Kuzey Ege’de, Balıkesir’in sahil beldelerinde çocukla tatil imkanları nasıldır? Denizi, otelleri hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız?
Seçil H.
Benim annem Burhaniye’li olduğundan çocukluğumun yaz ayları Ören, İskele ve Öğretmenler Mahallesi’nde geçmiştir. Denizi soğuk; ama temiz. Havası sıcak; ama bunaltmaz, hatta geceleri hırka alırdık sırtımıza, yorgan örtünürdük. Denizin en güzel zamanı Eylül. Temmuz’da hafif dalgalı; ama su sıcaklığı diğer aylara göre ılık olur.
Kuzey Ege, Güney Ege’ye göre daha sakin; çünkü daha az turistik. Herşey dahil otel yok denecek kadar az; ama çok güzel butik oteller var. Özellikle Altınoluk tepelerinde, Kazdağları eteğinde.
Altınoluk sahilde birçok pansiyon ve apart otel mevcut. Yakın koylara tekne gezileri bile var. Orman havası var, buz gibi suyu olan şelaleler akar dağlardan, köyleri görülmeye değer, kültürel geziler yapılabilecek bir yer. Doğası ve denizi şahane. Tahtakuşlar Köyü ile ilgili yazıma bir gözatın: Tahtakuşlar Köyü ve Altınoluk. Adatepe Köyü, Zeus Altarı, Mıhlı Şelalesi ve Ceneviz Köprüsü görülecek diğer önemli mekanlar.
Küçükkuyu Altınoluk’a göre daha küçük, daha sakin. Akçay, birçok uygun fiyatlı pansiyon bulunabilecek bir yer. Denizi çocuklar için uygun; fakat Ören veya Altınoluk kadar güzel suyu yok.
Ören ve Öğretmen Evleri, geniş plajı ve temiz kumları ile çocukların favorisi. Gerçi deniz suyunun en serin olduğu yerlerden. Mavi bayraklı denizi, sahildeki denizkızı, tek katlı müstakil evleri, 150 yıllık palamut meşeleri, yamaçtaki gazinoları vs. Fazlası için tıklayınız, Ören Plajı ve Denizi ve Ören yazılarıma.
İskele, denize girmek veya kalmak için değil de, bir akşam balık yemek için gidilmesi gereken yerlerden biri. Balık satın alacakların ilk durağı. Yeni tamamlanan limanı balıkçı tekneleriyle dolu. 1 Temmuz Denizcilik Bayramı’nı kutlamak için her yaz oraya götürürdü anneannem ve dedem beni. Denize dikilmiş yağlı kazığa tırmanmaya çalışanların görüntüleri hala aklıma ilk gelendir.
Ayvalık, küçük şirin bir ilçe. Şeytan Sofrası tepesi müthiş bir manzaraya sahip. Merkezinde ünlü Ayvalık tostu yapan birçok kafe var. Eminim çocuklar bu tostu günde üç öğün yiyecektir. Cunda yani Alibey Yarımadası‘nın eski evleri, lokantaları, sokakları, papalina balığı ve Sarımsaklı sahili, denizi herşeyi güzel. Burhaniye’ye yakın olduğu için kalmadım, günübirlik geziler yaptım hep; ama civarda kalacak birçok pansiyon olduğundan eminim.
Çanakkale’de Asos da görülecek ve kalınacak yerlerden biri; diğer saydığım yerlere göre daha pahalı olabilir. Küçük butik otelleri ve tabii çivi (buz) gibi deniziyle. Üniversite yıllarımda arkadaşlarla gitmiştim en son. Çocuklu yabancı aileler hatırlıyorum gezdiğimiz ören yerlerinde ve kaldığımız çadır kampında.
Bozcaada gittiğim kaldığım ve çok beğendiğim bir Ege adası. Alaz’la da gitmek isterim bir gün. Merak ederseniz, Bozcaada yazıma bir bakın isterseniz.
3 Yorum Var
Hayriye Alkan Kızım süper bir yazı..İlk yorumu benden:)Burhaniye'nin 17 km.sahil şeridi var denizimiz temiz demek yetmez…5 tane mavi bayrak ile tescillenmiştir…bunu da ilave edeyim dedim:))
Haklısın, başka ilave edilecek birşey varsa ekleyin lütfen.
Ören berbat bir halde, burhaniye ören yani. Her akşam artık su pislik içinde, yüzülecekse sadece sabahları birkaç saat yüzülebilir. ardından full pislik bir su, ve sahildeki mavi bayrağı da kaldırmışlar. Temmuz 2016da bir ay geçirdim, öreni hiç önermem berbat.