Henüz uçağa binmeden cebinizdeki tüm parayı havaalanındaki mağazalarda harcayanlardan mısınız? Sonra da birazcık pişmanlık duyuyor musunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz.
Benim kendimi azıcık kaybettiğim tek tax-free yer Dubai Havaalanı olmuştu 🙂 Resimden anlarsınız…
Havaalanında para çekmeyin
Havaalanı döviz büroları, biz farkında olmadan en yüksek ücreti ödetir kur çevriminden. En güzeli gittiğiniz ülkeden banka kartınızla nakit çekmek. Nakite ne gerek var kredi kartı kullanırım diyorsanız, her kullanımda bankanız ne kadar ücret kesiyor bir hesaplayın. Küçük meblağlar için nakit kullanmak en avantajlı seçim.
Seyahat sigortasını, seyahat acentesinden satın almayın
Seyahat şirketi, sigortayı genelde daha pahalıya satar. İnternette biraz vakit harcayıp araştırmak 4 kişilik aile için yarı yarıya indirimli fiyatlar sunabilir. Tabii çocuklar söz konusu olunca sigortanın kapsadıklarını, yani küçücük yazıları dikkatle okuyun.
Ekstra bagaj
İndirimli havayolu şirketlerinde, bagaja ekstra ücret ödeyerek uçuyorsanız (EasyJet gibi), mutlaka internetten bagaj satın alın, yoksa havaalanında iki kat fiyat ödersiniz. Havayolu firmaları farklı kiloda bagaja izin verebilir; kimi 15 kg, kimi 20 kg ve sizin bir kilo fazlalığınız onlarca liraya mal olabilir. Bagaj bilgilerini önceden okuyun. 2 yaşından küçüklerin genellikle bagaj hakkı olmuyor. Valiz hazırlarken, bu hakkımızı sonuna dek kullandığımızdan evden çıkmadan ağırlığını kontrol edin.
Uçakta yemek
Düşük maliyetli havayolları uçakta yiyecek ve içecek satar (EasyJet, Pegasus gibi). Çocukların yemeyeceği, uçakta satılan yiyeceklere boşuna para vermeyin. Evde hazırlanmış sandviçler, atıştırmalık meyveler ve kurabiyeler birkaç saatlik uçak yolculuğu için yeterli olur. Güvenlik kontrol sonrasındaki marketlerden su, meyve suyu veya süt satın alabilirsiniz. Türkiye’de genelde pahalı olsa da, yurtdışında sınırı geçince fiyatlar fahiş olmuyor.
Duty-Free’de para saçmayın
Gümrüksüz alışveriş bazen umduğumuz kadar da ekonomik olmuyor. İstediğiniz parfüm veya güzellik ürünü fiyatını internetten araştırın ve havaalanındaki fiyatı daha uygunsa satın alın. Genelde çikolata tarzı yiyecekler, oyuncaklar duty free mağazalarında daha pahalı bulunmuş.
Çocuk oto koltuğunu yanınıza alın
Eğer taşımanız sorun olmayacaksa ve gideceğiniz yerde araba, dolayısıyla çocuk oto koltuğu kiralayacaksanız evdekini check-in edin. Hem havayolu şirketleri ücretsiz taşıyor, hem de içinize sinen, güvenirliğini bildiğiniz bir oto koltuğunu kullanırsınız tatilde. Üstelik kiralaması günlük 15-20 TL olan oto koltuğu ücreti cebinize kalacak.
Seyahat boyu diye geçen ürünleri satın almayın
Onun yerine küçük boş şişelere evdeki normal şampuanı, kremi, yağı doldurun. 100ml üzerindeki sıvılar bagaja veriliyor, unutmayın. Bir tanıdığım otellerden topladığı şampuan ve krem şişelerine evdeki kendi şampuanlarını doldurup götürürdü tatile. Ben de Alaz’a küçük boy krem ve şampuan almıştım. Bittikçe evdekilerden dolduruyorum, 10 günlük geziler için yeterli oluyor.
Cep telefonu kullanımı pahalıya gelmesin
Yurtdışına çıkmadan önce kullanabileceğiniz uygun tarifeler var mı diye araştırın. Uzun süre kalacaksanız yerel bir hat satın alabilirsiniz. Telefonunuz kapalı da olsa, telesekretere bırakılan not faturaya yansır. Yakınlarınıza, sizi aramak yerine size mesaj atmalarını tembihleyin. iPhone tarzı internet bağlantılı telefon kullanıyorsanız, uçuş modundayken internet kullanımını kapatın. Ben unutup, kapatmadığım için, her defasında Turkcell’e 4TL ödemek durumunda kalıyorum.
Kredi kartı işlemlerini yerel kurdan yapın
100 Euro tutan alışverişinizi öderken, kasada 100 Euro’yu TL’ye çevirtip karşılığını ödemeyin. Direk Euro ödeyin. Böylece kurlardan dolayı bankalar tarafından iki kez ücretlendirilmezsiniz.
Daha nasıl ekonomi yaparım diyorsanız, tatile gitmek için sezon dışını tercih edin. Okulların açık olduğu dönemleri, bayramların/festivallerin olmadığı zamanı, sonbahar/kış/ilkbahar mevsimlerini seçin.
Resim: http://www.flickr.com/photos/shenghunglin/
2 Yorum Var
Çok doğru tesbitler. Bu arada Duabi zaten alışveriş cenneti, havalanında da başım dönmüştü .)) Fotoğrafı görünce hatırladım tekrar.)
Yorumunuz için teşekkürler. Dubai'ye sadece havaalanını gezmeye gidenler var diye duydum. Alışverişin de meraklısı başka oluyor 🙂 Sevgiler…