2015 yılının yaz aylarında 35-40 milyon kişinin yurt içi seyahate çıkması ve 15 milyar TL harcaması bekleniyordu. Bu rakamın %30 kadarı da ulaşım harcaması olacak şekilde. Yani sadece yaz aylarında kara, hava ve deniz yolu ile ulaşıma 5 milyar TL harcıyoruz. Biliyor muydunuz?
Çok para değil mi? Peki, hangimiz 0-12 yaş arası çocukların otobüs ile seyahatlerde %50 indirimli yolculuk yapabildiğini biliyor? 2006’da Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren çocuk yolcuların ve engelli yolcuların otobüs bileti satın alırken indirim talep etme hakkı var. 2 yaş üzerindeki çocuklar için uçak bileti alma zorunluluğunu düşününce, ki indirimli olmasına rağmen öyle göze çarpan bir indirim de olmuyor genelde, çok çocuklu aileler için daha ekonomik bir ulaşım şekli.
Biz Türkiye içi ulaşımda uçağı tercih ediyoruz. Fakat bazı yerler var ki, uçağa binip de havaalanına gitmeye ve ardından tekrar kara yolu ile tatil noktasına yolculuk yapmaya değmiyor. Çocuklarla yolculukta, en kısa ve en eğlenceli yolculuk şekli gerekli olabiliyor. Böyle zamanlarda da en kolay, otobüs yolculukları oluyor. Hemen hemen her yere hatta en az bilinen yerlere bile otobüs ile ulaşmak mümkün.
Otobüsler eskisi gibi de değil. Biz öğrenciyken sigara içilirdi içinde. Nasıl dayanmışız bilmiyorum? Şimdi bazı otobüs firmaları, bazı uçak firmalarından daha profesyonel çalışıyorlar. Uçak yolculuklarına göre daha dakikler örneğin. Koltukların ise çok daha rahat olduğu bilinen bir gerçek. Otobüs bileti satın almak için yazıhaneye, otogara gitme derdi de bitti. İnternet varsa cep telefonundan bile bilet satın almak mümkün.
Otobüsle seyahatin bir başka avantajı da, ulaşım kolaylığı. Genelde yaygın servis ağları sayesinde ücretsiz olarak otogarlara ulaşabilmek mümkün. Liman, gar veya havaalanı ile karşılaştırırsak daha çok noktada, yani bize daha yakın noktalarda, otobüsten inme imkanımız var. Uçak yolculuklarıyla kıyaslarsak otobüse binmek çok daha kolay ve telaşsız. Uçağa binmek için saatler öncesinden havaalanında olmak gerekirken otobüsler için 5-10 dakika kadar bir süre yeterli. Şehirler arası ulaşımda olduğu kadar ülkeler arası ulaşımda da yaygın ve ekonomik. Avrupa içi geziler yapmak için en ekonomik yöntem.
Aslında benim en çok sevdiğim ise deniz yolculukları. Keşke bir imkan olsa da İstanbul’dan Bodrum’a dek deniz yolu ile ulaşım mümkün olsa. Kesinlikle tercih ederdim. Özellikle de çocuklarımla. Özellikle de yaz aylarında. Araba ile yolculuğu tercih etmişsek neyse ki bu yolculuğun bir kısmını da olsa İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) sayesinde deniz yolu ile gerçekleştirebiliyoruz. İstanbul’da yaşayan, Bursalı arkadaşlarıma ise bu konuda çok özeniyorum. Deniz yolu ile ailelerinin yanına gidebiliyorlar. Tabii Yalova ve Armutlu gibi tatil beldelerine de!
Deniz yolu ile seyahat etmenin en güzel tarafı da ister arabanızla ister yaya olarak yolculuk yapmak. Varış noktasında araç gerekli olacaksa hem arabanızı da yanınızda taşıyıp hem de araba kullanmak yerine o sürede birçok şey yapabilirsiniz. Çocuklarla sohbet etmek, kahve içmek ve hatta blog okumak/yazmak dahil.
İDO bileti alırken de dikkat edin, 5.5 yaş altı çocuklar yanlarındaki yetişkin bir yolcu ile ücretsiz seyahat edebiliyorlar. Basın kartı olanlar, engelli ve öğrenci yolcular ile 65 yaş üzerindeki yolcular da indirimli bilet satın alabiliyorlar. Ulaşım masrafları tatil masraflarının büyük çoğunluğunu da oluştursa bazı noktalara dikkat ederek ekonomik hale getirebiliriz.
Tatil yeri için iki çocuk ücretsiz oteller aradığım gibi, ulaşım için de iki çocukla en ekonomik nasıl yolculuk yaparım diye düşünüyorum elbette. Yoksa nasıl bu kadar gezebiliriz?