Her ay bir gezi yapmaya hazır mıyız? Bu geziler illa ki büyük, uzun ve pahalı olmak zorunda değil. Bir haftalık bir seyahat de, bir gecelik kısa bir gezi de, hatta günü birlik yeni yer keşfetmek bile olabilir.
Geçen günkü şu ikna edici yazıma gelen yorumlardan anladım ki benimle bu sene bu yola baş koyacaksınız. Yaşasın! Lakin, orada ikna olmayanlar okumaya devam etsin…
Yeni yıl, yeni hedefler koyma zamanı ve bu ilk aylar plan yapmak için bire bir. Eminim hepimiz bunu başarabiliriz. Tabii eğer seyahat etmeyi seviyorsan? Zaten sevmiyorsan şu an yanlış bir blogdasın. Fakat çıkmadan önce, çocuklarla seyahat etmeyi anlattığım birkaç yazımı okursan, eminim fikrin değişecek! 🙂
Benim için seyahat etmek kadar güzel bir şey yok. Çocuklarım hariç 🙂 Hem biraz cesaret gerektiren, hem keşfetmek ve okumak gerektiren hem de eğlendiren bir olay. Üstelik planlar, rezervasyonlar ardından ‘o günün’ gelmesini dört gözle bekleyen biri olarak, seyahatler olmasa bu hayat çekilmez diyebilirim. O yüzden bu seneye 12 özel seyahat yerleştirmek çok güzel olacak.
Biliyorum, bu fikre balıklama atlayanlar olduğu gibi, şu şekilde düşünen de var aramızda…
Bu #12Ayda12Gezi bana göre mi?
O zaman şu soruları yanıtla…
- Hep daha çok seyahat etmeyi dilersin; ama bir türlü gerçekleştiremezsin?
- Yıl sonunda hala kullanılmamış yıllık izinlerin kalır ve o izinleri son ay mecburen alıp evde boş boş (çamaşır, bulaşık, ütü, temizlik vs ile) vakit geçirirsin?
- Televizyonda, dergide çok güzel bir yer görüp, ‘Burayı görmeden ölmek istemem’ dersin; ama hala orayı görmemişsindir? *Bu bana çok olur*
- Her hafta sonu aynı şeyleri yapmaktan bıktın? *Evde kalınca, ben!*
- Her Pazartesi işe gittiğinde kendini, hiç dinlenememişsin gibi hissediyorsun?
- Hayatında yeni maceralar, heyecanlar olsun istersin? *Kim istemez?*
- İşin çok stresli ve sıkıcı. Bir gün bile olsa kafan dağılsın, rahatlasın diye ortamdan uzaklaşmak istersin?
- Çocuklarla ve evle ilgilenmek çok stresli ve sıkıcı. Bir gün de olsa kafan dağılsın, rahatlasın diye ortamdan uzaklaşmak istersin? *Ben*
Bu soruların yarıdan fazlasına ‘Evet’ diyorsan, bence hazırsın. Biraz cesarete ihtiyacın var… Tümüne ‘Evet’ diyorsan, çoktan hazırsın da farkında değildin. Şimdi anladın ama…
Yapman gerekenler:
#1 Gitmek istediğin yerlerin listesini çıkar
Zaman ve para sınırsız, nerelere gitmeyi istersin diye listele. Zaman ve para sınırlı, nerelere gidersin diye listele. Sonra bunları bir güzel 12 aya yay. Gerçekçi olarak düşünürsek, ilk listeden 1-2 yer, ikinci listeden 10-11 yer olacak.
12 yer bulma konusunda endişelerin varsa, oturduğun şehrin haritasını aç, komşu şehirlerde nerelere gitmeyi isteyip de gidemediğini hatırla. Ailene, arkadaşlarına, Facebook’a sor.
Ben : Hayalimdeki listemde çok yer var gidilecek ve belki bu sene o hayallerimdeki yerlerin hiç birine gidemeyeceğim. Ama olsun, belki seneye? Bu senenin gerçekçi planlarında aklımda neler, neler var. Blogda zamanla okuyacaksınız…
#2 Ulaşım ve konaklama için bütçe yap
Seyahat ederken en çok masraf çıkaran bu ikisi. Üstelik genellikle yola dökülmeden bu harcamaları yapıyoruz. 12 gezinin her biri için yüksek harcamalar yaparsak sene sonunda boyumuzu aşmış bir kredi kartı hesabı ile karşılaşırız. Bu sebeple yıl içinde toplamda bütçemizin ne kadarını seyahate ayıracağımızı belirlemeli ve ona göre aylık geziler planlamalı. Tüm bütçeyi ilk aylardaki gezilere harcarsak sene sonuna birşey kalmaz. Örneğin, Tayland için bir gezinin uçak bileti ücreti oldukça pahalı olacaktır. Belki de bu seneki tek yurtdışı seyahati o olmalıdır. Gibi…
Ben : Şurada bahsettiğim takvime gerekli ülke dışı gezileri, uçakla/arabayla gidilecekleri belirledim. Baktım ki bütçe azalmış, diğer aylar için yakınlara bir gecelik/günü birlik geziler düşündüm. 2015 Aralık maaşına yatan yılbaşı ikramiyesini, 2016’nın uçak biletlerine yatırdım. Böylece yılın ilk iki ayında, dışarıda yemek yemek, kıyafet alışverişi yapmak, gibi harcamalara para kalmadı 🙂
#3 Kampanyalardan ve erken rezervasyon indirimlerinden faydalan
‘Paris’e gidiş-dönüş 30 Euro’ gibi bir reklam görsem, sanıyorum ki tüm planı gözden geçirebilirim. Yani böyle bir reklam gördünüz mü kaçırmayın! Ocak ayı, yabancıların tatil planladıkları, yaz tatili için rezervasyon yaptıkları yoğun bir ay. Bu sebeple birçok kampanyalı uçak/otel bulmak mümkün olabilir.
Ben: Bazen mail adresim bu reklamlar ve kampanyalar yüzünden şişip canımı sıkıyor; ama aklımı çelen uygun fiyatlar da gördüğüm oluyor. Hiç düşünmediğim yerlerde buluyorum kendimi sonra 🙂
#4 Hayalindeki listeyi ’12 gerçekçi rota’ haline getir ve aylara yerleştir
Kış aylarında deniz kıyısında bir tatil ekonomik olur; ama plajdan faydalanmak ne mümkün! Hangi mevsim neresi uygun olur diye aylara göre dağıtalım gezileri. Vize almanın problem olacağı/olmayacağı ülkeler ve vizenin çıkma sürecini de gözönüne almak şart.
Bütçeyi sarsmamak için kimsenin gitmeyi tercih etmediği, Noel harici kış aylarında Venedik uçak biletleri ekonomik olabilir. Şu takvimi elimize almanın tam zamanı…
Ben : Eylül’de bir düğüne davetli olduğumuzu öğrendim. Yazın, okul tatili sırasında aile yanı ziyaret, şart. Londra’ya gitmek istersek bahar-sonbahar arası tercih ederim. Gibi…
#5 Ulaşım opsiyonları ve tarihler çıksın
Mevki, tarih ve saat ulaşım şeklini en çok etkileyen faktörler. Hafta sonu kaçamağı için bilet fiyatları yüksekse, Cuma-Pazar yerine, Cumartesi-Pazartesi günleri, daha ekonomik olacaktır.
Uçak biletlerini 3 aydan daha önce satın almaya gerek yok bence. Hatta en iyi fiyatların uçuş gününden 6 hafta önce piyasada olduğuna dair bir mit var. Fakat, Noel gibi festival zamanları için biletleri ne kadar erken alırsak o kadar iyi.
Tren ve araba da ekonomik ulaşım yolları eğer çok uzaklara yolculuk gerekmiyorsa. Gittiğiniz ülkelerdeki ulaşım şekli de önemli; örneğin İngiltere’de araba kiralamak, tren yolculuğu yapmaktan daha ekonomik olabilir.
Ben: Mart ayındaki Paskalya tatili için uçak biletini şimdiden aldım. Ki bence bu fiyatlar bile son bir hafta içinde yükseldi. Yaz biletlerini hala kontrol ediyorum; şimdiden kişi başı 300 Euro’larda! Düşmesini sabırla bekleyeceğim 🙂
#6 Otel araştırması yap
O kadar çok otel opsiyonu çıkıyor ki karşıma, en zor kısım ‘Hangisini seçeceğim?’ Bu nedenle otel seçerken şu noktalara dikkat edebiliriz;
- Odada ne kadar vakit geçireceğim? Yaz/kış aylarına, tatil amacına bağlı olarak değişir bu.
- Mevkisi önemli mi?
- Kahvaltı dahil mi?
- Havaalanı veya tren garına yakın mı olmalı?
- Otel, motel, apart, Airbnb, şale mi olmalı yoksa kamp, çadır da olur mu?
- Tatilin sebebi bu otel mi? Örneğin, kaplıca oteli mi? Kayak oteli mi? Gurmeler için Michelin yıldızlı restoranı olan otel mi?
- Park yeri var mı? Ücretli mi?
- Geceliği ne kadara geliyor?
- Çocuklu aileler için uygun bir opsiyon mu? Bu soru kendi içinde de birçok soru barındırabilir; çocuk kulübü, bakıcı, oyun alanı, havuz, vs…
Bu soruları cevaplamak, eminim kalacak yer bulurken faydalı olacaktır.
Ben: Airbnb türü, ev tipi yerleri, odada kahvaltı yapabilmek ve çocukları ayrı odalarda uyutmak bakımından tercih ediyorum. Otellerde de oyun alanı, çocuk kulübü, esnek yemek saatleri bence şart.
#7 İşyerinden izin günlerini şimdiden ayarla
Eşinle/arkadaşınla gidiyorsan onun da izin almasını sağla ki son dakika arıza çıkarmasın. Çocukları evde bırakacaksan aileni, bakıcıyı önceden ayarla.
Ben: Alaz’ın öğretmeniyle konuşup ekstra gün(ler) için önceden haber vermeye çalışıyorum. Sevgili kocama izin alması gereken günleri hatırlatıyorum, ta ki alana dek. Aileme, arkadaşlarıma haber veriyorum. ‘Bir yere gitmeyin, biz geliyoruz!’ diye 🙂
#8 Rezervasyon yap!
Bir akşam kredi kartını ve bilgisayarı önüne koy. Takvimi aç ve eğlence başlasın!
Ben: Genelde malesef bu işlemler bir gecede olmuyor; ben bir haftadır hala ekonomik bilet bulursam alma aşamasındayım. Tam karar veriyorum, site çöküyor. Yoksa ben kararsız değilim hani! 🙂
#9 Araştırmalar başlasın
Seyahat blogları bu yapılacak/görülecek kısmı için mükemmel yerler. ‘X’de yapılacaklar’ gibisinden bir araştırma top atraksiyonları bir bir döküyor ortaya. Hatta bazen gezmiş kadar oluyoruz okuyunca. Bakınız www.gezginanne.com 🙂
Restoranlar, görülmeye değer turistik yerler, müzeler bir bir not alınsın bu aşamada. Yemekler için ‘tip’ istiyorsanız, Löplöpçüler güzel bir örnek.
Ben: Benim en sevdiğim bu kısım. Bloglar, Facebook, Instagram seyahat önerileri açısından bir derya. Tabii benim gibi kuşkucuysanız emin olmak için Google’den da aratın o mekanları.
#10 Harita yap, yapılacak/görülecek işaretle
Bilgisayarda veya defterde kendi gezilerini listelemeye başla. Google.maps’i seviyorum. Çünkü, aklıma bir yer gelince, birinden bir öneri duyunca hemen ekliyorum kendi özel haritama. Zürih’te çocukla gidilecek mekanlar haritam da böyle ortaya çıkmıştı.
Ben: Bahardaki Avrupa seyahati için noktalar belirmeye başladı yeni haritamda. Sonra da ayrıntılı şehir içi geziler işaretlenecek. Aksi takdirde boş boş gezinme ya da kaybolma ihtimalimiz yüksek. Gerçi o da güzel. Malaga’dan Rondo’ya gitmek için aynı otobanda 2 saat döndüğümüz geldi de aklıma, neyse…
—–
Bakın seyahate çıkmadan önceki aşamalar bile pek keyifli değil mi?
İkna edici yazılarım devam edecektir; ama Ocak ortası geldi, ona göre… Hala kararsızsanız, yukarı sarıp yazıyı baştan bir daha okuyun.
Not: Resimler, ilgini çeksin diye bol mavi ve yaz içermektedir.
1 Yorum Var
Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak Malzemeleri
Etsiz Çiğ Köfte Tarifi
Patatesli Börek Tarifi
Mercimek Köftesi Tarifi
Biber Dolması Tarifi