İstanbul’da Çocukla Gidilen Mekanlar yazım çok ziyaret alınca, biraz daha araştırma yapıp güzel İstanbul şehri için yeni yerler önereyim dedim. Bir sonraki İstanbul seyahatimizde artık gördüklerini unutmayan oğlumla bol bol gezeceğiz bu yazdıklarımı. O zaman buyrun; ‘İstanbul’da Çocuklarla Nerelere Gitmeli?’
Barış Manço Evi
Barış Manço Evi
7’den 77’ye programının Adam Olacak Çocuk bölümünde söylediği “Barış Manço, Moda, 81300” hala aklımda kalan bir cümle. İnternet sitesinde yazılanlara göre bir evden çok bir müze aslında. Barış Manço’nun 80’lerde satın aldığı 1900’lerde inşa edilmiş köşkün yaz/kış bahçeleri, çocuklarının ve kendi eşyalarının sergilendiği odaları gezilip görülmeye değer. Üstelik gezerken Barış Manço şarkıları da dinliyorsunuz. Tam bilet 5TL, indirimli bilet 3TL.
İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi
Açıldığı 2005 senesinde gezdiğim, Sunay Akın tarafından Göztepe‘de kurulan müze. 4000’den fazla oyuncak sergilendiği söyleniyor. Müzenin her odası farklı bir tiyatro sahnesinden oluşmakta. Tam bilet 10TL, indirimli bilet 7TL. İstanbul’da çocuklarla gidilecek yerlerin en başında!
Bizim geçen kış çocuklarla Oyuncak Müzesi gezimiz ve fotoğraflar için buraya tıklayın.
Rahmi M. Koç Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi
İstanbul’da Çocuklarla Nerelere Gitmeli diyorsanız; Haliç’e nazır Hasköy‘de bulunan müze, 1994 yılında ziyarete açılmış. Klasik otomobiller, vinç, Fenerbahçe vapuru, uçaklar, denizaltı gibi eserler müze bahçesinde sergilenmekte. Mustafa Kemal’e ait özel eşyaların da bulunduğu Atatürk bölümü de var. Nostaljik bir trenin de sergilendiği müzede, atlıkarıncanın yeraladığı çocuklara özel bölümler de var. Ayrıca 3-14 yaş arası için haftasonları atölyeler düzenlenmekte. Dolu dolu bir gün geçirilebilecek müzede denizaltına 8 yaş altı alınmıyormuş, bilginize. Yetişkin ücreti: 12.5TL, öğrenci: 6TL. Müzekart sahiplerine %20 indirim uygulanıyor. Denizaltı ve keşif küresi gezileri ekstra ücrete tabi.
Aşağıdaki linkte bizim gezimizi anlattığım yazı var:
https://www.gezginanne.com/2014/01/istanbul-rahmi-m-koc-muzesi-gezisi.html
İstanbul Modern Sanat Müzesi
İstanbul Modern Sanat Müzesi
Sergi, koleksiyon ve eğitim programları olan müze her yaşta ziyaretçiye Karaköy‘de kapılarını açıyor. Ailecek geziler için yapılması gereken adımları sıralamışlar aile ile ziyaret bölümünde. Hafta sonu çocuk atölyeleri, ailecek sanat, gençlik programları ve sanatçıyla buluşma ücretsiz eğitim programlarından bazıları. Okul tatilindeyse yaz sanat atölyeleri 7-12 yaş arası çocukları gönderebileceğiniz bir takım kurslar içeriyor. Sinema ve kütüphane de bulunan müzeye giriş perşembe günleri ücretsiz. Diğer günlerde tam bilet 15TL, öğrenci bileti 8TL ve 12 yaş altı ücretsiz. Daha fazla bilgi ve resim için tıklayın.
Miniatürk
Miniatürk
Ayasofya, Rumelihisarı, Safranbolu Evleri, Sümela Manastırı, Artemis Tapınağı, Nemrut Dağı kalıntıları gibi birbirinden değerli 122 eser 1/25 ölçekte maketleriyle ziyaretçilerini Sütlüce‘de bekliyor. Anfitiyatro da bulunan parkta küçük ziyaretçiler için Truva atlı ve kaleli bir oyun alanı, parkı dolaşan minyatür bir tren, satranç, labirent, tekne turu ve go-cart gibi ilgi çekici yerler de mevcut. Tam bilet 5TL, indirimli bilet 3TL olarak belirlenmiş.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul’un en eski yerlerinden Gülhane‘de bulunan müzeler, Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi ile bahçelerinden oluşmakta. Restorasyon ve deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle Çocuk Müzesi şu an için – Temmuz 2013 – kapalı. Yetişkin ücreti 10TL, 18 yaş altı ücretsiz.
Santral İstanbul
Santral İstanbul
Eyüp sınırlarında Haliç kıyısına kurulu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bir platformu olan Santral İstanbul, Eski Silahtarağa Elektrik Santrali’nin yani ülkenin ilk elektrik santralinin yenilenmesiyle ziyarete açılmış. Uluslararası kültür, sanat ve eğitim platformu olarak adı geçmekte. Enerji Müzesi’nde ziyaretçilerin kendi elektrik enerjisini üretebileceği bir Enerji Oyun Alanı mevcut. Lise çağındakiler, tiyatro, dans ve performans alanında Bilgi-Krek atölyelerine katılmak için başvuruda bulunabilir. Giriş ve rehberli tur ücreti yetişkinler için 25TL, üniversite öğrencileri için 15TL.
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi
Üniversitemizi Macaristan’dan ziyarete gelen öğrencilerle beraber 1998 yazında gezmiştim bu muhteşem sarayı. Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren Osmanlı padişahlarının evi olan saray birkaç bölümden oluşmakta. Malesef bu bölümlere bebek arabasıyla girmeye izin yok. O nedenle yürüyebilen çocuklarla veya küçük çocukları kucakta taşıyarak gezebilirsiniz. Bahçe bölümleri onlara göre. Tam bilet: 25 TL, 18 yaş altı ücretsiz. Harem bölümünü gezmek ekstra 15TL ve Müzekart geçerli değil. Sanırım Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra müzenin ve sarayın ziyaretçileri artmıştır.
Dolmabahçe Sarayı
Kabataş-Beşiktaş arasında deniz kıyısında bulunan, ismi geçince aklıma Mustafa Kemal Atatürk gelen muhteşem saraylardan biri. Bina ve müze küçük çocukların ilgisini çekmese de, havuzlu bahçelerinde koşturmayı sevecekler. Selamlık, Harem, Camlı Köşk ve Saat Müzesi bölümleri bulunuyor. Hala duruyorsa dışındaki denize nazır çay bahçesinde dinlenin. Her bölüm dahil gezmek için tam bilet 40TL, indirimli bilet 20 TL, öğrenci bileti 5TL.
Dolmabahçe Sarayı’nın detaylı bilgi içeren gezi yazısını Gezilecek Yerler Listesi‘nden okuyabilirsiniz.
Ihlamur Kasırları
Üniversitenin ilk yıllarında Beşiktaş Ihlamur Caddesi’nde, arkadaşlarımla paylaştığım, kasırlara yakın bir evimiz vardı. Sonra yolum pek düşmedi o tarafa, eminim şimdi daha güzeldir. Beşiktaş, Yıldız yokuşu başlangıcında. Yazları Maiyet Köşkü’nün olduğu bölüm açık hava kafesine dönüşüyor, üstelik kurbağalarıyla ünlü süs havuzu da bulunmakta. İstanbul’da çocuklarla gitmek için en güzel yerlerden, bırakın koştursunlar rahatça. Müze de gezilebiliyor. Oraya giden şehrin içinde saklı bir bahçe diye tarif ediyor. Tam bilet: 5TL, indirimli bilet: 2.5TL. Sadece bahçeyi gezmek 1TL.
Galata Kulesi
İstanbul’un 360 derece manzarası için Karaköy sırtlarındaki görülmeye değer kulesi. 8 sene önce gezdim. Son iki kat merdivenle çıkılıyor ve genelde turistlere yönelik bir restoran bulunuyordu. Şimdilerde Beltur işletiyor deniyor. Kendine ait bir internet sitesi yok, bir blogger ayrıntılı bilgi vermiş; buraya tıklayın. Küçük çocuklarla gitmenin pek bir manası yok, özellikle hafta sonu kalabalığında. Ayrıca akşam 6’dan sonra ziyarete kapanması İstanbul’u gece görmek isteyenler için hayal kırıklığı. Giriş ücreti 6.5TL, 5 yaş altı ücretsiz.
Kız Kulesi
Kız Kulesi
Masalımsı görünüşü ve yapılış efsanesiyle hep büyülendiğim, vapurla Boğaz‘ı geçerken gözümü ayırmadan izlediğim muhteşem yapılardan biridir, bir diğeri de Dolmabahçe Sarayı’dır. Boğaz ortasındaki 2500 yıllık kuleye, Üsküdar Salacak’tan, Kabataş’tan ve Ortaköy’den tekne seferleriyle ulaşım sağlanıyor. 9-6 saatleri arasında kafeterya, daha sonra akşam yemeği için gidilebilir. Aslında küçük çocuklardan çok yetişkinlere hitap ediyor bence. Gerçi eminim tekne, deniz, açık hava işin içine girdiği için memnun kalacaklardır.
Rönepark
Rönepark
Yeşilköy‘ün deniz kıyında, kümes hayvanlarından oluşan mini hayvanat bahçesi ve oyun parkıyla, yeşillikler içindeki kafesiyle çocukların rahat rahat koşturabileceği bir yer izlenimi verdi bana. Giriş ücreti yok. Avrupa yakasında oturup güzel havalarda İstanbul’da çocuklarla nerelere gitmeli diyorsanız, işte burası.
Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı
Sarıyer sırtlarında İstanbul’un elde avuçta kalan son ormanlık yeri. Koşturma çağındakiler için yürüyüş parkurunda doğayla ve ağaçlarla bir gün önerilir. Gitmeden önce parkuru belirleyip mesire yerlerini seçerek yemek, tuvalet gibi çocukların önemli ihtiyaçlarını dikkate almayı unutmayın. Geyik üretim sahasında sevimli hayvanları görebilirsiniz. Ormanı gezmek ücretsiz.
Yıldız Parkı Korusu
Yıldız Parkı Korusu
Beşiktaş ve Ortaköy arasında, yani şehrin merkezinde, 400 yıllık ağaçların bulunduğu, eski sultanların gezindiği koruda bir de ördeklerin yüzdüğü göl var. Malta ve Çadır köşklerinde, göl kıyısındaki kafede yeme-içme imkanı bulunuyor. Müze ve porselen fabrikası gezilebilir. Yakın geçmişte malesef piknik yapmak yasaklanmış diye okudum. Yokuşlarda bebek arabası itecekleri zor dakikalar beklese de aktif bir gün için mükemmel seçim. Koruyu gezmek ücretsiz. Araba için park ücreti ödeniyor.
Emirgan Korusu
İstanbul 7 tepe boşuna dememişler ve tüm köşkler, korular yokuş çıkılmadan gezilmiyor. Üniversite yıllarında İstinye’de yaşarken kapı komşusu yapmıştık bu koruyu ve içindeki güzelim Sarı Köşk’ü. Baharda laleleri görmek için gitmeli mutlaka. İki köprüyü de içeren boğaz manzarası da muhteşem. Belediye’nin işlettiği kafeye ait kötü yorumlar var. En iyisi yolun girişinde denize nazır kahvede yemeli-içmeli.
Bebek Sahili
Bebek Sahili
Dünya’nın en güzel yerlerinden biri, kıymeti biliniyor umarım. Alaz 10 aylıkken Ortaköy’den Bebek’e yürüdük, bebek arabasının gidemediği, olmayan kaldırımlar yüzünden az söylenmedim değil; ama yol üzerinde birkaç çocuk oyun parkı gördük. Ayrıca balıkçılar da henüz bebek sayılan oğlumun dikkatini çekmişti. Ayrıntılı yazım: Alaz’la Mini Boğaz Turu Elbette sahil boyu yürümek henüz ücrete tabi değil.
Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi
Geniş kaldırımlar, kısmen trafiğe kapalı alanlar ile bebek arabasıyla gezinmek için İstanbul’un nadir caddelerinden biri. Üstelik dünyanın en zengin 25. caddesi olarak gösteriliyor. Kitapçılar, oyuncakçılar, kafeler ve denk gelirseniz sanat festivalleri ile çocuklarla güzel bir gün geçirmek mümkün. Yılbaşı zamanı süslenen cadde, ışıklar ve renkli vitrinlerle çocukların ilgisini de çeker.
Maçka Demokrasi Parkı
Ağaçları, iniş çıkışlı yürüme parkuru, bir ucunda lunapark, diğerinde Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, yürümek istemeyenler için Maçka-Taşkışla arasında teleferik. Maçka – Taksim – Nişantaşı arasında kalan park, Maçka’da hazırlık okuduğum yılları hatırlatır. Güzel havalarda hocaları kandırıp parkta ders yaptığımız bile oldu. Yapay ada ve havuzların da bulunduğu parkta çocuk oyun alanları var.
Taksim Gezi Parkı
Taksim #diren Gezi Parkı
Son aylara damgasını vuran park, gitmeyenin de bildiği, bilmeyenin de duyduğu, görmeyenin de gittiği bir yer oldu. Taksim Meydanı‘ndan merdivenleri çıkarak ulaşabileceğiniz parkın ortasında fıskiyeli bir havuz bulunmakta. Ihlamur ağaçları altında piknik yapmaya izin veriliyor mu bilemem. Polis baskınlarında zarar gören parka çiçekler ve ağaçlar dikildi, yeni bir çocuk oyun parkı yapıldı. Giriş ücretsiz; ama polis izin verirse.
Bizim çocukla Maçka Parkı ve Gezi Parkı gezintimiz de burada…
Ulus Parkı
Çocuk oyun alanı, kahve satan kafesi ve müthiş İstanbul Boğaz manzarası. Daha ne olsun? Akşam gün batımında güzel olduğu söylenilmekte.
Selamiçeşme Özgürlük Parkı
Selamiçeşme Özgürlük Parkı
Çocuk festivalleri, sanat etkinlikleri, atölyeler, çocuk tiyatroları, iki adet oyun parkı, havuz, kafe, piknik alanı, tren, tenis kortları, mini futbol sahası gibi birçok şey nasıl sığıyor bu mini parka şaşıyorum. Göztepe ve civarının nefes aldığı parkta, bir ara sabahları yürüyüşe giderdik. Yaz akşamları işten çıkıp piknik yapardık. Yeniyıl konseri izlerdik. Alaz’ı da götürdük birkaç kez; ama kış mevsimine denk geldiğinden pek görülecek birşey yoktu ıslak oyuncaklar dışında. Kısacası, görmediyseniz, gidin; ama haftasonu adım atacak yer bulamazsanız da bana kızmayın.
Bu link de bizim gezilerimizden birini anlatıyor.
Beykoz Korusu
Şehrin içinde olduğunuzu tam unutmasanız da bol yokuşlu – bebek arabası iteceklere -, doğayla içiçe birkaç saat geçirmek için ideal. Çocuk oyun alanları da var, restoranı, kafesi de. Üstelik Beykoz sahiline inince denizseverler de memnun olabilir. Giriş ücreti yok.
Darıca Hayvanat Bahçesi
Darıca Hayvanat Bahçesi
Kendi aracınız haricinde, tren, dolmuş veya otobüs aracılığıyla da Gebze Darıca’ya ulaşım mümkün. Hayvanlar, bitkiler ve çocuk oyun alanları bulunan parkta, bonsai, fotoğraf ve resim kursu gibi aktiviteler mevcut. Park içine yiyecek ve içecek (su hariç) getirmek yasak. İnternet üzerinden bilet almak mümkün. Yetişkin ücreti: 20TL, 5-17 yaş arası 15TL, 5 yaş altı ücretsiz.
Göztepe 60. Yıl Parkı
İstanbul Anadolu Yakası’nda. Bağdat Caddesi üzerinde, bir girişi Göztepe ışıklar yakınında. Bir zamanlar cami yapılacak diye yıkım söylentileri çıkan park. Havuz, korsan gemisi, fıskiyeler, labirent, trombolinler, jimnastik aletleri ve elbette tuvaletler de var. Deniz tarafında nefis bir gül bahçesi vardı, hala duruyor mu bilmiyorum… Ayrıntılı bilgi için bizim bu parktaki gezintimize, bu linke buyrun.
Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi
Bebekleri bebek arabasına yerleştirip bakına bakına gezinebileceğiniz nadir caddelerden biri daha. Çocuk dostu restoran ve kafelerde mola verebilir, oyuncakçı ve kitapçı dükkanlarında koşma çağındakileri pusetten indirebilirsiniz. Yılbaşı zamanı cadde süslenmiş oluyor ve renkli ışıklar miniklerin çok hoşuna gidiyor. Moda ve müzik festivalleri düzenleniyor. Caddebostan sahilinde Adalar manzaralı nefis bir çocuk parkı var.
Anadolu Yakası Sahil Yolu
Fenerbahçe‘den başlayan ve Tuzla‘ya dek devam eden sahil boyu her yaş çocuk için ideal bir gezi alanı. Caddebostan civarında denize ayaklarını sokup kumlarda oynayabilirler. Sahilde belli aralıklarla dizili oyun parklarında eğlenirler. Çimenler üzerinde pikniğe hayır diyeceklerini sanmam. Bisiklet, scooter, bebek arabası yanınızda olsun.
Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe takımını tutmasam da yıllardır sık sık gittiğimiz bir park. Hatta kahvaltıya giderdik, masamızın ucuna gelen dalgaları ve ayaklarımızın dibine gelen kedileri unutamam. Kadıköy’ün bahçesi bu parka, geçen sene Alaz’la gittik. Kargaları izleyeceğim, kedileri seveceğim diye epey çaba sarfetti. İçinde birkaç farklı tarzda kafe var. Piknik yapma imkanı var. Asırlık güzel ağaçlar var. Çocuk oyun parkı var. Düğün fotoğrafı çektirmeye gelmiş gelin-damat var. Yelkencileri izleyebileceğiniz deniz var. Haftasonları, güzel havalarda giderseniz kalabalık nedeniyle tadını çıkaramazsınız, diyeyim. Giriş elbette ücretsiz.
Gülhane Parkı
“Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda” şarkısı takılır dilime bu parkın adı geçtiğinde. Üniversiteye kayıt için İzmir’den İstanbul’a geldiğimizde, babam çalıştığı şirketin Cağaloğlu’ndaki ofisinde saatler geçiriyordu. İstanbul’u hiç bilmeyen annem ve ben o sürede Gülhane Parkı’nı geziyorduk. İçinde hayvanat bahçesi olduğu söyleniyordu, pek anımsayamadım. O zamanlar epey eski ve bakımsızdı. Eskinin Topkapı Sarayı dış bahçesi, 2003 yılında yenilenmiş ve eskisinden güzel olmuş. Boğaz manzaralı bir çay bahçesi ve çocuk oyun parkı da var. Giriş hala ücretsiz diye umuyorum.
Magic Ice Buz Müzesi
Magic Ice Buz Müzesi
Forum İstanbul AVM bünyesinde yeralan müze; kuzey ışıkları, İskandinavya ve Vikingler’i bize tanıtıyor. Hava sıcaklığının -5 derece olduğu müzeye girişte ziyaretçilere Eskimo kıyafeti ve buz bardakta meyve suyu veriliyor. 170 ton buz kullanılmış ve şahsen bu sıcaklarda gidilmesi gereken yerlerin başında olabilir. Tabii ki küçük bebekleri götürmeyin. Giriş ücreti yetişkinler için 22TL, çocuklar için 17 TL.
Ayrıca; çocukla İstanbul rehberi için buradan okumaya devam edin…
NOT: Giriş yeri ücretleri 2013 yılı için geçerlidir.
11 Yorum Var
merhaba,
benim oğlum kum ve toprak hastası fakat istanbulda bu şekilde kumu ve toprağı kalmış neredeyse hiç park kalmamış durumda:(( sizin bize önerebileceğiiniz böyle bir kış aylarında kullanabileceğimiz kapalı mekanlrda da olabilir bu şekilde tasarlanmış kum olur toprak olur böyle yerler var mı?
Merhaba Havva, facebook sayfamda sorunu sordum, birkaç yanıt aldım İstanbullu ailelerden. Yanıtını bu linkte bulabilirsin;
https://www.facebook.com/pages/Gezgin-Anne/258900494188201
Sevgiler, Deniz
merhaba zeytinburnu e5 üzeri botanik bahçesi var gölet ve ördeklerde var . 2 adet kum havuzu var biri kuru biri çamur içlerinde mekanik kepçeler ve karıştırıcılar var çocuklar için çok eğlenceli fakat yedek elbise şart.
Merhaba öneriler çok güzel, bende istanbul'da çocukla gidilecek 101 yeri http://www.cocuklugeziler.com da yazdım.
Teşekkürler Nihal, İstanbul'a geldiğimizde senin bloğundan sık sık faydalanacağız 🙂 Sevgiler, Deniz
neredeyse hepsine de gitmişim, ne mutlu bana, çocuklar küçük olduğu için kız kulesi ve galata'ya gitmedik. bir de darıca'ya gitmedik hayvanat bahçesi olayını içime sindiremediğim için ama yedikule hayvan barınağına gitmiştik. hayvanların içler acısı durumu yüzünden keyif alamadık, hüzünlendik sadece gerçi.
maçka parkı son dönemde epey düzenlendi, daha güzel ve çocuk dostu bir hale geldi. teleferik deneyimi ise hem çocuklara hem büyüklere zevk veriyor.
nişantaşı'ndan taksim'e, oradan tünel'e çocuk arabası ile rahat gezebilirsiniz. Arada çocukla binilecek metro, taksim tramvay'ı ve tünel çocuklara heyecanlı geliyor dönüşte. tavsiye ederim.
boğaziçi kampüsüne giriş konusunda yardımcı olacak arkadaşlarınız varsa çocuklarla kendinize oxford'da hissedebileceğiniz bir mekan.
caddebostan ve kilyos sahilleri de sahil coskuşu ve kumlarla oynamak için güzel alternatifler.
ayrıca pek çok koru var istanbul içinde, özellikle anadolu yakasında. belgrad ormanı kıvamında, doğa ile başbaşa vakit geçirmek için ideal.
belgrad ormanı yakınlarında Atatürk orbitaryum açık olduğu saatleri takip edilirse, tam anlamıyla bir botanik bahçesi, bebek arabasına uygun.
yenikapı sahil uzun bir yürüyüş için avrupa yakası alternatiflerinden.
çok güzel özetlemişsiniz, elinize sağlık bu arada:)
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve önerileriniz için. Her biri birbirinden güzel alternatifler.
Sevgiler, Deniz
Ulus Parkı'nın çocuklara çok da uygun olduğunu düşünmüyorum. Hala bebek arabası ile geziyorsanız sakın gitmeyin. Manzaralı kafe ile oyun alanı arasındaki dik merdivenleri dikkate almadan bu bölümü yazdığınızı düşünüyorum. Onun dışındaki önerilerinizi zamanla yapmayı planlıyoruz!
Öneriniz için teşekkürler. Bebek arabalılar, Ulus Parkı'na gitmeyin. Bizimki uyku saati değilse yürümeyi, koşmayı tercih ediyor.
Sevgiler… Deniz
Öneriler harika,bizde Anadolu yakasında en çok Göztepe Parkı ve Özgürlük parkına gidiyoruz.
Merhaba beylikdüzü taraflarında önerebileceğiniz yer var mı?