Bebek öncesi birer el bagajıyla yurtdışına giderdik. O günleri anlattığımız Gezgin sayfamız TRT’de tanıtılmıştı, o sıralar tek tük Türkçe gezi siteleri vardı piyasada. Türkiye’ye yolculuklarda ise hep büyük çekçekli bir bavul alırdık; giderken eşe dosta hediye götürmek, dönerken de yurdumun özlediğim yiyeceklerinden getirmek için.
Alaz aramıza katıldığından beri 1 bavul sayısı 3’e çıkmış. Çocukla gezerken ne kadar bagaj hakkımız varsa o kadarı son gramına kadar kullanıyorduk. Gezi sonunda ‘Bak bunu / şunu boşuna almışız, gerek duymadık‘ diyorduk. O nedenle eskiden beridir kullandığım bir yöntem var; Alaz’la gezilerde de uygulamaya başladım. Bavulu birkaç gün önceden hazır ediyorum; sonra da içinden birşeyler çıkarıyorum. İşte bizim bebeğin bavulundakiler:
– Beslenmesi şimdiye dek kolaydı; emzirme! Ben yanında olduğum sürece başka birşeye gerek yoktu; ama gene de süt sağma pompası, birkaç biberon, emzik, soğuk suda sterilizasyon için tabletler, önlük, tülbent bezler aldım yanıma. Artık bunlara ilave birkaç plastik kaşık, tabak, suluk, hazır ek gıda, ıslak mendil, daha çok önlük olacak çantamızda. Hazır süt kullanıyorsanız, aynı markadan bulacağınıza emin olun gideceğiniz yerde. Bebekler farklı markaların tadını fark ediyorlar.
– Alt değiştirme olayı için; bebek bezi, ıslak mendil, alt değiştirme matı, pişik kremi mutlaka olmalı yanınızda. Eğer kulladığınız markalar her ülkede olan bir marka ise çok fazla paketlemenize gerek yok. İngiltere ve Amerika’da Pampers marka bez, Türkiye’de Prima olarak geçiyor mesela.
– Giysiler: Gitmeden önce 3 gün boyunca takip edin günde kaç giysi değiştiriyor diye. Sonra ortalamasını alıp bir ilave edin her gün için. Gideceğiniz yerde çamaşır makinesi olup olmadığına göre kıyafet sayısını arttırıp azaltabilirsiniz tabii. Ben şimdiye dek hep fazla götürmüşümdür! Tabii bir de gideceğiniz yerin hava sıcaklığı önemli. Yazın Türkiye’de sadece bezle gezdiği oldu günlerce. Elbette bebeğin yaşı da önemli. Süt bebeğiyken çok fazla değiştirmeye gerek yoktu alttan sızmalar olmadığı müddetçe. Ek gıdaya başladığından beri her yemek sonrası baştan aşağı değiştirmek zorunda kalıyoruz, bazen günde 3-4 posta. Yürümeye başlayanlarda durum daha başka.
– Taşıma: Kanguru, sling tarzı bebeği üzerinizde tutabileceğiniz taşıyıcılar genelde 11 kiloya kadar kullanılıyor. Daha büyükler için de bebek arabaları büyük kolaylık 4-5 yaşına dek, özellikle de bol yürüyüşlü şehir gezilerinde. Sırt çantası şeklindeki taşıyıcılar, 20 kiloya kadar ağırlıktaki çocuklar için eğlenceli bir ulaşım şekli doğa yürüyüşlerinde. Hem hareketleri kısıtlandığı için güvende olduklarını biliyorsunuz hem de başınızın üzerinden dünyayı izledikleri için sıkıcı gelmeyecektir onlara uzun yürüyüşler. Bazısı öyle konforlu ki tavşan uykusu da olsa uyuyakalabilirler içinde. Tabii siz taşımaktan şikayetçi değilseniz. Bize de Alaz’ın amcası hediye etti bir Macpac, eşim Alaz’ın biraz daha büyüyüp de içine gireceği günü sabırsızlıkla bekliyor!
– Uyku: Park yatak gibi portatif yataklar ve 6 aydan küçükler için de Musa’nın sepeti olarak bilinen sepetten yataklar. Gideceğiniz / kalacağınız yere göre yanınıza alıp almayacağınıza karar vermelisiniz. Yurtdışındaki otellerde ücretsiz veya az bir ücret karşılığında odanıza yerleştiriyorlar genelde park yatak tarzı birşey, gitmeden önce sorun. Çarşafı, yastığı oluyor; ama özel uyku battaniyesi veya uyku tulumu varsa çantanıza koyun. Çok sıcak değilse de kendi yatağınıza alıp sarmaş dolaş uyuyun. Tatildesiniz nasıl olsa?
Alaz ilk dönmeye başladığında tatildeydik ve yatağımızın dibinde park yatakta uyuyordu. O nedenle Alaz yüzüstü yatıp da bundan dolayı ben endişelendiğimde gözümü aralayıp bakmam ve nefes alış verişini dinlemem yeterli olmuştu kalkıp da odasına gitmeme gerek kalmadan.
– Elbette ilaçlar: Bebek için ateş düşürücü, burun damlası, termometre, yara bandı, pişik kremi, diş çıkarıyorsa diş jeli, antiseptik jeller ve kremler, antibakteriyel jeller, suya gerek olmadan kullanılan el temizleyicileri, tırnak makası, törpü, yazsa güneş kremi ve sivrisinek kovucu kremler ve tabletler, aldığı vitaminler, arnica losyon, vs. Tabii tatil öncesi doktorunuza danışıp başka kullandığı ilaçlar varsa onları da almayı unutmayın. Bu ilaçları çocukların ulaşamayacağı – açamayacağı yerlerde saklayın ve sık kullandıklarınızı bagaja vermeyin. Uzun uçak yolculuklarında havalandırmadan ötürü burun damlasını el bagajınızda taşıyın mesela.
– Oyuncaklar. Ne kadar küçük de olsa-lar ilgisini çekecek bir iki hafif oyuncak gerekli yolculukta oyalamak için. Diş kaşımak için Sophie, okuyup resimlerine bakmak için bir kitap, sallayınca ses çıkaran bir top bizim çantamızdan eksik olmadı hiç. Evdeki tüm oyuncakları almanıza gerek yok, birkaç favori yeterli. Daha büyük yaşlardaki çocukların kendileri için oyuncak sepetinden 2-3 adet seçmesini öneriyor uzmanlar. Aktivite çantaları da 1.5 yaş sonrası ideal.
– Elektronik: Bebek monitörü çok işimize yaradı. Ses gitmesin diye kapıyı pencereyi kapatıp ağlarsa duyalım diye monitörü son ses açtık. Göğüs pompasını, sterilizasyon aletini, elbette fotoğraf makinesini de buraya yazabilirim.
– Ve tabii ki bebek çantasını yanınızdan ayırmayıp el bagajı olarak kullanacaksınız. Benim kullandığım çanta epey geniş: Alaz için 5 bez, 50ml pişik kremi, 2 biberon veya kapta mama (soğuk / sıcak tutuyor), emzik, bez değiştirme matı, ıslak mendil, kirliler için torba, 3 takım üst-baş, önlük, birkaç mendil, diş kaşıyan oyuncak ve bez kitap; benim için de cüzdan, telefon, birkaç makyaş malzemesi, anahtar, su, atıştırmalık yiyecek gibi ufak şeyleri de taşıyabiliyorum içinde. Bunca eşya 10-12 saat yolculuk için ideal örneğin.
Tatile giderken çanta hazırlaması kadar eğlenceli birşey yok; tek tek, özenli bir şekilde dizer, ne ararsam elimi attığım gibi bulurum. Ama dönüşte çantayı açmak bile gelmez içimden. İçinden üçer beşer çıkartıp bir koltuğa yığar, bir yandan çamaşır makinesini çalıştırır, bir yandan yakınırım geri döndüğümüz için evimi ne kadar özlemiş olsam da. Yaklaşık bir hafta sürer Alaz’la bavulu boşaltmamız…
* İlgili linkler: Yaz tatili bavulu ve kış/kayak tatili bavulu !
Resim kaynağı: http://www.flickr.com/photos/daves_portfolio/4715445140/
2 Yorum Var
Merhaba Deniz:) Internet annelerinde gordum hemen bir bakayim dedim. Cocuk olunca dedigin gibi bavul sayisi 3 e cikiyor bende kocamla ikimizi bir bavula bir sekilde sigdirip 2 ye dusuruyorum gezilerimizde
Sanirim kucukken daha rahat oluyor tatil bizimki 22 aylik tatil sonrasi yine tatil gerekiyor:)) Blogunu keyifle takibe aliyorum,benim blogumada beklerim
sanslianne.blogspot.com
sevgiler
Teşekkürler Esra
Haklısın en yorucu tatiller yürümeye başladıkları an ile 4 yaş arasındaki tatillermiş. Bizim de son birkaç ayımız kaldı yürümesine. Bloğunu zevkle takip edeceğim.