Bebekle ilk yurtdışı seyahatimizi oğlum 10 haftalıkken gerçekleştirmiştik. Beklemekteki amacımız önem sırasına göre; ilk pasaportunun çıkması (dolayısıyla ilk vesikalık fotoğrafını çektirmemiz), ilk set aşılarını yaptırmak (uçak yolculuğu ve denize gireceği için), Türkiye’de yaz mevsimi sıcaklarının geçmesi (Eylül ortasında gittik) ve tabii benim doğum sonrası da kocaman olan göbeğimin biraz şekle girmesi (malum Bodrum plajlarında boy gösterecektim).
Oğlumla son uçak yolcuğumuzu ise 2.5 yaşındayken, geçen ay gerçekleştirdik. Artık bebek değil; henüz kendi kendine giyinemese de, yürüyor, koşuyor, konuşup derdini anlatıyor, yemeğini yiyor, suyunu içiyor hatta tuvalete bile gidiyor. Çocukluğa daha yakın bir yerde.
Şimdi oturup düşününce, o bebekken seyahatlerimizin daha kolay geçtiğini farkediyorum. Evet, gece sık uyanmalardan dolayı uykusuzduk ve yorgunduk; ama ilk 6 ay bez değiştirme ve meme harici bir ihtiyacı yoktu biz yollardayken.
Altıncı aydan itibaren seyahatler biraz çetrefilleşti. Katı mama olayı işin içine girince yani. Tabii hareketleri de arttı. Kucakta tutup yüzüne bakmak yeterli gelmiyordu artık. Eğlence, muhabbet, hareket istiyordu. Tabii kendi başına yapamıyor, bizim kollarımız gerektiğinde salıncak, gerektiğinde hoppala olmak durumunda kalıyordu. Kabul ediyorum ki, emekleme dönemi ve yürüme dönemi arası sanırım en zorlu bölümdü.
Seyahat sever ailenin bebeği ne kadar geç emekler ve ne kadar erken yürürse o kadar iyi. Malesef Alaz, oldukça geç yürüdü; çünkü önce konuşmayı tercih etti.
Yürüme olayında uzmanlaştıktan sonra seyahatlerimiz bir bakıma kolaylaştı. Gerektiğinde ayakta duruyor, ceketin kemerini, çantanın sapını tutup peşimden yürüyordu. Haylazlık yaptığı zamanlarda ben peşinden koşuyordum havaalanı bekleme salonlarında orası ayrı…
Çocukla seyahat etmek, 6 aydan büyük bebekle seyahat etmekten daha kolay; ama minik yeni doğmuş, süt kuzusu bebekle seyahat bence en kolayı. Tabii okul çocuğu olduğunda hatta belki seneye bu sıralamayı tekrar değiştirmem gerekebilir. Zamanla…
6 Yorum Var
Merhaba,
Ben tekrar bisi sormak istiyorum biz oglumuz 6 aylıkken Japonya ya gitmistik ve gercekten rahat bir yolculuk olmustu Simdi de 13 aylık ve henuz yurumemis bebekle LA planı yapmaktayız malum bizim burdan yolculuk 14 saat suruyor ve emekleyen bir bebek nasıl durdurulur:) Sizin emekleme konusunda yaklasımınız nasıl olmustu. Hijyen acısından ucagın icini dusunmek istemiyorum.
Merhaba Sinem,
Bu yazılarım belki sana biraz fikir verebilir uzun uçak yolculuğuna dair.
https://www.gezginanne.com/2013/03/londra-san-francisco-ucak-yolculugu.html
https://www.gezginanne.com/2013/03/yirmi-aylkla-kaliforniya-yolculugu.html
https://www.gezginanne.com/2013/03/san-francisco-londra-ucakta-gece.html
https://www.gezginanne.com/2012/08/gezgin-anneye-sor-ucak-yolculugu.html
https://www.gezginanne.com/2012/06/havalimanlarnda-cocuk-egleme.html
Hijyen açısından, havaalanlarında uygun yerlerde bıraktığım oldu emeklesin diye. Daha sonra ellerini dezenfektan mendillerle temizliyordum. Aynı şekilde uçağın da koltuk-cam kenarlarını falan temizledim. Başımıza sağlık açısından dolayı kötü birşey gelmedi. Sanırım bir miktar mikrobu tolere edebiliyorlar.
Başka soruların olursa yardımcı olmak isterim.
Sevgiler, Deniz
Gezgin anne, geçen gün 8 aylık kızımla ikinci kez 14 saatlik uçak yolculuğu yaparak eve döndük ve kesinlikle haklısın, 6 ay öncesine göre çok farklı ama bence yeterli eski ve yeni oyuncak ve sling gibi uyku yardımcısı olduktan sonra, cesaret edilmeyecek birşey değil. Ben de bloğumda bunu yazdım, gidin, seyahat edin, miniklerin ufkunu genişletin anneler 🙂 Sevgiler!
Teşekkürler yorumun için. Bloğunu okuyacağım, sevgiler!
merhaba, yazılarınızla bizi teşvik ettiniz ve 3 aylık oğlumla almanya ya gittik 🙂
herkese tavsiye ediyorum, bebekken seyahat etmek çok daha kolay http://sporcuanneyolda.blogspot.com.tr/
size de teşekkür ederim
Ek gidaya gecince nasil oluyor? Disarda herseyi yiyemez. Ben kambocyaya gitmek istiyorum 1 yasina gelince ama cocuklu arkadaslarim ne yedircen diye soruyor? Onu hic dusunmemistim diyorum 🙂