Türkiye’ye Temmuz ayındaki son gidişimizde, şehirler arasında yapacağımız birkaç seyahat olduğundan, çocukların araba koltuklarını da yanımızda götürdük.


Havayolu şirketleri, çocukların araç koltuklarını tıpkı bebek arabaları gibi ücretsiz taşıyor. Bebek oto koltukları genelde check-in esnasında bavullar ile birlikte teslim ediliyor. Alaz bebekken bir kez de uçağın kapısında teslim etmiştik. Öyle de yapabilirsiniz. Araç koltuklarının kendi poşetleri varsa onlara yerleştirip teslim ederseniz kirlenmez. Bazı havayolu şirketleri; THY, Swiss, BoraJet bildiklerim, puset ve araç koltukları için check-in sırasında özel bir poşet veriyorlar. Uçağa binmeden önce de, kapı önünde bu poşetlere yerleştiriyorsunuz bebeğin/çocuğun pusetini veya oto koltuğunu. Oldukça sağlam bu olan bu poşetler sayesinde hiç biri kirlenmiyor.



Bebek oto koltuğunu ve Alaz’ın booster koltuğunu (oto koltuğu yükseltici) bavullarla birlikte banttan teslim aldık ve kiraladığımız araca yerleştirdik. Böylece tatil boyunca karayolu yolculuklarımızı güvenli bir şekilde gerçekleştirdik. Kızımız da oğlumuz da kendi bildikleri koltuklarında, yabancılık çekmeden rahat rahat uyudular.


Biz çocukken oto koltuğu diye birşey yoktu. Kemer bile bağlanmazdı. Hatta steyşın (station vagon) arabaların arkasına dizilirdik 3-5 kuzen, kah yatar kah oturur oyun oynardık yol boyu. Neyse ki o zamanlar araç trafiği daha az, şoförler belki daha usta, arabalar ve yollar hız yapmaya pek müsait değilmiş de sağ salim varmışız bu günlere.


Günümüzdeyse anneler-babalar çocuklarına en güvenli bebek oto koltuğunu seçmek için aylarca araştırma yapıyorlar. Hatta araba satın alırken bile kazalara karşı en güvenilir hangisidir diye kafa patlatıyorlar, örnek biz 🙂


Yurt dışında bebek oto koltuğu kullanımı bir zorunluluk. Hatta doğuma giderken arabada bulunması şart. Yoksa hastane bebeğin eve çıkışına bile izin vermeyebilir. Neyse ki bebek oto koltuğu kullanımı Türkiye’de de artık zorunlu hale getirildi. Bir de lüks tüketim vergisi alınmasa çok iyi olacak ya…


Oto koltuğu seçmeden önce Kliksa gibi internet sitelerinden hangi oto koltuğunu alacağınızı araştırmanızı, tüketici yorumlarını okumanızı, eşinize-dostunuza sormanızı öneririm. Bebeğin yaşına, boyuna ve kilosuna uygun bir oto koltuğu kullanmak şart. Ayrıca bebek oto koltuğunu arabaya takmak ciddi bir iştir. Yapılan bir araştırmaya göre, bebek/çocuk oto koltuğu satan mağazalar dahil %90’ımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz koltukları doğru takamıyormuşuz. Bu nedenle daha önce blogda yazdığım 10 güvenlik kontrolü de uygulanmalı.
Oto koltuğu/yükseltici (booster seat)
Oto koltuğu/yükseltici (booster seat)

Türkiye’deyken Alaz’ın kullandığı oto koltuğu yükseltici, her çocuklu arkadaşımın dikkatini çekti. Evet, yurt dışında booster seat diye geçen bu tarz oto koltuğunu kullanmak da oldukça yaygın. Diğerlerinden daha ucuz olduğundan, çocukların bakımını kısmen de üstlenen yakınlar, özellikle de anneanne/babaanne birer tane ediniyor. Bildiğime göre de kaza anında herhangi bir oto koltuğu ile aynı oranda korumakta. Tabii doğru takıldığı ve kullanıldığı sürece…

Açıklama: Bu yazıda reklam bulunmaktadır. Değerlendirme ve yazı tamamen bana aittir.
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.