İngiltere’de çocuk bakım maliyeti o kadar yüksek ki, devletin 3 ve 4 yaşlarındaki çocuklara haftada 15 saat verdiği ücretsiz kreş yardımı bile annelerin çalışmamasını engelleyemiyor.İngiltere’de yapılmış bir araştırmaya göre, gelişmiş dünya ülkelerinde 3 ve 5 yaşları arasında çocukları olan annelerin işe devam etme oranı sadece %64. İngiltere’de bu oran %58, yani 150 bin anne çocuk sahibi olduktan sonra maaş karşılığında çalışmayı, bir süreliğine de olsa, bırakıyor. Bu 150 bin anneden biri de benim.
Küçük çocuklu annelerin çoğunluğu yarı zamanlı olarak işe dönüyor. Yani 100 anneden 60’ı haftada 30 saatten daha az çalışıyor. Anneliğin maaşlara yansıyan cezası ise aynı işi yapan ve tam zamanlı çalışana göre saat başına %22 daha az kazanmak.
İngiltere’deki koalisyon hükümet, sadece 3 ve 4 yaşlara tanınan 15 saatlik ücretsiz çocuk bakımını, en fakir %20 – 40’lık bir kesimin 2 yaşındaki çocukları için de uygulamaya soktu. İşçi partisi ise iktidara gelmeleri durumunda çocuk başına haftada 15 saat olan ücretsiz bakımı, 25 saate çıkaracaklarını vaadediyor.
Kamu Araştırmaları Enstitüsü Başkanı’na göre, haftada 15 saatlik ücretsiz çocuk bakımı, çalışan anneler için bulunmaz bir nimet. Öte yandan bu yardımın annelerin işe geri dönmesi için yeterli olmadığını belirtiyor. ‘Önce annelerin işe dönmesini cazip hale getirin, ardından kreş yardımı için saatleri arttırın.’ diye İşçi Partisi’ne yol gösteriyor.
Daha önce bloğumda paylaştığım The New York Times’ın hazırladığı bir harita, annelere ödenen ücretli doğum izni süresini gösteriyordu. Kırmızı renkle boyanmış Amerika’da doğum sonrasında ücretli izin olmamasını öğrenmek ilginçti. Ülkelerin boyandığı renklere göre yorum yaparsak, mavi olan Türkiye’de annelere 14 – 25 hafta arasında ücretli izin verilmekte olduğu gösterilmiş. Tabii bu süre özel sektör için işvere bağlı olarak değişmekte.
İran, Kanada, Rusya, Japonya ve Avrupa’nın çoğu ülkesinde annelere 25 haftadan daha fazla bir süre ücretli izin veriliyor. Bu ülkeler koyu mavi renkle gösterilmiş. İngiltere’de annelik izni bir sene ve bunun yaklaşık 9 ayı ücretli izin. Hamile kalmadan önce bir seneden fazladır aynı işte çalışıyorsan ilk 12 hafta tam maaş alıyorsun, geri kalanı asgari ücret üzerinden ödeniyor. İngiltere’de doğum yaptığım için biliyorum.
Fotoğraf: http://www.elephantjournal.com/2014/ |
Kaynaklar:
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mothers-priced-out-of-the-uk-workforce-by-high-childcare-costs-9131088.html
http://www.milliyet.com.tr/dogum-iznindeki-degisiklikler/pazar/haberdetay/27.10.2013/1782857/default.htm
Bu yazım ilk olarak Mart 2014’te Alternatif Anne’de yayınlanmıştır.
2 Yorum Var
Anne sütünün önemini vurgulayan afişleri görünce hep kızmışımdır. Hem anne sürü diyorsun hem de 16 hafta izin veriyorsun sadece. Bu sene 16 haftadan sonra 2 ay yarim gün tam maaş uygulaması geldi. Bu da büyük bir gelişme aslında ülkemiz için. Bence olması gereken en az 9 ay bebekle kalmak.
Ben iki çocuğunda da bir yıl ücretsiz izin aldım bu bir yılda maddi olarak zorlandık. Bu donemde yarım maad bile alsam çok iyi olurdu.
Bu arada lohusalık döneminden sonra ise dönmek bana da cok iyi gelmisti. Bazen uzaklaşmak ozlemek iyi oluyor.
Amerika icler acisi ki ogrencilere de herhangi bir izin yok. Masterimin son yilinda hamileydim cok sukur ki dogum yilbasi tatiline denk geldi. Ben doguma kadar okula gitmeye devam ettim ve sonrasinda da 40im cikmadan tekrar dondum. Ogrenci ofisindekiler eger calisiyor olsa idin de sadece 6 hafta iznin olurdu o de belli kurumlarda sadece dediler :/