Yakında Türkiye yollarına düşeceğiz gene. Babaanneler, anneanneler derken Ege kıyılarında ufak bir tur yapacağız. Deniz kıyısı, bahçe, orman, yaz mevsimi gibi güzel kavramlar malesef hiç sevmediğim sivrisinek hayvanını da beraberinde getiriyor.
Sivrisinek en çok beni ısırır diyenlerdenim. Kanım tatlı mı nedir? Hamileyken nasıl korunacağımı bilememiştim oku, araştır deli olmuştum doğal ürün bulacağım diye, sabun sürdüm sonra arılar üşüştü başıma! Bu tatil öncesi Alaz’a uygun bir sivrisinek ilacı bulmaya çalışıyorum. Okurken gene çok şey öğrendim, öğreniyorum. Paylaşayım mı?
Aileler sivrisinek koruyucu kullanmak için çocukların yaşı kaç olmalı diye araştırırmış en çok.
Cevap; 3 aydan itibaren içinde DEET içeren sinek kovucu kullanabilirsiniz… AMA… İçindeki DEET yüzdesi önemli.
DEET; ilk kez Amerikalı askerler için üretilmiş bir kimyasal sıvı madde. Sürdüğümüzde bir tabaka gibi deri üzerinde kalıyor ve sineklerin bizim kokusumu algılayıp bizi ısırmasına engel oluyor. Garip kokusunun nedeni olsa gerek.
Dışarıda birkaç saat kalacaksanız %10’dan az DEET içeren ürün yeterli. Dört saatten fazla kalacaksanız %20 DEET içeren sinek kovucu kullanın. Az yüzdeli kullanayım, süre bitince, tazelerim! kesinlikle demeyin. DEET içeren ürün günde sadece bir kez kullanılmalı. Hatta eve / tatildeyseniz odaya geri dönünce yani kapalı mekana girince mutlaka ürünü sürdüğünüz yerleri suyla yıkayın. Özellikle çocukları güzelce temizleyin.
DEET bebekler için bile emniyetli ürün olsa da DEET içermeyen birçok doğal ürün de varmış piyasada. Daha az kimyasal diyerek onları da tercih edebilirsiniz. Önemli nokta, çocuğunuzda o ürün işe yarıyor mu? Okuduğuma göre, bazı kişilerde sadece DEET sinekleri ve böcekleri uzak tutuyor. Doğal ürünler herkeste ve her böcek/sinek türünde işe yaramıyor malesef. Sineğin ısırması ve hastalık yapması DEET kullanmaktan daha zararlı, aklınızda bulunsun.
Başka bir önemli noktada OFF! Botanik gibi bazı ürünler, limon okaliptüs yağı içeriyor ve bunlar 3 yaş altı için kesinlikle kullanılmamalı. İçeriğinde ne olduğunu okumadan, yaş sınırı olup olmadığını öğrenmeden sinek kovan ilaç kullanmayın.
Picaridin de DEET tarzında kimyasal bir sinek kovucu madde. Herhangi bir alerjik sebepten DEET kullanamıyorsanız veya kullanmak istemiyorsanız onu da deneyebilirsiniz.
Ayrıca, sinek kovucu ürünü sadece açıkta kalan yerlere sürün, kıyafet altında kalan yerler için kullanmaya gerek yok. Çocukların ellerine, göz ve ağız kenarlarına, açık yaralara kesinlikle sinek kovucu sürmeyin. Çocuklara sinek kovucu sürerken önce kendi elinize dökün, ardından çocukların açıkta kalan yerlerine elinizdeki sıvıyı sürün. Böylece aynı yerlere ikinci kez sürmeyi de engellersiniz. Bebeğiniz varsa, elinizi, omzunuzu, yanağınızı emme yaşındaysa kesinlikle kendinize ilaç sürerken de bu durumu gözönüne alın.
Ben hangi ürünlerde karar kıldım?… O da burada…
Kaynak: http://pediatrics.about.com/od/summersafety/a/0707_insect_rep.htm