2013’te kimler birden fazla tatile çıktı parmak kaldırsın! Peki, kimler uzun iki hafta ardarda tatil yaptı onlar parmak kaldırsın! Ellerinizi göremesem de ilk gruptakilerin sayıca daha çok olduğunu tahmin edebiliyorum.

Yaşadığım şehirde bir ay kıpırdamamışsam bir yere, takvime bakar, bir boşluk görünce 2-3 günlük kaçamakla doldurmak isterim, ister-dim en azından Alaz öncesinde. Haftasonuyla birleşen pek çok kısa tatil yapar, bir de uzuuun aile ziyaretleri için yazları iki hafta Türkiye’ye giderdik. Tabii İngiltere’de izinler 23 iş günü olunca harca harca bitmediği olurdu; biliyorum haksızlık diyorsunuz, bence de.

Alaz’ın birkaç ay önce haftada iki yarım gün kreşe başlaması, çok sevdiği Monkey Music kursu, haftalık havuz aktivitelerimiz derken haftaiçinde günler koşturmacayla geçiyor. Haftasonu kaçamağı için Pazartesi müzik kursundan da Cuma kreşten de feragat etmek istemiyoruz. Bazen okula bile başlamadığı halde Alaz’ın elimizi kolumuzu bağladığı zamanlar oluyor işte. Mesela iki hafta kreşten uzak kalmasın, ya da kurslara onca para veriyoruz dersleri kaçırmasın diyoruz. Öte yandan okula başladığında tatil yüzünden okuldan izin almak imkansızlaşıyor. Okul yönetimleri, keyfi tatiller için ailelere ceza kesiyor.

Bir araştırmaya göre, Dünya’daki yeni trend uzun iki haftalık senede tek 1 tatil yerine, kısa kısa birçok gezi ve bir de 9-10 günlük uzun tatil yapmak. Tabii bu tercihle yurtdışı seyahatlerinin yerini yurtiçi seyahatleri alıyor. Özellikle de ailenizle aynı ülkede yaşıyorsanız…

Türkiye’de çalışanlar için iki haftalık uzun bir tatil seçeneği sanırım çok lüks. En azından birkaç sene öncesine dek işveren bu hakkı kesinlikle vermiyordu. Peki Dünya’da neler oluyor? Aile birliği önem kazanıyor. Nineli, dedeli, torunlu tatile çıkmak, ya da ailelerin yanına gitmek revaçta. Gerek ekonomik açıdan gerek beraber zaman geçirmek, bakıcı masraflarından kısmak açısından tatillerin bir kısmı sülalecek yapılmaya başlandı. İngiltere’de yurtdışına tatile gitme oranı her sene %5 azalıyormuş, az bir rakam değil! Ekonomik krizin hala süren etkileri olduğu kabul edilse bile…

Diğer yandan kısa yurtiçi gezilerinde bir kerede yüksek meblağ ödemek durumunda kalınmıyor. Birçok farklı yer görülüyor. Tatiller tüm seneye yayılıyor, işyerinden veya okuldan kısa süreli uzak kalınıyor. Popüler zamanlar; okul tatilleri, bayram tatilleri gibi herşeyin pahalandığı zamanlar yurtdışına tatile çıkmaya gerek duyulmuyor.

Tabii bir zamanlar sadece zenginlerin kullandığı uçak fiyatları da artık otobüs firmalarının bilet ücretleriyle yarıştığı için sezon dışında gezmek lüks olmaktan çıkıyor.

Özet olarak, hayatımda hiç iki hafta tatil yapamadım diyorsanız üzülmeyin, artık moda kısa tatiller!

Yazar

2 Yorum Var

  1. Aslında 2-3 günlük yurtdışı seyahatleri de ne kadar anlamlı? O vizeden, uçak biletine kadar olan masrafları 7 günlük tek bir süre için harcamaka daha mantıklı.
    Yurtiçine gelince de gezmeyenlerin daha fazla yurtiçi gezerken, zaten gezenlerin yurtdışına daha bir rağbeti arttı gibi.

    • Yorumunuz için teşekkürler. Evet, kısa kaçamaklar genelde yurtiçi düşünülüyor. O nedenle de yurtdışı tatillerinde düşme görülmüş. Gerçi 2-3 gün için yurtdışını tercih eden pek çok insan var.
      Sevgiler, Deniz

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.