Deli gibi beklenilen tatil haftası geldi-çattı. Tam valizler hazırlanmışken o da ne? Evin miniğinin burnu akmaya başladı veya evdeki son gece ateşlendi, ya da diş çıkarma yüzünden tüm gece ev halkını uyutmadı, yoksa ishal mi oldu?
Bizim başımıza sık sık geliyor bu durum. Elbette çocuğun evde kalsak da hastalacağı vardır; ama tatil öncesi olunca insan üzülüyor, gitsek mi kalsak mı ikilemine düşüyor. Tıpkı Çocuklar Tatil Öncesinde Hastalanınca! yazımda paylaştığım gibi.
Bir de tatilde hastalanma mevzuusu vardır; ufak bir burun akıntısının ateşe dönüştüğü ilk İsviçre seyahatimizde olduğu gibi. Belki hastalanacağı vardı; ama tatilde olan olunca insan büyütüyor, hatta unutmuyor. Anne-baba olup da tatildeyken hastalanmayan çocuğu olan yoktur.
Biraz araştırmayla neden hastalıkların tatilde gelip de benim çocuğumu bulduğunu söyleyebilirim…
2 yaşındaki oğlum yürümeye başladığından beri havalimanındaki her şeyi ellemekte. Ya da trende ya da mola yerlerinde. Ben farketmeden veya henüz elini temizlemeden de o el ağzına veya yüzüne gitmekte.
Dahası, yolculuklar ne kadar kısa ya da sorunsuz da olsa insanı yorar. Çocukları da! O günkü uykusunu alamazsa, yedikleri havalimanının veya uçağın karın doyurmaya yarayan ıvır zıvır yiyecekleriyse, kapalı alanlarda olduğumuzdan yan koltukta biri hapşırıyor veya öksürüyorsa çocuğun elini ne kadar sık yıkasam da faydasız.
Gittiğimiz bir doktorun sözüyse, yeni bir çevreye girdiyse çocuk mutlaka hastalanır. Ta ki bağışıklık sistemi yeterince güçlenene dek. Yani yetişkin olana dek mi demeliyim? Elbette gittiğimiz yerin lokal insanları oradaki virüse veya mikroba karşı bağışıklık kazanmış ve elbette biraz vücut direncim düştüğünde o mikrop ve virüs gelip beni bulacak.
Yani çocuğunuz tatilde hastalanınca nedenini artık aşağı yukarı biliyorsunuz. Peki yolculukta alınacak bazı önlemlerle çocukların veya kendimizin hastalanmasını engelleyebilir miyiz? Evet… O da bu yazımda…
Resim: http://www.flickr.com/photos/oceanos/
Kaynak: http://traveldither.com/why-do-kids-always-get-sick-on-vacation/