Çocuklarla tatilin eğlenceli kısımlarından biri de değişik tarzda dekore edilmiş otel odaları. Aile büyükleriyle aynı odayı paylaşmak, evden farklı bir yerde kalmak ve odayı toplamak zorunda olmamak faktörleri de çocukların hoşuna gider. En önemli noktaysa doğduklarından itibaren çocuklara uygun hale getirdiğimiz evimiz kadar güvenli bir otel odası bulup bulamayacağımız…
O zaman biz de otel odalarını çocuklara uygun hale getirelim…
Prizler; geçen hafta babaannesinde kalırken yatağın yanındaki prizi gösterdim ve çok tehlikeli olduğunu, oraya elini sokmaması gerektiğini anlattım. Önlem olarak da önüne büyükçe bir yastık koydum. Otel odasında priz gördüğü an ‘Anne buraya sakın elini sokma‘ diyor. Her küçük parmağın ilgisini çeken bir priz olur genelde. Otel odasında priz önüne bir sehpa/koltuk çekerek görüş alanı dışına çıkarmak veya evde prize taktığımız kapaklardan takmak meraklı parmakları durdurabilir.
Yatakta zıplama; son zamanlarda başlayan yeni merakı zıplamak. Evde koltukta, yatakta, bulduğu her yerde zıplıyor. Araştırmalara göre tatil yaralanmalarının bir kısmı otelde yataktan yatağa atlarken düşüp kafayı bir köşeye çarpmak sonucu meydana gelirmiş. En iyisi otel yataklarında zıplama aktivitesine sıra gelmeden dışarı çıkmak.
Ateşle oynama; hareketinden mi, renginden mi bilmiyorum ama Alaz’da gözlemlediğim başka bir şey de ateş çocukların ilgisini çok çekiyor. Henüz 2 yaşında olmasına rağmen birini çakmak yakarken gördü ve anında denemek istedi. O yüzden mutlaka otel odasındaki çekmeceleri kontrol edip kibrit/çakmak tarzı birşey bulunmadığına emin olun. Genelde kapıların arkasında yangın esnasında neler yapılması gerektiği yazılı bir harita bulunur. Birşey olmaz demeyin, birkaç dakikanızı ayırıp göz gezdirin. Öğrendiğime göre itfaiye merdivenleri en fazla 8. kata dek uzuyormuş, oda seçerken önemli bir nokta.
Tehlikeli köşeler ve cam sehpalar; genelde odaya girer girmez keskin kenarlı cam sehpaları az kullanılan, ayak altında olmayan bir kenara çekiyorum. Tam köşelere gelecek şekilde havlu veya tenis topu da yerleştirilebilir.
Balkondan düşme; çocuklar kesinlikle yalnız başına balkonda bırakılmamalı. Balkon demirleri yüksek de olsa sandalye veya masaya tırmanmak oldukça kolay. Üç yaşa dek ne kadar tembihlesek de işin ciddiyetini anlamazlar. O nedenle lütfen çocukları balkonda yalnız başına bırakmayın.
Perdeler; bazı otellerin perdeleri yerlere dek uzanıp biz büyüklerin ayağımıza bile takılır. Perdeleri ve varsa sarkan kordonlarını bir kenara çekin, ayak altından uzaklaştırın.
Uyurgezer minikler; kızkardeşim ilkokul çağında yatağından kalkıp sokak kapısını açmış merdivenlere doğru ilerlerken o sırada televizyon izleyen annem ve babam olayı şans eseri görmüşlerdi. Ya uyuyor olsalardı? Yatarken balkon kapısı ve oda kapısının kilitli olduğundan emin olun. Hatta uyurgezer bir çocuğunuz varsa yere veya kapıya sensörlü alarm yerleştirebilirsiniz. Alaz henüz uyurgezerliğe başlamadı, ama yer yatağında uyurken yatak altına girip kaybolarak gecenin bir vakti yüreğimizi ağzımıza getiriyor bazen.
Bebek yatağı; hemen hemen tüm oteller ücretsiz olarak bebek yatağı sağlıyor. Genelde park yatak tarzında dört yanı da korumalı olduğundan, gecenin bir vakti yataktan düşmeyi engeller. Bebek yatağına sığmıyorlarsa bir yanını duvara diğerini kendi yatağınıza birleştirebilir veya varsa otelden yatağın kenarına konulan ve düşmeyi engelleyen korkuluklardan isteyebilirsiniz. Bu yaz tatillerde Alaz bizimle yattı, iyice daldıktan sonra bebek yatağına koydum. Sabaha karşı uyanıp gene yanımıza gelmek istedi tabii ki. Evde ‘abi yatağı‘ dediğimiz normal çocuk yatağında uyuyor. Yere düşüp uyumaya devam ettiği de, uyanıp ‘ben düştüm‘ diye seslendiği de oldu defalarca. Tam düşmemeye alışmıştı, tatile çıktık…
Banyodaki tehlikeler; otellerde duş suyu sıcaklıkları hızla değişir. Aman ufaklıklar haşlanmasın. Ayrıca saç kurutma makinesi de ıslak zeminde tehlike yaratır, ellerine geçmesin. Çocukları banyoda da kesinlikle yalnız bırakmayın. Her an kendilerini içeriye kilitleyebilirler.
Oda kapıları; bir rüzgar eser ve oda kapısı arkanızdan kapanırsa dakikalar boyu çocuklar içeride siz dışarıda kilitli kalabilirsiniz ve hatta balkon kapısı açık olabilir ve birçok tehlikeli durum ortaya çıkabilir. Kartlı anahtar sistemleri yaygın olsa da arada bir çalışmadığı tutar. Üstelik otellerin bir kısmında kendi kendine kapanan kapılar varken çocukların, kapı önündeki gazeteyi alırken bile içeride kilitli kalma ihtimali olduğunu gözardı etmeyin.
Züccaciye; şimdiki otel odaları özellikle butik tarzda olanlar birçok ayrıntılı dekoratif ürün içeriyor. Kaldığımız Kanara Otel‘de, odamızda büyük, ağır şamdanlar, vazolar mevcuttu. Elbette çok güzel dekorasyonu tamamlıyor; ama Alaz eline alıp da ayağına düşürürse dekorasyonun d-si aklımıza gelmeyecektir. Hemen kırılacakları sehpalar üzerinden topladım, makyaj masasının üzerine Alaz’ın yetişemeyeceği bir yere dizdim. İçim rahatladı. Aynı şekilde çocuğun boyu hizasında, oynatabileceği tablolar, gece lambaları da güvenli bir şekilde düzenlenmeli.
Daha ne gibi önlemler alabilirim derseniz Çocuklarla Tatil için Altın Kurallar yazıma da gözatın.
Yazımı beğendiyseniz veya başkalarına da faydalı olacağını düşünüyorsanız lütfen paylaşın… Teşekkürler…
4 Yorum Var
Harika bir site tam benlik.bu siteyi hassas anne ile keşfettim,çok geç kalmışım.bizi çok güzel yönlendiriyorsunuz yolculuklarla ilgili,ellerinize ve yüreğinize sağlık herşey çok güzel ve son derece iyi düşünülmüş. :)Alaz bizim yerimizede gezsin 🙂
Teşekkürler, beğenmenize sevindim. Yazılarımı okumanız ve bıraktığınız yorumlarınız bana şevk veriyor.
Sevgiler, Deniz
Paylaşımların için çok teşekkürler. Yazılarını okudukça hem rahatlıyor, önümü görüyorum, hemde 2 yaşındaki kızım ile neler yapabileceğim konusunda fikirlerim canlanıyor. Bol keyifli günler dilerim.
Yorumun için teşekkürler. Sizlere yolculukla ilgili azıcık da olsa fikir verebiliyorsam ne mutlu bana 🙂
Sevgiler, Deniz