Merhaba Deniz,
Bebekleri uçak yolculuklarında uyutmanın bir formülü var mı? Biri 3 yaşında, diğeri 5 aylık iki bebekle Amerika’dan Türkiye’ye gideceğiz. Büyük olan en ufak bir seste, pilot anonsu, yemek servisi gibi uyanır ve ondan sonra bir daha uykuya dalamaz. Yolculuğun geri kalanında başta o, ailecek perişan oluruz. Küçük olanla ilk kez uçağa bineceğiz. Uçaktayken bebeklerimin uyumasını ve uçak içindeki seslerden uyanmamasını nasıl sağlarım?
Derya
Sevgili Derya, sanırım bu konuyu zamanlama, gürültü ve koltuk yeri açısından düşünmemiz gerekir.
Zamanlama: İkisinin birden uyuması için gece yolculuğunu tercih etmenizi öneririm. Uçağa bindiğinizde ilk anlarda heyecandan ve değişiklikten dolayı uyumayacaklardır. Gece uçuşlarında yemek ardından ortalık sakinleşir ve pek gürültü olmaz. Işıklar kısılır, yolcular ya film izler ya da uyur. Kaptan pilotun “Eğer soldaki pencereden bakarsanız İzlanda’yı göreceksiniz” gibi sesli bir anons yapma ihtimali yoktur. Gece uçuşlarında yolcular arasında fazla muhabbet olmaz. Alaz’la Boston’dan dönerken, gece yolculuğu yapmıştık. Tüm gün gezdiğimiz için, Alaz öğle uykusunu parkta yarım yamalak yaptığı için, havaalanında uçağa binmeden önceki işlemler hepimizi yorduğu için uçağa biner binmez Alaz kucağımda, babası yan koltukta uyuyakaldılar. Kalkış ardından Alaz’ı, önümüzdeki sehpaya konulan bebek yatağına yatırdık ve henüz ışıklar kapanmadan hepimiz uyuyakaldık. Ne akşam yemeği servisini ne de sabah kahvaltısını duymadım. Alaz da öyle. Babası, Londra için uçak alçalmaya başladığında beni uyandırdı. Bebek yatağının kaldırılması için Alaz’ı kucaklamak durumundaydık. Akşam saatlerindeki uçuşlar her zaman uyumak için iyidir, özellikle de yolculuk telaşından ötürü gündüz normalden fazla koşuşturunca.
Gürültü: Uyku arkadaşı olarak kullanılan ve ses çıkaran bazı oyuncaklar var. White noise, beyaz gürültü, denilen sesler genelde bebeklere anne karnındaki sesleri hatırlattığından rahatlatıcı gelir. Okyanusta dalga sesi, çamaşır makinesi veya saç kurutma makinesi sesi gibi. Uçakta uyuduğunda yakınına sürekli ses çıkaran bir oyuncak koyduğunuzda uçak içindeki gürültüler uykusunu bölmeyecektir. Eğer sesli bir oyuncakla uyumaya alışkın değilse, yolculuk öncesinde evde uykuya yatırırken yanına koymaya başlayın. Böylece uçakta bu da nerden çıktı demesin. Türkiye’ye gittiğinizde, evden başka yerde kalırken de uyuyacağı zaman o oyuncağını uykuyla özdeşleştirir. Aşağıdaki denizatını biz epey kullandık Alaz küçükken. Gürültülü yerlerde Alaz’ı uyuturken iPhone’da white noise adı altında birçok uygulamadan da faydalandık.
Koltuk seçimi: Denizaşırı uçuş olduğundan ön koltukları, havayolu şirketinin sağladığı bebek yatağı yani bassinet yerleştirmek için seçebilirsiniz. Malesef bu koltuklar her bölümde en geniş olan ön sıralarda yeralır. Yani tuvaletlerin ve yemek servis alanlarının dibinde. Tuvalete gidip gelen yolcuların uyumaya çalışan bebeklerin ilgisini çektiğini, yolculuk boyunca durmaksızın tuvalet kapısının açılıp kapanma seslerini, servis alanında host ve hosteslerin gece boyu muhabbet etme ihtimallerini, yemek tepsilerini yerleştirmelerini iyice düşünmenizi öneririm. Gene de bebek yatağını kullanmak için ön koltukları seçsem iyi olur diyorsanız, çevredeki uyarılardan en az etkilenmek için pencere kenarını tercih edin.
Ya da nispeten sessiz bir alan için uçağın arka bölümlerini tercih edin. Daha az yolcu trafiği olur ve genelde arka taraftaki koltuklar boş kaldığından ekstra koltukları kullanabilirsiniz. Check-in esnasında uçak dolu değilse çocuklu yolcu olduğunuz için yanınızdaki koltukların boş bırakılmasını rica edebilirsiniz.
Beş aylık bebeğiniz kucağınızda oturacaksa, rahat etmeniz ve ellerinizin serbest kalması için sling veya aşağıdaki resimde görülen hamak şeklinde dizayn edilmiş Flyebaby kullanabilirsiniz.
Uzun Yolculuklar için Aktivite Çantası ve Yola Çıkmadan Son Kontroller yazılarımı da gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Neye karar verirseniz verin, umarım seyahatinizin ardından bize yaşadıklarınızı bildirirsiniz. İyi yolculuklar…