Basel, İsviçre’nin en önemli şehirlerinden biri bana kalırsa. Çünkü üç ülke; Almanya, Fransa ve İsviçre sınırında. Hatta şehre Bale diyenler de var. Havaalanı, EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg isminde, bu üç ülkeye de hizmet verdiğinden.

Elisabethenanlage, park



İsviçre’nin metrekareye en çok müze düşen şehri, 40 müze barındıran Basel. Museum of Cultures’ın yeri ayrı, İsviçre’nin kültür başkenti de aynı zamanda. Şehir uluslararası birçok gösteriye ev sahipliği yaptığından Basel Theatre ve Playhouse da büyük öneme sahip. Şehri gezerken de dikkatimizi çekti; o kadar çok tiyatro ve gösteri sanatları afişi gördük ki istasyon ve eski şehir merkezi (Grossbasel) arasında…

Burası, İsviçre’nin en eski üniversite şehri aynı zamanda. Erasmus’un ve ünlü matematikçi Bernouilli’nin mezarı gotik katedral içerisinde bulunuyor.

Barfüsserplatz

Biz Noel marketini görmek ve gezmek için gittik Basel’e; Barfüsserplatz ve Münsterplatz meydanlarında iki market kuruluyor. İsviçre’nin en geniş ve geleneksel marketlerinden olduğu söyleniliyor.

Aile vagonlu tren, Zürih – Basel hattı

Zürih HB’den bindiğimiz Family Area barındıran trenle yolculuğumuz su gibi geçti. Bir saatlik yolculukta çocuklar genelde oyun oynadılar sadece birşeyler yemek için oturdular koltuğa.


İstasyondan çıkınca rengarenk tramvaylar dikkatimizi çekti ilk olarak. Daha önce Basel’i hep havaalanı için kullandığımızdan şehrin merkezine ilk kez indik. Yürüme mesafesindeki Noel marketlerine de kolaylıkla ulaştık.

Barfüsserplatz Noel marketi

Sonrasında, Barfüsserplatz’a kurulan ilk Noel markete daldık. Etrafı gezindikten sonra ısınmak ve öğle yemeği için ilginç bir yer seçtik. Videosu yukarıda. Epey de popülerdi. Ben epeydir denemek istediğim bol peynir, patates ve mantar içeren rosti seçtim menüden, diğerleri bratwurst (sosis).

Rosti

Arnavut kaldırımlı market sokaklarından sonra ikinci marketin kurulduğu yöne ilerledik; Basel Münster Katedrali ve Münsterplatz.

Basel Münster Katedrali ve Münsterplatz



Kırmızı tuğlalı Basler Münster, katedral içerisinde 900 yıllarından kalıntılar bile var. Kulelere 5 CHF karşılığında çıkılıyormuş. Açık bir günde katedral kulelerinden Almanya ve Fransa ayrımı bile görülebilirmiş.

Basel Münsterplatz



Ortaçağdan kalma bir film seti gibi olan Münsterplatz meydanına kurulmuştu market. Beliz’in uyuyakalması bizim de bu meydanda uzun süre vakit geçirmemizi sağladı, en azından soğuk etkisini hissettirene dek. Ardından katedralin içini gezip arka kısmından Ren Nehri’ni ve şehrin diğer yeni bölümünü görebildik. Pfalz denilen seyir terası muhteşem bir panoramik manzara sunuyor, hem de ücretsiz. Temiz ve ücretsiz tuvaletler de ekstra!

Münsterplatz, churros ve Alaz

Rhine, Ren Nehri şehrin ortasından geçiyor ve büyük ticari gemileri Karadeniz’e taşıyor. Feribotlara ve şehre rağmen tetenoz aşısına gerek olmadan yüzülebilen bir nehir. Yaz aylarında nehre girmek için özel alanlar belirleniyormuş. Yoksa akıntılı bir su oldukça tehlikeli sanki?

Rhine, Ren Nehri 

Münsterfahre Rhine Ferry, nehrin üzerinden karşıya geçmeyi sağlayan bir bot. Yukarıdan bir halatla iki kıyı arasında, halata bağlı botun karşıdan karşıya geçmesi, 150 yıldır kullanılan bir yöntem. Elbette iki yakayı birbirine bağlayan birçok köprü var; ama bu şekilde nehri geçmek oldukça mistik…

Altstadt yani old town, taş döşeli sokakları ve Ortaçağ binaları ile gezilmesi gereken yerlerden. Dar pasajlar, meydanlar, Rathaus ve civarı, butik dükkanlar Zürih eski şehir merkezindeki gibi oldukça bakımlı ve görmeye değer.

Altstadt sokakları

Tren istasyonuna gidiş ve dönüşte tiyatro afişlerine takıldı gözümüz, bir de makinelerle dolu havuza. Çocuklar da biz de büyülendik… Barfusserplatz’daki Tinguely – Brunnen mekanik su havuzu şehirdeki 170 havuzdan biriymiş.

Mekanik su havuzu, Basel

Şehrin en eski köprüsü 13üncü yüzyıldan Mittlere Rheinbrücke ve Spalentor denilen şehir kapısı da önemli yerlerden.

Marketleri gezerken Fransızca ve Almanca dillerinden çok İngilizce duydum diyebilirim. Beni şaşırtan şeylerden biri. Bir diğeri ise, eğer şehirde konaklarsanız ulaşım ücretsiz. Hatta havaalanı – otel arası bile! İsviçre şartlarında mükemmel değil mi?

Bir de Glühwein denilen sıcak şarap aşağıdaki bardaklarda satılıyor. Dilersen bardağı geri verip depozitonu, 3 CHF alabiliyorsun, dilersen bardak senin oluyor! Çok çevreci bir çözüm…

Glühwein, sıcak şarap

Basel’in önemli yerlerini gezmek için bir gün yeterli. Birbirinden ilginç ve değerli müzeler ise ekstra… Basel’e gelirseniz, günü birlik bir gezi ile Luzern veya Zürih görülebilir.


Not: Basel EuroAirport, Zürih’e göre daha indirimli biletler sağlıyor İstanbul hattında. Yılbaşı için benim çok işime yaradı.

Biraz daha fotoğraf:

Aile vagonu tren

Noel marketi

Noel marketinden…

Dönüş treni

Not: Tüm fotoğraflar bana aittir. Lütfen izinsiz paylaşmayın.

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.