Çocuk Araç Koltuklarını Doğru Takıyor muyuz? isimli yazımda da okuduğunuz gibi, %90’ımızın malesef güvenli bir şekilde bu koltukları takamadığını öğrendik.
Araba koltuğunu yerleştirdikten sonra bu 10 güvenlik kontrolü sorusuna cevap verebiliyor muyuz?
- Emniyet kemeri sağlam ve düz bir şekilde takılı mı? Araç koltuğu şayet emniyet kemeri ile sabitleniyorsa, kemerin düzgün takıldığından ve koltuğun sabitlendiğinden emin olun. Bunu test etmek için de, geriye dönük yerleşmiş araç koltuğunda bebeğin kafasının geleceği yere elinizle bastırın. Öne yerleşmiş araç koltuğunun kemerlerini elinizle öne doğru çekin. Şayet koltuk oynamıyorsa ilk güvenlik testini geçtiniz. Otomobilin emniyet kemerinin kıvrılmadığına da emin olun.
- Geriye dönük bebek oto koltuğunun tutma yeri doğru yerde mi? Oto koltuğunun kullanım kılavuzunda, elinizle taşıdığınız parçanın arabada nasıl ve nerede durması gerektiği gösterilmiştir; genelde tamamen yukarıda geriye yaslanmış şekilde olmalı. Bu şekilde durduğunda, kaza anında araç takla atıp 360 derece dönse de bebek korunacaktır.
- Araç koltuğunun tabanı koltuğa yerleşmiş mi? Kafanın dayandığı kısım doğru yerde mi? Çocuk koltuğunun tabanı, arka koltuğun tabanına 4 köşesi de değecek şekilde yerleşmiş olmalı. Bazı durumlarda, özellikle de emniyet kemerinin kısa geldiği zamanlarda, bebek koltuğunun bir kısmı havada asılı kalabiliyor. Bu şekilde kullanmak kesinlikle güvenli değil. Kullanma kılavuzunda baş bölgesinin nasıl yerleştirileceği her bebek arabası için resimli olarak gösterilmiştir. Sizin kullandığınız markayı kontrol edin.
- Emniyet kemeri kırmızı ve mavi kılavuzlara uyuyor mu? Kırmızı rehber öne doğru bakan, mavi geriye bakan araç koltukları için. Bunlara uyulmadan takılan araç koltukları yeterince güvenli olmadığından tehlike yaratabilir. Bunlar aynı zamanda araç koltuklarının üzerinde, resimli açıklamalarla gösterilmiştir. Kırmızı ve mavi rehberler hakkında bilgi için bu linke buyrun.
- Emniyet kemeri tokası doğru yerde mi? Sadece kemer kısmının araç koltuğuna değdiğinden emin olun.
- Isofix sistemlerin doğru takıldığından emin misiniz? Bizdeki doğru takıldığında, renk kırmızıdan yeşile dönerek haber verir. Yerinden oynadığında bip diye ses çıkarır. Kullanma kılavuzundan sizinkinin nasıl takıldığını kontrol edin. Uyarıları dikkate alın.
- Isofix bazasının ayağı yere güvenle değiyor mu? Koltuk bazaya doğru oturuyor mu? Isofix bazası kullanıyorsanız, yere değen kısmının sağlam durmasına önem verin. Havada asılı kalmamalı, koltuğu da havaya kaldırmamalı. Koltuğun altından birbirine geçmeli kancalarla bağlanıyorsa, doğru taktığınıza emin olun.
- Kalın giyecekleri çıkardınız mı? Kışın giyilen ceketler, çocuk araç koltuğunun emniyet askılarını etkisiz kılabilir. Kalın montları çocuğu araç koltuğuna yerleştirmeden önce çıkarın.
- Omuza gelen gelen koruyucu kısım doğru yerde mi? Askılar çok sıkı veya çok gevşek mi?Küçük çocuklar için kullanılan ve omuz pedi denilen koruyucu yastıklar, omuz hizasında olmalı. Araba koltuğunun askıları çok sıkı veya çok gevşek bırakılmamalı. Çocuğun köprücük kemiği ile askı arasına iki parmağımız rahatlıkla girebilmeli. Ayrıca omuzlardan aşağıya düşmemeli. Bazen çocuklar kendileri askıları çıkarabiliyor, o zaman askının çok gevşek olduğu akla gelmeli.
- Büyük çocuklarda emniyet kemeri omuz ve kalça hizasında mı? Booster seat denilen, büyük çocuklar için kullanılan araç koltuklarında, arabanın kendi emniyet kemeri kullanılır. Bu durumda kemer üst kısmının çocuğun omuzundan geçmesine, boynunu kesmiyor olmasına dikkat edilmeli. Emniyet kemerinin alt kısmı ise göbek üzerinde değil, kalça bölümünde olmalı.
NOT: Yazımı beğendiyseniz ve başkalarının işine de yarayacağını düşünüyorsanız, lütfen aşağıdaki kutucuklar aracılığıyla paylaşın… Teşekkürler!
Kaynak ve resimler: https://www.which.co.uk/documents/pdf/10-child-car-seat-checks-pdf-433901.pdf