Doktorlara göre sağlıklı bir bebek pasaportu çıktığı an seyahat edebilir. Seyahat edilecek ülke güvenli olduğu sürece.
Biz Türkiye’ye gitmek için oğlumun ilk aşılarının yapılmasını bekledik. 9. haftada aşı oldu, 10 haftalıktı ilk kez uçağa bindiğinde.
Bir çocuk hemşiresinin bu soruya cevabı şöyle: Bebekler doğumdan itibaren plasenta sayesinde bağışıklık kazanmışlardır. Anne sütü ile beslenenler, doğumdan sonra da annelerinden antikor almaya ve korunmaya devam ederler. İlk aşılar 8. haftadan itibaren yapılır. Bu süreden sonra bebeklerin anneleri sayesinde kazandıkları bağışıklıklar azalmaya başlar, antikorlar daha az koruyucu olur. İlk aşılara dek seyahatlerin minimumda tutulmasını öneriyoruz.
İlk üç set aşı tamamlanana dek (4. ay) bebek tam olarak korunuyor diyemeyiz. Yine de her aşı sonrasında bağışıklığı güçlenir. Hastalık riski düşer. Bu aşı dönemleri arasında seyahat etmeyin diyemem; ama tedbiri de elden bırakmayın. Avrupa içinde seyahat edebilirsiniz; ama egzotik bölgelere gitmenizi önermem. Risk her yerde vardır; Avrupa ülkelerinde az, diğer ülkelerde daha yüksek.
Sağlık uzmanları ailelere potansiyel riskler konusunda bilgi vermek durumundadır; ama seyahate çıkıp çıkmama kararı tamamen ailenin sorumluluğundadır. Bazı sigorta şirketleri, seyahat sigortası yaparken bebeğin aşılarının tamamlanıp tamamlanmadığını bilmek isteyebilir.
Yazılanlara göre ne kadar beklerseniz o kadar iyi. Öte yandan ilk aşılarını yaptırdıktan sonra Avrupa ülkesi kategorisine girmeyen Türkiye’de 3 hafta geçiren oğlum hiç hastalanmadı. İlk kez 8 aylıkken Zürih’te hastalandı. Bir İspanyol arkadaşımın bebeğiyse 4 aylıkken İspanya’da ilk virüsüyle tanıştı. Riskleri değerlendirmek size kalmış.
Not: DBT, IPV, HIB aşıları İngiltere’de 4. ayda, Türkiye’de 6. ayda tamamlanmaktadır.
Türkiye için aşı takvimi
İngiltere için aşı takvimi
Yukarıda bahsetttiğim aşıların tamamlandığı 4. ay İngiltere için geçerlidir.
Benim yazdıklarım sadece öneridir, lütfen kendi doktorunuza danışın.
Resim: http://www.flickr.com/photos/criphotography/