Kaç kez uçağa binmiş olursanız olun; bebekle ilk uçuş her zaman stres sebebidir. Alaz ile defalarca uçağa bindik; ama Beliz ile ilk yolculuk öncesi gene hafiften endişelenmiyor değilim. Bugünkü ilk uçuşumuz için şans dileyin…
Anne ve baba bebeklerini uçaktan indiriken, 1950 Kenya |
Üstelik el çantamda diğer yolcular için şekere ve kulak tıkacına da yer yok. O zaman bebekle uçak yolculuğunu kolaylaştıracak ve bizi rahatlatacak birkaç maddeyi hatırlayalım:
- O kadar da kötü olamaz… Uçakta saatlerce bağırıp susmayan bebekler şehir efsanesidir. Eminim beyaz gürültü bebeğin uyumasına bile yardımcı olacaktır.
- En kötüsüne hazırlan… Bebekle yolculukta yedekler hiç bir zaman fazla o-la-maz. Özellikle de aktarmalı uçuşlar, kötü hava şartları sebepli gecikmeler, tatil yoğunluğu söz konusuysa. Bebekler her zamankinden daha aç/susuz olabilir, basınçlı kakalar veya umulmadık kusmalar üstü başı batırabilir, emzikler yerlere saçılabilir. Kısaca ekstralar günü kurtarabilir.
- Uçak kalkış ve inişte acı… Her bebek aynı derecede etkilenmese de uçak inerken ve kalkarken ortaya çıkan basınç değişikliği bebeklerin kulaklarını çok acıtabilir. Emzirme, su verme ve hatta emzik işe yarar. Kalkış için uzun süre bekleme ihtimaline karşı uçak hareket eder etmez vermeyin, uçak yükselmeye başlarken verin.
- 100ml kuralı geçersiz… Uçağa 100ml sıvı kısıtlamasından bebekler muaf. Bu nedenle içecek ve yiyeceği bol tutun. Bazı havaalanlarında yanınızdaki sıvıyı tatmanızı isteyebilirler. Hazır paket sütü açmak ve taşımak zor olabilir; yanınıza toz mama alın veya güvenlik kontrolü geçtikten sonra pakette sıvı süt satın alın. Yanınızda Calpol türü bir ağrı kesici şurup da bulunsun. Hem bir yudum tatmanız halinde ağrısız-sızısız bir uçuş geçireceğiniz kesin 🙂
- Bebeği kucakta taşımak… Birçok havayolu şirketi ve havaalanı, bebek arabasını uçağın kapısına dek götürmenize izin verir. Malesef pek azı iner inmez bebek arabasını uçağın kapısında almanızı sağlar. Kanguru/sling tarzı taşıyıcılar bagaj teslim yerine dek bebeğinizi taşımanıza kolaylık sağlar; özellikle de yalnızsanız. Alaz BabyBjorn’e yerleştirince uyurdu, Beliz de şimdilik öyle.
- Bebelere ağırlık hakkı… Birçok havayolu bebeğinize bilet almasanız da, bagaj hakkı verir; puset, araç koltuğu, katlanır seyahat yatağı gibi şeyler de ekstra. Puseti, puset torbasına koyarak koruyabildiğiniz gibi, bavulda fazladan yük yapan bebek bezi, ıslak mendil gibi bazı şeyleri de pusetin özel torbasına gizleyebilirsiniz. Şşş…
- Bebek kemeri… Kullanmayı bilmiyorsunuz diye endişelenmeyin. Sizin kendi kemerinizle içiçe geçiyor. Sorduğunuz takdirde hostesler yardımcı olacaktır. Amerika uçuşlarında kurallar farklı olabilir.
- Film izlemek mi?… Üzgünüm, uçakta film keyfini bir süreliğine unutun. Yemek yiyebilirseniz kendinizi şanslı sayın.
- İçeceği fazla kaçırma!… Sözünü ettiğim bedava içki değil elbette, bebekle içki içebilme lüksünüz varsa önünüzde eğilirim o ayrı! Uçuşta sıvı almak önerilir; ama yalnızsanız suyu bile fazla kaçırmanız bebekle sık sık tuvalete gitmeniz demektir. Koltuktan çık, kemer çöz/bağla, sıra bekle, minnacık tuvalette bebek kucakta uçak sallanırken… neyse siz anladınız onu!
- Bir daha bu kadar korkunç olmayacak… Ne kadar kötü olursa olsun bitecek ve uçaktaki yolcuları bir daha görmeyeceksiniz nasılsa (şanslıysanız!). İlk uçuşu kazasız atlattınız; halka açık alanda ninni bile söyleyebildiniz. Tebrikler! En kötüsü geride kaldı ve inanın bunu bir kez daha yapabilirsiniz…
Resim: https://www.flickr.com/photos/sharman/