Hamilelik hayatımızda birçok şeyi kısıtlıyor; uçağa binmek, saunaya girmek, çiğ yumurta yemek gibi… Hayatımıza bebek için yeni yasaklar koyarken araç kullanmanın güvenirliği hakkında hiç düşündünüz mü?

Hamile kalınca en çok sorulan sorulardan biri ‘Hamileyken araba kullanabilir miyim?‘ olmuyor belki; ama yanıtı, kendinizi güvende ve rahat hissediyorsanız elbette kullanabilirsiniz…

İyi bir aile arabası seçelim diye araştırırken, benim hamilelik hali aldı başını yürüdü tabii. Başlarında İngiltere’de araba kullanıyordum çok rahat. 25. haftada taşındık ve son üç ayda yeni ülke, şehir, hayat alışma evresi derken, şimdi arabada emniyet kemerime sıkışan koca göbeğimi rahat ettiremiyorum. Hamilelikte araç kullanmak ne zamana dek güvenli diye de kafamda soru işaretleri geziniyor. Öğreniyorum ki, ikinci trimesterda kaza yapma riski en yüksekmiş. Son aylarda ise düşüyor, hatta bebek doğduktan sonra bir kadının kaza yapma riski en aza iniyormuş. Belki de arabada bebek olduğu için daha yavaş ve dikkatli sürdüğümüzden.

Emniyet kemeri, hava yastığı ve hamilelik…


Emniyet kemeri son aylarda göbeğimizi sıkıştırsa da, emniyet kemersiz sürüş kesinlikle akıldan geçmemeli… Kemerin omuzdan gelen kısmı göbeğin üst kısmından, belde duran kısmı da göbeğin altından, kasıkların olduğu yerden geçirildiği sürece hem bebek hem de anne güvende! Emniyet kemerinin kesinlikle göbeğin tam üzerinde olmamasına dikkat edin.

Airbag denilen hava yastıkları da hamilelikte güvenli. Sadece yeterince uzak olduğunuzdan emin olun. Eşimin beni en çok uyardığı nokta bu! Ayaklarım yetişsin diye direksiyona yapıştığım oluyor bazen 🙂 Oysa normalde göğüs ve hava yastığı arası 25cm kadar olmalı ki işlevini görsün… Göbeği 25cm uzakta tutmak oldukça zor elbette.

Hamile direksiyon başındayken…

Eğer hamilelik sebebiyle gündelik hayatınızda bacaklarınız ağrımaya, ayak bilekleriniz şişmeye ve kramplar girmeye başladıysa uzun yolculuklardan kaçının. Bu şikayetleri hissetmeye başladığınızda mola verin. Elbette arabanızın iyi koşullarda olmasına, zamanında bakımının yapılmasına dikkat edin. Kim hamileylen yolda kalmak hatta lastik değiştirmek zorunda olmak ister ki?

Özellikle hamileliğin ilk ve son aylarında aşırı yorgunluk, uyku hali gelir. Bu durumda kendinize güvenmiyorsanız, lütfen yola çıkmayın. İş için seyahat etmek zorundaysanız bile bunu üstlerinize bildirin; eminim anlayışla karşılayacaklardır.

Hamileyken herhangi bir kazaya karışırsanız, kendinizi iyi hissetseniz bile, mutlaka doktorunuza görünün. Bebeğin de iyi olduğundan emin olun.

Hamilelikte direksiyon başında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, Ailemizle.tv’nin Hamileyken Emniyet Kemeri Nasıl Bağlanır? isimli videosundan izlemenizi öneririm.

Sanırım bu okuduklarımdan sonra, son haftalarda araba kullanmak yerine yürümek ve toplu taşıma araçlarını seçeceğim… Tabii toplu taşıma araçlarının güvenirliği yaşadığınız ülkeye kalmış! Gerçi Instagram’da Kopenhag’da yaşayan 36 haftalık hamile ve anne Sanem’in resmini görünce bisiklet kullanmak çok cazip gelse de, İsviçre yokuşları nefesimi keser eminim.

A photo posted by Sanem Yuksel (@sanemcos) on Oct 10, 2014 at 12:48pm PDT
Kaynak: http://www.churchill.com/car-insurance/tips/pregnancy-driving-advice
Resim: http://www.npr.org/blogs/health/2014/05/12/311862978/driving-while-pregnant-is-riskier-than-you-might-think
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.