2004 Atina Olimpiyatları’nda atletizm dalında iki altın madalya kazanan İngiliz Dame Kelly Holmes, Women of the Future Awards 2013’te konuşmacıydı. Spor yapmanın öğrenciler üzerindeki etkisini vurguladığı konuşmasında, herhangi bir spor dalıyla ilgilenen kız öğrencilerin vücutları konusunda saplantılı olmadıklarını belirtmiş.
Sporla uğraşanlar kadar, spor müsabakaları izleyen genç kızların da vücut sağlığına ve vücutlarının ihtiyaçlarına sporla ilgilenmeyenlere göre daha çok önem verdiğini söylemiş. Olimpiyat oyunlarının bu konuda üstün bir yere sahip olduğunu belirterek kızlar ileride nasıl birer yetişkin olmak isterlerse istesinler, hangi mesleği seçeceklerse seçsinler, gündelik yaşamlarının bir kısmında mutlaka sporu bulunduracaklardır demiş.
Takım çalışması |
Olimpiyat Oyunları, sporun egzersiz ve sağlıklı bir hayat için önemini gösterdiği gibi, genç kızların kafalarındaki takıntılara da son vermesi açısından güzel bir organizasyon. Kızlar dış görünüşleri hakkında daha pozitif oluyorlar ve ne kadar iri, sıska ya da kısa, uzun boylu olduklarını bir kenara bırakıyorlar diye anlatmış konuşmasında.
Ailesinin maddi imkanı bulunmayan çocuklar spor yapmıyor, bu nedenle gerek ruhsal gerek fiziksel açıdan zamanla yaşam kaliteleri bozuluyor. Bu da öz güvenlerini ve kendilerine duydukları saygıyı kaybetmelerine sebep oluyor; özellikle de çocukluk yaşını aşıp birer genç kız olduklarında. Bu çocukları henüz küçükken sporla tanıştırmak, özellikle de farklı kültürlerden gelen, farklı tarzda yetiştirilmiş başarılı sporcuların yardımıyla bunu sağlamak önemli. Çocuklara çok faydası dokunacağına inanıyorum diye açıklama yapmış.
Ünlü sporcunun, gençlerin ve engelli çocukların spor yapmasını teşvik eden bir hayır kurumu bulunuyor. Herhangi bir engeli olan küçük çocukların okumaları, iş sahibi olmaları veya eğitimleri sürecinde, kendi dallarında ünlü sporcularla bağlantılarını sağlamaya çalışıyorlar. Böylece gelecekte daha sağlıklı ve yetenekli bireyler yetiştirmeyi amaçlıyorlar. Holmes, Olimpiyatlar sayesinde spora ilgi duyan çocukların belki de bir gün Olimpiyat Oyunları’nda yarışacaklarına inanıyor.
Kızlar… |
O zaman yeni yılda yeni hedefler diyerek gelelim kızlar için en uygun spor dallarına…
Kaya tırmanışı; her yaşa uygun olması avantajı. Esnek olduklarından dolayı kadınlara özellikle öneriliyor. Üstelik aile ve kariyer arasındaki dengeyi sağlamak isteyenler için stres azaltıcı bir spor. Sürekli esneme ve gerilme hareketleri içerdiğinden yaşlılıkta karşılaşılacak sakatlanmaları önlüyor. Egzersiz esnasında endorfin salgılanması ile mutluluk artıyor ve özgüveni sağlıyor.
Bisiklet; çocukken eğlencemiz olan bisiklet kullanmayı yetişkin hayatında da sürdürmemiz öneriliyor. Çünkü yaralanma riski az olan bir spor türü, koşuya tercih edilmeli deniyor. Hamileler de bisikletli egzersiz yapabiliyorlar, stresi azalttığı gibi kalp ve kaslar için oldukça faydalı. Açıkhavada yapmak daha iyi; ama imkan yoksa spor salonları da kullanılabilir.
Yüzme; bu spor dalının faydalarını bilmeyen yoktur eminim; eğlenceli olduğu kadar kadınların yapabileceği en sağlıklı spor dalı üstelik. Her yaş grubu için uygun ve en az yaralanma riskine sahip. Hamileler ve yaşlılar yüzmeyi tercih etmiyorlarsa, suda jimnastik de çok faydalı.
Açık havada yürüyüş; aktif meditasyon olarak adı geçen yürüyüş (hiking), açıkhavada yapıldığında en çok stres azaltan aktivitelerin başında geliyor. Üstelik gezmeyi de içerdiğinden spor yapıyor gibi hissetmiyorsunuz; ama saatte 370 kalori yakıyorsunuz. Tek gereken de iyi bir spor ayakkabı.
Disc golf; dünyada giderek yaygınlaşan bir spor türü. Her yaşa uygun ve öğrenmesi çok kolay. Gerekli olan sadece bir disk yani frizbi. Rekabet sevenler için de sadece eğlenmek isteyenler için de uygun. Fiziksel ve duygusal açıdan faydaları ispatlanmış. Golf sahasında yapıldığından inişli çıkışlı yürüyüşü de içinde barındırıyor. Üstelik grup halinde yapıldığından daha da eğlenceli.
Kız çocuklarımıza örnek olmak için vakit yaratıp kızınızla birlikte bu sporlardan biriyle uğraşmaya ne dersiniz?
En güzel sporlardan biri, yüzme |
Kaynak: Yahoo Sports