Bir turizmci olarak son 40 yılın en zor, en acı ve en hüzünlü yılındayız. 2016 sezonu hazırlıkları içerisinde bir tarafta değişik ülkelerde yapmamız gereken pazarlama çalışmaları, öbür tarafta otellerimizin sezona hazırlık çalışmaları, hepsi bizi zaten yeterince yorarken bir de bu gelen acı haberlerin işimizi ve yaşamımızı zorlaştığını biliyorum’ demiş TYHP sözcüsü Hüseyin Baraner.


Sahi biz her millete kucak açan bir turizm ülkesiydik. Coğrafya derslerinde geçim kaynağı olarak turizm her bölgemizde yer alırdı. Din, dil, ırk takıntısı yapmazdık. Turisler mini şortlar, askılı elbiselerle gezerdi şehirlerimizde. Güvenliydi turist çeken bölgelerimiz genelde.


Kime ‘Biz Türk’üz’ desek, hemen misafitperverliğimizden, tarihi ören yerlerimizden, turkuvaz denizimizden, lezzetli yemeklerimizden bahsederdi. Ya gidip görmüş olduğundan ya da yakınlarından duyduğundan. Şimdi ilk soruları ‘Tatil için güvenli mi?’ oluyor.


Ne ara değiştik?


Dünyanın en yüksek turizm geliri olan 12. ülkesi Türkiye’de, 2016, Türkiye’nin turizm açısından kayıp yılı kabul edilmiş. 2015 yılında turizmden gelen gelir 10-11 milyar dolar düşmüş; Rusya önemli bir faktör deniyor.


Dünya’nın en çok ziyaret edilen 50. şehri İstanbul’un, listelerde daha geriye düşeceği öngörülüyor. Terörist ataklar ardından hiç bir turistin ‘güvenli’ olamayan bir şehre/ülkeye tatil, sağlık ve hatta iş amaçlı gitmeyeceği çok açık.


Öte yandan R.T. Erdoğan’ın Ocak ayındaki terör olayı ardından ‘Türkiye, bu bölgedeki terörist atakların merkezidir’ açıklaması yabancı turistler arasında endişe uyandırmakta. İngiltere’nin en büyük tur operatörlerinden Mark Warner, Türkiye pazarından çekildi. Neilson da Türkiye’de işlettiği beach club sayısını yarıya düşürdü.


Ekonomik tatilcilerin tercihi Thomas Cook bile kapasitelerini yarıya düşürdü ve yat turizmi için Türkiye kıyılarına alternatif rotalar belirledi.


Bu terörist ataklar devam ederse, sadece gelen turist sayısı azalmakla kalmayacak aynı zamanda diğer büyük tur operatörleri de Türkiye pazarından alternatif ülkelere kayacak. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’de yabancı turistlerden beklenen 18 milyar dolarlık gelir kaybı yaşanacak. Yerli turistler içinse gelişmeler iyi, aynı sebeplerden dolayı otel fiyatlarının düşmesi bekleniyor.


Kendi çevremden örnek verirsem, son bir senedir Türkiye’de A şehrine, B oteline gitsek güvenli midir soruları alıyordum. Açıkçası güney doğu illeri harici için de ‘güvenlidir canım, biz birkaç ayda bir gidiyoruz’ diyordum. Fakat, daha geçenlerde İstanbul’un en turistik yerlerinden birinde, Sultanahmet Meydanı’nda bir patlama oldu ve yabancı turistler de yaşamını yitirdi. Ankara ise gittikçe kana bulanıyor. Terör örgütleri, turizm bölgelerini de hedef gösteriyor. Artık ben bu insanlara ‘Türkiye güvenlidir, gidin’ diyemem. Çünkü ben bile korkuyorum artık.


Kim bilir işin ucu ekonomiye dayanınca belki de bazı tedbirler alınır ve olumlu haberler duyarız yakında…

NOT: Bu yazım herhangi bir politik görüş içermemektedir. Yorumlarınızda göz önüne almanızı rica ederim. Teşekkürler…

Kaynak: http://www.hurriyetdailynews.com/lets-accept-2016-as-lost-year-for-turkeys-tourism-sector-.aspx?pageID=238&nID=93886&NewsCatID=540
http://www.telegraph.co.uk/travel/advice/is-turkey-safe-for-tourists/

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.