Fotoğraf sahibi yazı sonunda… |
İzmir’de geçirdiğim çocukluğum boyunca Çeşme bizim için hafta sonları günü birlik gittiğimiz bir yerdi; tıpkı Foça, Gümüldür, Urla ya da Kuşadası gibi.
Büyüdükçe Çeşme’den başka yerleri, uzakları keşfettim. Yıllar sonra o bizim çocukken sokaklarında koşturduğumuz Çeşme bir popüler oldu! Alaçatı butik otelleri falan coştu. Eylül 2010’da kızkardeşim, annem ve ben; kadın kadına bir tatil yapalım diyerek Çeşme, Alaçatı’ya gittik. Alaçatı’da tatil yapmak isteyenler, okumaya devam etsin…
Gitmeden Önce Neler Okuduk?
Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki kayıpları sonucu başlayan Balkan göçlerine dek Rum ağırlıklı nüfusu olan Çeşme’nin Alaçatı Beldesi, Rumların karşı adaya göçmeleri ve gelen müslüman Türkler’in Rumların boşattığı taş evlere yerleşmesiyle bugünkü halini aldı. İkinci Dünya Savaşı’na dek önemli bir ticaret limanı olan Alaçatı Limanı, savaş sonrası kendi haline terk edildi. Şimdilerde ise sabit esen rüzgarı ile sörfçülerin buluşma noktası. 150 yıldır mimarisi, üzüm bağları ve değirmenleriyle bilinen Alaçatı son zamanlarda rüzgar sörfü ve tadı damağınızda kalacak kumrusu ile tanınmakta.
Alaçatı sörfçüleri |
Gezerken Neler Gördük?
Alaçatı’ya son on senedir gitmeyenlerdenseniz gözlerinize inanamayacaksınız. Biraz Nevizade sokağı, biraz Yunan adalarının havası, İzmir’in sıcak halkı ve üzerine de restorasyonları yapılmış eski taş evleri dizdiniz mi, işte size her anından zevk alınacak bir yer. Sanırım yazmakla anlatılmayacak, görmeniz gerek. Bodrum, Kuşadası, Marmaris gibi önemli tatil merkezlerini turistlere kaptırdıktan sonra Alaçatı Avrupai görünümlü bir yerli malı. Eski yıkık dökük evleri yıkmadan, bakım ve onarımla ne kadar güzel bir yer yaratılabileceğinin kanıtı.
Ege Denizi |
Tatilde Neler Yedik?
Alaçatı denince akla ilk gelen kumru olsa gerek. Hüseyin’den Şevki’ye ve daha birçok isme göre kumru-cular dizilmiş Alaçatı ve Ilıca sokaklarına. Her gün yedim doyamadım tadına. Kafelerde taze limonatalar çeşit çeşit; isteyene lavantalı, isteyene güllü. Sakız Adası’nın yakında olmasından herhalde sakızlı Türk kahvesi ve sakız likörü değişik tatlar denemek isteyenlere bire bir. Elbette İzmir lokmasını yazmadan olmaz.
Çeşme’de İzmir Lokması |
Gideceklere Önerilerim:
Yaz ortası sıcağından kaçının. Haftasonları İzmir’den günü birlik veya tek gecelik gelenler olduğundan otelinizi önceden ayarlayın. Havaalanı, İzmir ve Çeşme trafiğini de gözününde bulundurun. Ilıca plajına uğramayı ve masmavi renkli denizi ihmal etmeyin. Güzel fotoğraflar için de Alaçatı sokaklarında sabah erken veya akşamüzeri dolaşın. Belediyenin ücretsiz otoparkları mevcut, tabii yer bulabilirseniz…
Daha bitmedi… Haftaya, bu kez çoluk çocukla gidiyoruz Çeşme’ye, Alaçatı’ya hatta Paşalimanı’na. An be an izlenimlerim Instagram, Facebook ve Twitter aracılığıyla sizlerle olacak. Daha sonra iki hatta yedi tane 5 yaş altı çocukla gezilerimizi blogda ayrıntılı okursunuz.
Haydi bize iyi tatiller!…
Fotoğraflar:
https://www.flickr.com/photos/ergunaytac/
https://www.flickr.com/photos/-srn-/
https://www.flickr.com/photos/elifayse/