Bebeğinin ne zaman dünyaya geleceğini tahmin etmek ve buna göre hazırlıkları tamamlamak anne baba adaylarının en büyük arzusu denilebilir. Fakat maalesef bu konuda pek çok kafa karışıklığının yaşanması, bu hesabı oldukça zor bir hale getiriyor. Halbuki Negele Yöntemi adı verilen bir yöntem kullanılarak yapılan gebelik hesaplaması, gebelik hesaplama nasıl yapılır diyen anne baba adayları için oldukça güzel bir yöntem sunuyor.

Gebelik hesaplamadaki en büyük zorluklardan bir tanesi, bir kaç adımda tamamlanması ancak bir defa tarifimizi ve örneğimizi okuduğunuzda aklınızda buna dair herhangi bir soru kalmayacaktır.

Gebelik Hesaplamada Negele Yöntemi
Gebelik hesaplaması yaparken ilk dikkate almamız gereken konu, son adet zamanının ilk gününü hatırlamak. Bu nedenle kadınların adetlerinin günlerini düzenli olarak takip edip bir kenara not etmeleri hesap konusunda işi bir hayli kolaylaştıracaktır. Yapacağımız hesap adetin ilk günü üzerinden ilerleyeceği için bu tarihte yaşanan sapmalar elde edilen sonucu doğrudan etkileyecektir.

Son adetin ilk gününü ele aldıktan sonra bu tarihin üzerine yedi gün ekleyerek devam ediyoruz. Yedi gün eklediğimiz tarihten üç ay çıkarttıktan sonra bunun üzerine bir sene eklediğimizde, bebeğimizin tahmini doğum gününü de bulmuş oluyoruz. Bu şekilde anlatıldığında karmaşık gelmiş olabilir ancak sizler için bir sonraki başlıkta doğrudan bir örnek hazırlamayı da es geçmedik.

Gebelik Hesaplama Örneği
Anne adayımızın 1 Eylül 2016 tarihinde son adetinin ilk gününü yaşadığını ele alalım. Bu tarihin üzerine hemen yedi gün eklediğimizde 8 Eylül 2016 tarihine ulaşıyoruz. Bu tarihten ise 3 ay çıkarttığımızda 8 Haziran 2016 karşımıza çıkıyor. Bu noktada tek yapmamız gereken 8 Haziran 2016 tarihine 1 sene eklemek. Böylece 8 Haziran 2017 tarihi önümüze geliyor ve bebeğin de beklenen doğum tarihi bu gün oluyor.

İkinci Hesaplama Yöntemi
Son adet zamanının ilk gününe 7 gün ekledikten sonra doğrudan bu tarihe 9 ay eklemek de bir çözüm. Fakat doktorlar ay hesaplamasını biraz daha kolay hale getirmek için 3 ay geri gitmeyi daha makul buluyorlar. Lakin kendi doktorunuzun bu konuda doğrudan 9 aylık bir ekleme yapmasını da garip karşılamamalısınız. Muhtemelen Negele Yöntemi karşılaşacağınız yöntem olacaktır.

Doğum Tarihini Değiştiren Etkenler
Annenin yumurtlama ve regl düzeninin pek de düzenli olmaması ve değişebilmesi, bu hesabın verdiği sonucun biraz şaşmasına sebep olabiliyor ve bebek beklenmeyen bir anda doğabiliyor. Bunun yanında annenin fiziksel ve ruhsal olarak sarsılması, bebeğin herhangi bir sorun yaşaması veya sezaryen gibi diğer doğum yöntemlerinin tercih edilmesi halinde bebeğin doğum tarihinin de değişeceğini unutmamalısınız.

Negele yöntemi her ne kadar oldukça yakın ve isabetli doğum tarihi sonuçlarının alınmasını sağlasa da, her zaman mükemmeli yakalamanın mümkün olmadığını ve bebeğinizin doğum gününün en az bir kaç gün sapabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Not: Bu yazı bilgi amaçlıdır ve kaynak jinekoloji.com sitesidir.

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.