Bebekler ve çocuklar uzun araba yolculuklarında sıkılırlar haklı olarak. Bazen bize bile fazla gelir İstanbul’dan Bodrum’a araba yolculuğu. Feribotta kuşlara simit atma, Susurluk’ta ayran, Aydın Ortaklar’da çöp şiş durakları da olmasa çekilmez o yol!
Araba koltuğunda uzun süre fazla kıpırdayamadan oturmak koşturma çağındakiler için bir ceza gibidir. Peki arka koltukta bebekleri ve çocukları nasıl mutlu tutabiliriz?
- Bebeğimizin abla ve/veya abisi varsa arkaya doğru bakan koltukta yolculuk yaparken onları izleyerek mutlu olabilir.
- Kardeşi yoksa anne ve baba dönüşümlü olarak arabayı kullanırsa biri bebeğin yanında onu eğlendirirken diğeri yola konsantre olabilir.
- Kardeş yoksa ve tek yetişkin de arabayı kullanansa bir ayna yerleştirin hem siz bebeğinizi hem de bebeğiniz sizi görsün.
- Suluk, soğuk su şişeleri, birkaç oyuncak, kitap ve 6 aydan büyükse atıştırabileceği yiyecekler bir süre ufaklığı oyalayabilir. Özellikle sıcak yaz aylarında bol su içmesi için suluğunu yanından ayırmayın.
- Araba koltuğunu biraz dik konuma getirebiliriz, normali 45 derece açıyla yerleştirilmesidir; ama 30 dereceye dek dikleştirilebilir ki böylece ufaklık boynunu uzatmak zorunda kalmadan dışarıya bakabilir.
- 2-3 saatte bir mola verip emekleyeni yere salmalı, koşturanı çayıra. Daha ufakları da kucaklamalı.
- Gündüz cama takılan bir güneşlik güneşten rahatsız olmasını engellediği gibi gece de far ışıklarından gözlerinin rahatsız olmasını engeller.
- Araba koltukları bebekleri terletir, cam açın veya klimayı çalıştırın.
- Farklı tarzda müzikler çalın. Hatta white noise diye bilinen beyaz eşyaların çıkardığı ses (buzdolabı, çamaşır makinesi, fön makinesi gibi) küçük bebekleri rahatlatır anne karnındaki sese benzediğinden.
- Toplu halde şarkı söylemek veya hikayeler anlatmak da çocukları mutlu eder.
- Gece yola çıkarsanız siz dinlenemezsiniz, özellikle de tatil dönüşü. Sabah erken yola çıkmak en iyi çözüm olabilir. Çocuklar yolda uykularına devam edebilirler.
- Çocuklara arabayla içinden geçeceğiniz köy ve yerleşim yerlerini sayabilir, nerelerde duracağınızı anlatabilirsiniz. Tıpkı benim yazının başında saydığım duraklar gibi 🙂
*** Trafik kazalarının önemli bir bölümü annelerin bir yandan araç kullanırken bir yandan da arkadaki bebeklerine veya çocuklarına müdahale ettiği zamanlarda oluyormuş. Mutlaka arabayı güvenli bir yere park edin ve öyle kontrol edin arka koltuktakileri. Geçende Alaz’ın eline atıştırmalık birşeyler verdim araba koltuğuna oturturken, başka yolu yok zaten bağırıp çağırıyor yoksa! Bir süre kendi kendine konuştu, sonra sustu. Merak ettim, ‘Alaz’ diye seslenip en bildiği hayvan seslerini falan çıkardım. Hala ses vermeyince bana paniklemeye başladım ya yediği şey boğazına takıldıysa diye. Uygun bir park yeri bakınırken, Alaz mutlu mesut sesler çıkarmaya başladı. Epey korktum ama! Bebek koltuğu için ayna ne kadar gerekli birşeymiş!
8 Yorum Var
Bilgiler çok aydınlatıcı oldu.Teşekkürler,iyi pazarlar Gezgin Anne:))
Teşekkürler, ne mutlu ki yardımcı olabildim size.
Haftaya bu yolu biz de yapicaz biz 3 yaşındaki oglum egeyi oyalamak için tabletine Abc ve sayılarla ilgili şarkı ve oyunlari yukledik benim oğlum tam bir alfabe manyağı kizimsa daha 4 aylık daha birseyden haberi yok
Kolay gelsin. Yolun son bir saati hiç bir şey kar etmedi artık, ne tablet ne telefon ne şarkı ne oyun. Yol bitmek bilmedi o son saat, gerçi ben bile zor dayandım çocuk ne yapsın 🙂
Sevgiler… Deniz
bizde bayramda ardayla araba yolculugu yapicaz kusadasi'na bakalim nasil gecicek 🙂 en son 2,5 aylikken yapmistik rahatti sonra hep ucakla gittik yine rahatti :)) bakalim 2,5 yas cocuguyla nasil olcak, su gectigimiz yerleri sayma isini denicem bende canim iyi fikir :))
Esra, yolculuk sonrası yol anılarınızı okuruz. Başka oyalama yöntemleri de bulursan bizimle paylaşırsın. iyi yolculuklar şimdiden!
bebek 40 gunlukken yolculuk sakıncalı olur mu erzurum dan yalovaya araba ile yolculuk
Merhaba,
Sakıncalı olacağını zannetmiyorum. Fakat sık sık mola vermenizi, araç koltuğundan alıp kucaklamak, emzirmek ve altını değiştirmek için, öneririm. Bir de araç koltuğunda oturtun lütfen.
İyi yolculuklar!