İkinci hatta üçüncü çocuk mu düşünüyorsunuz? Hamile kaldınız ve ultrasonda ikiz beklediğinizi mi öğrendiniz? O zaman arabaya nasıl sığacağız soruları da çözüm bekleyenler arasında.

İngiltere’deki arabamız VW Golf’tü. Üçümüzün de sığabildiği, şirin, güzel, direksiyonu sağda, canım arabam… Alaz’ın Mountain Buggy bebek arabası tüm bagajı doldursa da idare etmiştik. İsviçre’ye taşınırken satmak durumunda kaldık. Hem ülke değiştiriyorduk, hem de ikinci bebekle bize daha büyük bir araba gerekecekti.

Taşınalı bir ay olacak yakında. Zürih’teki toplu taşıma o kadar kolay, rahat ve dakik ki araba ihtiyacı ancak market alışverişi yaptığımız günler aklımıza geliyor. Öte yandan ikinci bebek geldi mi, karda kışta bize bir araba gerekir diye düşünüyoruz. O yüzden de iyi ve güvenli bir aile arabası için neler gerekir, onu araştırıyoruz. İşte bu noktada belki size de yardımcı olur diye benim gözüme çarpan noktaları paylaşmak isterim:

  • Emniyet ve yedek parça ücreti

Aklımızdaki arabayı sorduk, soruşturduk. Öğrendik ki hem çok sık arızalanıp problem çıkarıyor hem de yedek parça ücreti oldukça pahalı.

  • Sürgülü kapılar

Arka koltuğun iki yanında araç koltuğu olacağı için sürgülü kapılar avantaj olabilir. En azından cadde tarafındaki kapıyı çocukları indirmek için uzun süre açık bırakmak zorunda kalmayız. Gerçi bu özellik eşime göre elzem değil.

  • Gelecekteki aile birey sayısı

Uzun vadede bize gereken araç kapasitesi ne? İki çocuk? Köpek? Bizim çekirdek ailemiz 4’ten fazla olmaz; ama ya sık sık ziyarete gelen ya da bizimle kalan başka bir aile büyüğü, ileride au-pair, vs olursa?

  • Bagaj büyüklüğü

Bebek arabası bagaja sığıyor mu? Haydi sığdı diyelim, uzun araba yolculuklarında valizler ve bebek arabası, scooter, bisiklet vs. de sığacak mı?

  • Isofix sistemi

Önceki arabamızda isofix olduğundan, araç koltukları da family base isofix uyumlu. Bebek oto koltuğunu değiştirmeyeceğimize göre isofix bulunan araç almak mantıklı olur.

  • Bütçe

En önemli sorun. Hayallerdeki arabaya bütçe yetiyor mu? Yeni ülkede, yeni trafik sistemi falan derken acaba otomatik vites alsak da İsviçre’nin yokuşlarında rahat etsek, diyorum. Üstelik yolun sağından gitmeye alışkın bana soldan gitmek için konsantre olmamı da sağlar! Yeni bir arabada petrol ekonomikken, eski bir arabada dizel daha ekonomik olabiliyor. Bakınız bu link. Alacağımız arabanın yaşı ve senede yapacağımız yol miktarı da gözönüne almamız gereken diğer önemli faktörler.

Yeni bir araca karar verme ve satın alma süreci oldukça uzun bir proses. Bu önemli kararı verirken başarılı olmak için:

  1. Aceleye getirmeyin. Mümkünse eşe-dosta, google’a ve forumlara sorun. Uzun uzun değerlendirin.
  2. Verdiğiniz paraya değecek mi? Sıfır almak mı avantajlı yoksa kullanılmış mı diye bankanızın ve devletin sunduğu imkanları araştırın.
  3. Aylık/yıllık masrafları çıkarıp karşılaştırın.
  4. En önemlisi güvenlik. Seçtiğiniz araç hayatınızdaki en önemli insanları görünmez bir kazada koruyabilir mi? Bu internet sitesinden arabanızın ne kadar güvenilir olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Bize fikir vermek amaçlı yorumlarınızı da beklerim. Haydi hepimize kolay gelsin…

Not: İlk resim Küba seyahatimizden, ikincisi de İstanbul Rahmi Koç Müzesi‘ni gezerken çektiğim fotoğraflardan.

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.