bakalım, zaman çok acelemiz yok!

Cinsiyet Belası

Çok önerilen fakat aynı şekilde, başında başlayıp henüz bitiremediğim bir diğer kitap. Azıcık yazı fontlarını büyütürseniz belki bir şans daha verebilirim.

2021’de okumayı istediğim kitaplar:

  • Ten Minutes 38 Seconds In This Strange World – Elif Şafak (Daha önce bazı kitaplarını severek okudum, bazısını bitiremedim bile. Bakalım bu nasıl olacak?)
  • The Great Alone
  • Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo’nun ödüllü kitabı
  • Eleanor Oliphant is Completely Fine – bestseller olmuş iyi yanında kötü yorumları olan bir kitap
  • Surrounded by Idiots – İlginç bir insan davranışlarını anlama/anlamama kitabı
  • How to be Swiss – Diccon Bewes’in İsviçre kitaplarından biri. Kim bilir belki bir gün Swiss çocuklarımız olur? Önceki kitapları da güzel…
  • The Light Between Oceans – M.L. Stedman
  • Everything I’ve Learned About Love – Lesley Garner
  • Olmasa da Olur – Aslı T. Kızmaz
  • Madalyonun İçi – Gülseren Budayıcıoğlu (Kırmızı Oda ardından merakım arttı bu tarz kitaplara)
  • Siblings Without Rivalry, daha önce okuduğum; ama evdeki kardeş dengelerinden ötürü her sene tekrar okuduğum bir ebeveynlik kitabı. Birden çok çocuğu olanlara önerilir.

Gördüğünüz gibi, 2020 uzun zamandan bu yana, çocuklar doğalı beri, en çok kitap okuduğum sene oldu. O yüzden size hangi kitapları okuduğumu yazmak istedim fikir olsun diye. Eğer önerileriniz varsa lütfen yorum bırakın, çünkü bu sene de daha çok kitap okunacak gibi geliyor…

NOT: Karantina biter bitmez, sınırlar açılır açılmaz da bu kitabı öneriyorum. Hepimizin kendimizi bir yerlere atacağı kesin!Diğer Not: Tüm görüşler bana aittir ve bu yazı Affiliate Link içerir. Tıklarsanız ve Amazon üzerinden satın alırsanız bana birkaç kuruş öderler… 

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.