Bir yerden bir yere ulaşmak için pek çok farklı seçenek bulunuyor. Bunlardan biri olan hava yolculuğu, günümüzde en çok tercih edilen ulaşım biçimlerinden biri. Gelişen teknoloji ve uygun bilet fırsatları sayesinde, ulaşması zor olan bölgelere hava yolu ile gitmek artık çok kolay.
Kara veya deniz yoluyla ulaşması günler hatta aylar alan bir yere hava yoluyla rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ancak özellikle hamilelik esnasında bu yolculuğu yapmak kadınları oldukça endişelendiren bir konu. Ne var ki erken doğum, kanama, şeker ya da tansiyon hastalıkları gibi bir durum olmaması halinde uçmak bir sorun teşkil etmiyor.
 
Hamileyken yolculuk ederken dikkat edilmesi gerekenlere uyulduğu sürece bir sorun yaşanmıyor. Bu durumdayken uçmak için en ideal dönemler 14 ile 27. haftalar arası olarak biliniyor. İkinci trimester dönemi olarak bilinen bu evrede bulantılar neredeyse bitmiş, uyku hali azalmış ve düşük riski oldukça az oluyor. Vücudun hamileliğe de alışmış olması, keyifli bir yolculuk geçirmeye yardımcı oluyor. Hamilelikte uçarken dikkat edilmesi gerekenleri bir araya getirdik.
 
Hamilelikte Uçarken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Şey
 
1. Rezervasyon
Bilet alırken hamilelikle ilgili bir soruyla karşılaşmasanız bile, kapıdan geçerken bu durumla alakalı bir sorunla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Doğum zamanına bir hafta ya da daha az kalmışsa, havayolu firması sizi uçağa almama hakkına sahip. Bu nedenle havaalanına gelmeden önce herhangi bir sorun olmadığına dair doktorunuzdan alacağınız bir belge, olası bir tatsız sonucu ortadan kaldırmaya yetiyor. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde 72 saat içinde herhangi bir doğum ihtimalinin olmadığını belirten bir yazı, uçuşun kurtarıcısı olabiliyor. Birçok hava yolu 7 ayı, yani 28 haftasını dolduran hamilelerin raporlarıyla uçmasına izin verirken, bazı firmalar ise farklı kurallar uygulayabiliyor. Bu nedenle tercih edilen şirket ile görüşüp detayları öğrenmekte fayda var.
 
2. Hamilelik Evrelerine Dikkat
Hamileyken uçmakta bir sakınca bulunmasa da, bazı durumlara dikkat etmek gerekiyor. Tıbben bir sorun olmadığı takdirde, ikiz veya üçüz bebek beklenmiyorsa ya da daha önce erken doğum yapılmadıysa hamileliğin 36. haftasına kadar basınç ayarlı uçaklarda rahatlıkla yolculuk yapılabiliyor. Ancak 36. haftadan sonra pek çok hava yolu şirketi uçuşlara izin vermiyor. Bu kuralların anne veya bebek açısından bir sorun yaratmasından değil, olası bir doğum anında havayolu firmasının sorumluluk almak istememesi olduğunu da hatırlatalım.
 
3. Kapı Dedektörlerinden Korkmayın
Havaalanına ve uçağa girerken pek çok dedektörlü kapıdan geçiyoruz. Birçok hamile kadın bu kapıların bebeğe zarar verip vermediğini merak ediyor. Ancak içiniz kesinlikle rahat olabilir çünkü bebeğinize hiçbir zararı yok. Bu yerlerde bulunan kapılar metal dedektörüne sahip olarak X ışını barındırmıyor. Bu nedenle rahatlıkla kapılardan geçebilirsiniz.
 
4. Kabin Basıncı
Uçaklarda kabin basıncı, yasal zorunluluklar nedeniyle belli seviyelerde tutulmak zorunda. Yapılan incelemeler sonucu kabin basıncının bebeğin sağlığına zarar verebileceğine dair herhangi bir bulguya rastlanmıyor. Ancak, basıncı olmayan küçük uçaklarla yapılan yolculuklar sorun oluşturabiliyor. Kabin basıncının ayarlanamadığı bir uçakta oksijen seviyesi azalarak, vücudunuzun sizin ve bebeğiniz için gerekli oksijeni sağlamak için daha çok çalışmasına neden oluyor. Bu nedenle uçak tercihlerinde kabin basıncının ayarlanabilir olmasına dikkat etmek gerekiyor.
 
5. Uzun Yolculuklar
Uzun süre oturmak kan dolaşımını etkileyeceği için ayak ve bileklerde şişmeye neden olabiliyor. Bu yüzden, uzun uçuşlarda yaklaşık 2 saatte bir yerinizden kalkıp koridorda yürüyüş yaparak kan dolaşımını düzenlemek oldukça faydalı. Kısa yürüyüşlerin yanı sıra oturduğunuz yerde bacakları ve ayakları gererek hareket ettirmek de keyifli bir yolculuk için yapılması gerekenler arasında bulunuyor. Bu küçük aktiviteler sayesinde, uzun süre oturmanın ve basınç değişimlerinin etkilerini en aza indirerek daha rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.
 
6. Sağlık Desteği Önemli
Hamilelik evreleri ve uçuş esnasında pek çok şeye dikkat etmek bazen yeterli olmayabiliyor. Çoğu zaman pek de rahat olmayan koltuklarda yapılan yolculuklar, hamileleri daha çabuk sıkıp yorabiliyor. Hamileliğin son dönemlerinde uçak yolculuklarından kaçınılması gerektiği önerilse de bazen zorunda kalınabiliyor. Bu gibi durumlarda, gidilen her yerde ulaşabileceğiniz sağlık hizmetlerini ve koşullarını iyice araştırmanız oldukça önemli. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde her an aklınızın köşesinde barındırmanız gereken en önemli bilgi bu olabilir. Herhangi bir ani sancılanma durumunda sağlık hizmetinin alınabileceğinden emin olarak yola çıkmakta ve mümkünse hastane ya da merkezlerin adresle telefon numaralarını sürekli yanınızda taşımanızda fayda var.
 
Uçak bileti fiyatları düştükçe daha sık seyahat ediyoruz. Günümüzde en çok kullanılan ulaşım araçlarından olan uçaklar zamandan tasarruf ettirse de özellikle hamile kadınlar için tedirgin edici bir seçenek. Hamilelik dönemleri ve içinde bulundukları duruma göre kimi zaman uçuşlara izin verilmese de genel olarak 28. haftaya kadar doktordan alınan raporlarla herhangi bir sorun olmadan uçağa biniş sağlanıyor. Yine de bilet almadan önce, uçuş esnasında ve gidilen yerlerde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Sizin ve bebeğinizin keyifli bir yolculuk geçirmesi için, seyahate çıkmadan önce detayları araştırmanızda fayda var.
Hamileyken hangi hava yolu şirketiyle, kaçıncı haftadan itibaren uçak yolculuğu yapmamanız gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.