Annemin köklerinden dolayı çocukluğumun ilk yazları hep Ören’de geçmişti. İskele’de çay / gazoz içmeye götürürdü dedemle anneannem. Ya da Öğretmen Evleri’nde denize girerdik. Fakat en çok Ören’i severdim.


Tek katlı ve bahçeli evler vardı hep. Denize nazır çay bahçeleri ya da gazino derdi anneannem, onlardan vardı. Trafiğe kapalı yolda koştururduk. Kocaman ağaçları tüm yolu gölgelerdi ve de sincaplar gezerdi dallarında. Uzun ve kumlu plajına merdivenlerle inilirdi, plajında duşları ve denize uzanan geniş, uzun bir iskelesi vardı. Denize atlardık. Suyu garip bir şekilde önce sığ, sonra derin, sonra tekrar sığlaşırdı. Bu yüzden hiç tekne olmazdı civarda. Ayaklarımızı suya soktuğumuzda buz keserdi, uyuşurdu soğuktan. Yaz ortası da olsa akşamları hırka giyerdik mutlaka, serindi.

Ören – 2018 – Hala plajdan yeşil görebildiğimiz yer…

İşin güzeli Ören hala aynı. Sincap sesleri ve ağaçlar var. Denizi hala sığ; ama artık ılık. Nasıl olduysa hala ağaçlar arasında tek katlı ve bahçeli evler var; ama artık çoğu oldukça eskimiş. Bakımsızlar ya da satılıklar. Diğer her şey aynı çocukluğumda anlattığım gibi. Eksik yok, fazla var. Örneğin, halk plajının yanı sıra şezlonglar var ücret alınan; ama isteyen gidip şezlong önüne de kendi havlusunu serip ücretsiz oturabiliyor. Birkaç beach club (plaj kulübü – nedense hepsi İngilizce!) var; girişi ücretsiz, iskelesi ve güneşlenme terası olan. Biri Ayaz Beach; ki eski hali çok daha iyiydi bu sene beğenmedim ve gitmedik. Diğeri Martin Lounge; giriş ücretsiz – şemsiye ve gölgelikler 30-50 TRL arasında değişiyor. İskelesindekiler daha pahalı olabilir. Artı yeme-içme dışarıdan getirilmiyor ve bir bira 17-18 TRL, Türk kahvesi 6 TRL ve Ayvalık tostu 12-15 TRL arasında.

Gün batana dek denizden çıkmayanlar…

Blue Side Beach Cafe; 3 şezlong ve hamak veriyor. 35 TRL; iki tam gün gittik ve 3 çocuk uyutabildik yani. Yiyecek içecek fiyatları hemen hemen aynı; Türk kahvesi 5 TRL gibi. En uygunu ise Rose Beach Cafe; 3 şezlong ve şemsiye için 25 TRL verdik. Yiyecek içecek fiyatları diğer mekanlarla hemen hemen aynıydı. Bir de duyduğum Paprika Beach var; oraya bir türlü gitmek kısmet olmadı. Seneye?

Blue Side Beach Club

Bir gün de Pelitköy, Otantik’e gittik. Şezlong ücreti çok ucuzdu; ama soda-limona 10 TRL çoktu! Denizi de kötü ayrıca…


Ören ve civarında her zaman her yerden ücretsiz denize girmek mümkün. Kendi güneşliğini kendin götürebilirsin istersen…


Ören’de Kalınacak Yerler:

Plaj konusunu açığa kavuşturduysak gelelim konaklamaya…

Akşamları Ören tam şenlik yeri

Uzun süreli gidiyorsanız, lüks aramıyorsanız, canım isterse kendim pişirip kendim yerim, çamaşır makinem de olsun diyorsanız apart tarzı yerler öneririm. Biz son 2 yazdır tek katlı, bahçe içinde, plaja 3 dakika yürüme mesafesinde Ören Örtur Evleri’nde kaldık. Klima bozuk, tv oldukça eski – açmaya gerek duymadık bile, bulaşık makinesi yok, internet kötü; ama biz orayı çok sevdik. Kahvaltı haricinde, yemekleri dışarıda yedik zaten. Akşamları balkon püfür püfürdü, çocukları uyutup serinledik, düğün kapanış şarkıları dinledik 🙂


Karakaş Otel ise Ören’de kalınabilecek en keyifli ve konforlu otellerin başında geliyor. Kalan arkadaşlarımız çok methediyor, kahvaltısı da güzel. Denize nazır aile odaları da var.

Karakaş Otel’in manzarası ve Örtur Evleri de denize yürüme mesafesinde

Havuzlu otel tercih ederseniz Hotel Club Fiord’u önerebilirim. Düğünleri ve 3 yıldızlı olmasını göz ardı etmeyin, beklentinizi düşürün. O zaman keyif alırsınız.


Idahan Otel, diğerlerine göre plaja daha uzak bir aile işletmesi. Beklentilerinizi düşük tutarsanız memnun kalırsınız.


Ören’de daha birçok ufak işletme bulmanız mümkün. Henüz bir Antalya, Bodrum, Çeşme değil ve büyük oteller yok. Bence kıymetini bilin. Çünkü hala klimasız akşamları içimizi serinletiyor. Ben de annemin çocukluğu ardından benim de çocukluğumun geçtiği yerlere çocuklarımı götürebilmenin keyfini çıkarıyorum ailemle.


Yapmadan Dönme:

Ören’e gitmişken; yan yana dizili büfelerden Gol ya da Agino’da Ayvalık tostu ya da kumpir yeyin, el işi incik boncuk satın alın, bu sene yeni açılan balıkçı ağlarıyla süslenmiş sokak arasındaki balıkçıda papalina ısmarlayın kendinize.

İskele’den Öğretmen Evleri’ne…

İskele’ye yolunuz düşerse; çocuk parkı önündeki kafelerde birşeyler için. Orası liman olmadan ve doldurulmadan önce denizin dibindeydi ve anneannem beni 1 Temmuz’da oraya götürürdü. Kabotaj Bayramı’nda denizdeki yağlanmış direğe tırmanmaya çalışan gençleri izlerdik gazoz yudumlarken.

Eniştenin Yeri – sağ üst kat pencere önü bizim favori masa

İskele’de Enişte’nin Yeri’nde balık-rakı-kalamar gecesi yapın. By Doğan’da çocuklara mercimek çorbası içirin, siz de dönerin tadına bakın. Midye dolma ve köşedeki çocuklu büfede kokoreç önerilir.


Edremit’e doğru sürün arabayı. AVM-leri es geçin ve Tahtakuşlar Müzesi’ne gidin. Dev kaplumbağayı gösterin çocuklara. Çamlıbel Köyü’ndeki mezarlıktan geçerken Tuncel Kurtiz’e selam söyleyin. Saklıbahçe’de mola verin, serinleyin. Yemeğe giderseniz yer ayırtın… Vaktiniz varsa Hasan Boğuldu ve Sütüven şelalelerine uğrayın.

Çamlıbel Köyü

Zeytinli Köyü’ne uğrarsanız tiyatrocu Hasibe Eren’in kardeşinin yeri Onurcan’da kiremitte köfte ya da balık deneyin. Nefis… Mekan da öyle; ama küçük çocuklar için Saklıbahçe daha düz ayak olur.


Bir Ören tatilini daha geride bıraktığımızdan bu saydıklarımı yapmayı iple çekeceğim bir sene boyunca.

Engelsiz…
Engelsiz…

 Engelsiz çocuk oyun parkları ve yüzme havuzu ile de takdirimi aldı Burhaniye, Ören ve İskele.

İskele’de bir öğretmenin elişi atölyesi

Blue Side’da öğle uykuları – 3 çocuk

Teyze ile Ören iskelesinden balık tutmaca

Tüm görüşler ve fotoğraflar bana aittir. 
Yazar

5 Yorum Var

  1. Buraya bende gitmiştim ve çok sevmiştim..Ama şunu söylemeliyim yazı ne kadar cıvıl cıvılsa kışıda bir okadar güzel bence.Tam kafa dinlemelik bir yer oluyor.Bir fincan sıcak kahve ve okumaya doyamadığınız birde kitabınız varsa muazzam…emeğinize sağlık diyorum.sevgiyle kalın..

  2. Balıkesir' de ,

    Zağnos Paşa Camiini, Şadırvanı ve Saat Kulesini görmeden, Höşmerim tatlısını ve Balıkesir kaymaklısını yemeden, kolonya, zeytin, zeytinyağı, et ve süt ürünlerinden almadan ,

Mavi bayraklı plajlarında denize girmeden, 

Cunda Adası’nda balık yemeden, 

    Dusunbey suçıktıda çam kokusunu alıp balık yemeden,

    Havran da inönü mağaralarını görmden,

    Altınoluk şahinderesi kanyonu ve mıhlı çayında trekking yapmadan

    Hanlar mevkiinde yazın bile serin havayı soluyup buz gibi suyu içmeden,

    Bigadiç de antik Hisarköy ü görmeden,

    Burhaniye taylıeli köyünde enfes körfez manzarasını görmeden,

    Gömeç de Atatürk kayalıklarana bakmadan
    

Ayvalık Şeytan Sofrası’nda ve tımarhane adasında gün batımını izlemeden ,

Kaplıcalarında sağlığınıza sağlık katmadan, 

Sındırgı Yağcı Bedir halısı almadan,

    Yeşil ve mavinin kucaklaştığı marmara adasına uğramadan

    Dönmeyin,

    https://emlaksearch.com/do,content_show&num=21

  3. Kuzey Ege biraz güneyin gölgesinde kalsa da gezilecek görülecek harika yerler olduğu bir gerçek. Dikili ya da Çandarlı’ya yolunuz düşerse oralar hakkında da yazılar bekliyoruz. Elinize emeğinize sağlık. 🙂

    • Deniz Reply

      Çok teşekkürler… Dikili’ye yıllar önce gelmiştim. Umarım en kısa zamanda yollar açılır da gelebilirim 🙂
      Sevgiler.

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.