Biliyorum, seyahat denilince Fas akla ilk sıralarda gelmeyen bir ülke. Benim de gitmeyi daha çok istediğim yerler var; ama sıra Fas’a gelmiş demek…
Fas (Morocco) hakkında birçok makale, gezi günlüğü, tur bulabilirsiniz. ‘Çocukla Fas’ hakkında ise pek kayda değer bir şey yok, ben bulamadım. O yüzden bu makele bir ilk 🙂
Öncelikle Fas seyahatimiz öncesinde çocuk doktoruna danıştım.
Çocuklarla Fas’a gidiyoruz. Neler önerirsiniz?
Doktor, Hepatit A aşısı yaptırmamızı önerdi. Beliz’in doktoru Hep B, Alaz’ınki Hep A ve Hep B karışık yaptı. İlk aşıdan itibaren 6 ay içerisinde ikinci aşılarını da olurlarsa ömür boyu (ya da uzun yıllar) koruma sağlıyor.
Ayrıca doktor Normolytoral adında kusma ve ishal durumunda çocuklara içirebileceğim bir ilaç verdi. Suda çözünüyor ve tuz başta olmak üzere elektrolit kaybını önlüyor. Biz Küba’ya giderken de ishal kesen Imodium almıştık yanımıza her ihtimale karşı. Kullanmaya gerek duymadık gerçi.
Bebek bezi ve bebek maması oldukça yaygın Fas’ta. Moroccan food denilen yerel lezzetler özellikle tajine kabında pişenler, iyice pişmiş olduklarından bebeklerin sağlığı için tehlike oluşturmuyor.
Fas, acelenin olmadığı bir yer. Her şey keyfi hızda ilerliyor; yani çocukların hızında demek daha doğru. Çocukların da acelesi yok bu dünyada. Eğer ki saate bağlı yaşıyorsanız ya sinir olacaksınız tüm tatil boyu ya da saati kolunuzdan çıkarıp bavula koyacaksınız…
Araç kiralamayı düşünüyorsanız kendi çocuğunuzun oto koltuğunu getirin. Fas’ta oto koltuğu kullanımı yaygın değil, dolayısıyla kiralamak için bulamayabilirsiniz.
Büyük bebek arabası yerine, baston puset tarzında hafif bir puset getirin. Güneşliği varsa iyi olur.
İçme suyu güvenilir denilse de, şişe suyu kullanın.
Ağrı kesici, ateş düşürücü Ibuprofen, parasetamol içeren ilaçlarınızdan çocuklara ve kendinize de getirin.
Taze meyve suyu içmeyin meyveyi kesenin elleri ne kadar temiz bilinmez.
Yumurtanın sarısının iyice pişmiş olmasına dikkat edin.
Faslılar elleriyle yemek yerler, çocuklar da. Eminim çok hoşlarına gidecek…
Dondurma yemeyin; hem tadı kötü hem de hijyen?
Salata yemeyin, nasıl ve hangi suyla yıkandı belli değil. Yediklerinizin iyice pişmiş olmasına dikkat edin.
Meyvelerin ya kabuğunu soyun ya da kendiniz güzelce yıkayıp öyle ağzınıza atın.
Yanınızda antibakteriyel dezenfektan mendil, losyon taşıyın.
Fas güvenli mi?
Suç oranı oldukça düşük ülkelerden biri; ama yankesicilik yaygın. Özellikle turistlerin çantaları, cep telefonları, paraları ve mücevherleri ortadaysa…
Yıllar önce depremde bazı şehirleri tamamen yok olmuş. Alınabilecek önlemlere buradan bakın.
Faslılar çocukları çok severler. Yanaklarını sıkıştırıp, öpücük kondururlarsa sakın şaşırmayın. Eğer bebeğinizin ellenmesini istemiyorsanız, onu slingde ya da kanguruda taşıyın.
Halka açık tuvalet bulmak zor. Bu yüzden kafelerde ve restoranlarda bulduğunuz tuvaleti kullanmaya çalışın. Bulduğunuz tuvalet de büyük ihtimalle alaturka olacak. Tuvalet eğitimi süren minik gezginler için önerilerimi burada bulabilirsiniz.
Yollar haritadaki kadar yakın olmayabilir. Bir yerden diğerine ulaşırken araba kullanacaksanız diğer sürücülere ve yola dikkat edin.
Faslılar’ın fotoğraf çekilmesi karşılığında para istediklerini ya da sert çıktıklarını çok yerde okudum. Eğer yanınızda çocuk varsa, büyük ihtimalle çocuğunuzla fotoğraflarının çekilmesine izin vereceklerdir.
Not: Yazımı beğendiyseniz veya başkalarının işine yarayacağını düşünüyorsanız, lütfen paylaşın… Teşekkürler!