Bir ülkenin imajında yemekler de önemlidir bence. Türkiye’deniz dedik mi, ‘Nefis, siz evde kebap da yapıyorsunuzdur, değil mi?‘ diye sorarlar. İngiltere denilince akla Fish&Chips gelir, Alaz’ın bayıldığı. İspanya paella ile ünlüdür, Amerika hamburger ile. Peki İsviçre?

Elbette fondü… İsviçreliler sadece peynir ve şarap fondüsü yapmaz, kaynayan et suyunda etlerin pişirildiği fondue chinoise bence daha güzeldir. Fondue bourguignonne ise kızgın yağda pişirilen bir başka fondü çeşidi. Raclette, peynir olmasına rağmen, yemeğinde işin içine sebze, et ve erimiş peynir girer. Geçenlerde davet edildiğimiz bir arkadaşlarımız yaptı, bayıldım… Gene de favorim chocolate fondue! Çikolata fondüsü; küçük keklerin veya meyvelerin erimiş sıcak çikolataya bandırılması.

Sütlü çikolatanın icadı İsviçre’de, Vevey‘de yapıldı, Daniel Peter tarafından. Heykelleri dikilesi insan 🙂 Vevey’i birkaç kez ziyaret ettik; hatta en son geçen hafta. Nestle’nin HQ’su, yani merkezi olması dışında çikolata akan ve kokan sokakları yok. Bizim evin yakınındaki Lindt & Sprüngli fabrikası sebebiyle sokaklarımız Vevey’den daha çok çikolata kokuyor. Özellikle sabahları ve akşamları; çantanda çikolata yoksa işte tam kriz anı!

Çikolata fondü: Yeme de yanında yat…

Buyrun, çocuklarınıza çikolata yerlerken anlatacağınız gerçek bir hikaye:


Nestle, 1866’da Alman göçmen Henri Nestle tarafından kurulmuş. Fabrika ilk etapta yoğunlaştırılmış süt ve bebek maması (sütü) üretimi yapıyormuş. Gene Vevey’de bir kasabın oğlu olan Peter, mum üretiyormuş ta ki çikolata fabrikası sahibi Cailler‘lerin kızıyla evlenene dek. O zamanlarki çikolata, şimdiki çikolata değilmiş tabii. Kakao ile şeker karışmış bir macun görüntüsünde, krema tadı olmayan birşeymiş ve çok da pahalıymış. Biz çocukken bile pahalıydı, öyle hergün yemez, misafire falan saklardık değil mi?

Peter, bu macunumsu sert karışıma süt eklemeyi denemiş. Kolonileri olmayan İsviçre, kakao ve şekeri dışarıdan satın alsa da, süt ülkesi olduğundan masraflar düşer, çikolata ucuzlar diye düşünmüş. İlk denemeler başarısızlıkla sonuçlanmış; çünkü süt çok suluymuş. Yan komşu Nestle fabrikasında ise, yoğunlaştırılmış süt vardı; condensed milk denilen şey yani. 1875 yılında Peter, komşunun ürünü yoğunlaştırılmış sütü kullanarak ilk sütlü çikolatayı üretmiş oldu. Birkaç yüzyıl içinde de dünyanın en iyi çikolatasını yapan ülke İsviçre’ydi ve o şanı hala sürmekte.

Mr Cailler ve Peter, Mr Suchard, Mr Lindt ve Mr Tobler o dönem İsviçre’nin en ünlü çikolatacıları oldular. Toblerone sanırım dünyada en fazla duyulanı. Her Duty Free mağazasında o üçgen lezzetli çikolatalardan bulunur. Amerikan firmasına satılmış olsa da, o çikolatalar hala Bern’de üretilmekte.

1898’de açılan Cailler çikolata fabrikası hala duruyor; Vevey’de değil peyniriyle de ünlü Broc, Gruyeres‘de. Enerji üreten su değirmenleri, eski tren hattı ve çikolata içindeki sütü sağlayan çayırdaki Gruyeres inekleri ile İsviçre’de gezilebilecek en lezzetli yerlerden biri. Linkteki videoyu izlerseniz, İsviçre’ye gelip de orayı görmeden dönmezsiniz. Tabii rejimde değilseniz 🙂

Çikolata Hikayeleri sıcak çikolata tarifi ile devam edecek… İsviçre çikolatası gerçekten de dünyanın en lezzetlisi mi? Cevabı burada… Cailler çikolata fabrikası gezimiz de şurada.

Resimler: https://www.flickr.com/photos/acme/

https://www.flickr.com/photos/darthdowney/
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.