0 – 6 Ay Arası Seyahat Oyuncakları yazısını okuyup altıncı aydan sonra neler olacağını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Çoğu bebek 6. aydan itibaren oturmaya ve dönmeye başlar. Emeklemeyi, ayağa kalkmayı hatta bir çoğu sıralama diye tabir ettiğimiz eşyalara / insanlara tutunarak adım atmayı becerir ilk yaşına dek. Az bir kısım özgürlüğünü ilan ederek bağımsız adımlar atmaya, yürümeye başlar. Üstelik artık daha bilinçlidirler, kim, ne nedir öğrenmişlerdir, uyanık kalma süreleri artmıştır, gündüz uykuları kısalmış, gece uykuları uzamıştır (genelde), oyuncak ve oyun kavramı, etrafta neler olup bittiği, merak ve bakınma eylemleri önem kazanır. Peki bebekle seyahat bu durumdan nasıl etkilenir?
Alaz 1. yaş gününe dek bizimle birkaç Avrupa, epey Türkiye ve iki de Amerika yolculuğu yaptı. En zor görünen Londra – San Francisco yolculuğuydu ki 11 saat kesintisiz uçak yolculuğu gerektiriyordu. Alaz, o sıralar emeklemekte usta bir bebekti. Birazdan listeleyeceğim oyunlar ve oyuncaklar sayesinde gidiş de dönüş de sorunsuz oldu. 11 aylıkken de Londra – New York ve Boston – Londra seyahatlerini gerçekleştirdik. O zamanlar henüz yürümemişti; fakat sıralıyordu ve öyle hızlı emekliyordu ki, yürümesine de gerek yoktu!
Uçak yolculuklarında en çok işimize yarayan meyve oldu. 6. aydan itibaren süte ilave ek gıdaya geçmiş olmak, hem avantaj hem dezavantaj yolculuklar için. Emzirmek gibi bir kolaylık varken, suyu, yemeği, kaşığı, önlüğü derken bir dünya ek eşya girdi çantamıza. Tabii oyalanması için de oyuncaklar…
- Saklambaç yani yüzünü mendille saklama ve açma hala favorisiydi.
- Küçük kapları doldurmak ve boşaltmak, mesela kuru üzümle dolu bir kap, onu dakikalarca meşgul eder.
- Çıngıraklı top ve diğer yumuşak küçüklü büyüklü toplar hem ısırmak için hem elinde tutmak için en iyi oyuncaklardan.
- Hediye sarmakta kullanılan renkli paket kağıtları ve renkli kurdeleler.
- Havaalanlarından yeni bir kitap alırdık her yolculuk öncesi, kitaplar en büyük kurtarıcımızdı bizim, hala da öyle. ‘Bob the Builder’ öyle alınmış bir kitap ve şimdilerde her gece yatmadan önce okuduğumuz favori kitaplarından biri. Tabii çizgi filminin jenerik müziği de ninni yerine istek parçası olabiliyor bazen.
- Balonlar, şişmemiş veya şişmiş her türlü gözde oyuncak, hala da öyle. (Uyarı: Patlayan balon parçaları bebeklerde boğulma nedeni olduğundan, bebekle balonu yalnız bırakmayın)
- 8. aya dek emzik ve emziklerin kordonları. (Emziği kendi kendine bıraktı 8 aylıkken)
- Plastik yemek kaşıkları, bizi yerken taklit ediyordu.
- Uçak yemeklerinde verdikleri küçük kutular, plastik ve kağıt bardaklar.
- Çoraplarını çıkarma ve giyme oyunu.
- Şarkı söylemek, masal anlatmak, etrafta neler olduğunu anlatmak kısacası konuşmak.
- Birinci yaşına doğru çok zorda kalınca iPhone, iPad, Android cihazlarındaki bebekler için oyunlar. Hangileri derseniz, Çocukla Yolculuk İçin En İyi iPhone Uygulamarı yazıma gözatın lütfen.
- Kendi saç fırçası ve kendi diş fırçası.
- Zürafa Sophie gibi diş kaşıyıcılar birçok bebeği oyalar, Alaz’ın kanı pek ısınmadı gerçi onlara.
- İçiçe geçen renkli halkalar, diş kaşımak için de kullanılır.
- Hala emiyorsa emzirmek…
Gelecek aylarda neler olacağına dair bilgi edinmek için 1 – 2 Yaş Arası Seyahat Oyuncakları bölümünü okumaya hazır mısınız şimdi?
Bu oyunlar ve oyuncaklar benim kişisel tecrübelerimden derlediklerim. Bilimsel bir araştırma yapmadığımı belirtmek isterim.
1 Yorum Var
Yazı çok iyi oldu çok teşekkürler