Bir uçuştan bahsederken genelde havalimanı diyorum; ama epeydir aklımı kurcalayan da havaalanı mı demek doğru yoksa havalimanı mı?
Sonunda internet başında otururken Google’a sordum. Bu konuda çok görüş var. Mesala biri şöyle: Bir kentin denize kıyısı varsa havalimanı, denize kıyısı yoksa havaalanı denir. Yani İstanbul için konuşursak, Atatürk Havalimanı demek doğru. Keza İzmir için de Adnan Menderes Havalimanı demek gerek. Ankara içinse, Esenboğa Havaalanı demek gerekiyor. Kimisi bu görüşü saçma bulmuş elbet de.
Türk Dil Kurumu’na göreyse:
Havaalanı: İçerisindeki bina, tesis ve donatımlar dâhil uçakların iniş, kalkış ve yer hareketlerini yaparken kullanabilmeleri amacıyla belirlenmiş, ülke içindeki uçuşların yapıldığı saha.
Havalimanı: 1. Uluslararası veya şehirler arası hava yolu ulaşımı için gerekli teknik ve ticari kuruluşların bütünü. 2. Bu altyapının yerleştirilmesini, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kuruluş.
Yani, biraz daha araştırınca şu sonuç çıkıyor. Eğer gümrük ve yurtdışı uçuşu varsa havalimanı, sadece yurtiçi uçuşu varsa havaalanı. Bana daha mantıklı geldi. Öte yandan Sabiha Gökçen Havaalanı diye geçtiği halde yurtdışı uçuşları ve gümrük kesinlikle var.
Konuyu devlet büyüklerinin keyfine kalmış diyerek bağlamak istersek de TBMM tutanaklarında şöyle bir yazı geçmiş: Havalimanı, birden fazla pisti olan, uluslararası ulaşıma açık havaalanı demektir.
Gel de çık işin içinden! Açıkçası hemen hemen her havaalanından artık yurtdışına uçak kalktığına göre, hemen hemen hepsinden (Balıkesir Koca Seyit dahil) gece uçuşu yapıldığına göre, çoğunda birden fazla pist bulunduğuna göre tüm havaalanları, havalimanı olmalı bence.