Uzun süreli yolculuklarda özellikle ellerde ve ayaklarda şişme, ödem çok sık görülebilir; kabızlık gibi bağırsak sorunları yaşanabilir. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, bu gibi şikayetlerin oluşmaması için su tüketimi en az 8-10 bardak olmalı ve lifli besinler tercih edilmelidir. Bol yeşillikli zeytinyağlı salatalar; elma, armut, kuru kayısı, kuru erik gibi lif içeriği yüksek meyveler; ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ve kepek, çavdar, tam buğday, tahıl gibi posa içeriği yüksek esmer ekmek çeşitleri tüketilebilir. Yetersiz su tüketimi açlık hissi oluşturacağından fazla besin tüketimine neden olabilir; bu yüzden suyun yeterli içilmesinin önemi büyüktür.
Süresi uzun olan uçak yolculuklarından sonra zaman farkı oluşabilir ve “Jet-Lag” olarak adlandırılan yorgunluk, uykuda güçlük, zihinsel performans kaybı, dikkat dağınıklığı, iştah azalması gibi problemler yaşanabilir. Diyetisyen Cansu Temel, metabolizmayı eski haline döndürmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti. Aşırı yağlı, kızartma ve baharatlı besinlerden uzak durulabilir, zeytinyağlı sebze yemekleri gibi hafif yemekler tercih edilebilir, uykuya kolay dalmak için 1 saat öncesinde ılık süt içilebilir, ara öğünlerde ceviz ve fındık için tüketilebilir ve içilen su miktarı artırılabilir.
Yurt dışı gezileri ise yemek kaçamaklarının en fazla olduğu seyahatlerdir ve bu seyahatlerin dönüşünde kilo artışının olma ihtimali yüksektir. Kilo artışının olmaması için beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir ve bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Seyahatlerde kilo almamak için neler yapılabilir?
· Fiziksel aktiviteyi artırın ve bunu kontrol etmek için adımsayar kullanın.
· Gidilen yerlerin yöresel yemeklerinden yağsız olanlarını tercih edin ve porsiyon kontrolü yapın.
· Tatlıların 1 porsiyonunu tüketmeyin; arkadaşlarınızla paylaşın veya yarım porsiyon tüketin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin.
· Yanınızda kuru meyve ve kuru yemiş çeşitlerinden bulundurarak ara öğünde bunları tüketin. Ara öğün yapmanız ana öğünlerde fazladan besin tüketmenizi ve yüksek kalori almanızı engelleyecektir.
· Sıcak hava, fiziksel aktivitenin artması, hava değişimi gibi pek çok durum susuzluk etkisi yaratabilir. Bu gibi durumlarda şekerli ve asitli içecekler yerine su ve maden suyu gibi içecekler tercih edin. Suyunuza çubuk tarçın atmanız tokluk verir ve kan şekerinizin düşmesini de engeller.
· Amerika için; 1 porsiyon ızgara bonfile, 1 porsiyon salata, 1 adet yerel küçük bira veya 1 adet light içecek.
· İtalya için; 2-3 dilim sebzeli pizza, 1 porsiyon salata, 1 kadeh İtalyan şarap veya 1 adet light içecek.
· Almanya için; 1 porsiyon et döner, 1 porsiyon salata, 1 kase yoğurt, 1 adet yerel küçük bira veya 1 adet light içecek.
· Yunanistan için; 1 porsiyon ızgara balık, 1 porsiyon salata, 1 adet yerel küçük bira veya 1 adet light içecek.
· Tayland için; 1 porsiyon deniz mahsüllü pad thai veya ızgara ahtapot , 1 adet küçük yerel bira veya 1 adet light içecek.
· Fransa için; 1 porsiyon antrikot, 1 porsiyon salata, 1 kadeh kırmızı şarap veya 1 adet light içecek.
Ayrıca, hem seyahat ederken hemde normal günlerde, yediklerinizin fotoğrafını Cepte Diyetisyen mobil uygulamasına yükleyerek, oluşturacağınız beslenme günlüğüne göre Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den öneriler alabilirsiniz.