İsviçre’deki devlet okulu sistemini anlattıktan sonra gelelim devlet okulu dışındaki opsiyonlara…
İsviçre’de özel okullar, çift dilli okullar ve internasyonel okullar…
İsviçre’deki özel okullar ve çift dilli okullar kantonun diline göre Almanca (ya da Fransızca ya da İtalyanca) ve İngilizce eğitim verirler. Okul İsveç ya da Japon okulu ise asıl dil o olur. Örnek olarak:
- Çift dilli Lakeside Kids, bir hafta Almanca, aynı konuyu diğer hafta İngilizce öğretir.
- Swiss International School (SIS) İngilizce eğitim kadar Almanca ders sayısını da yüksek tutar.
- Zurich International School (ZIS) ise İngilizce eğitim verir. Almanca dersi SIS’e göre daha azdır. Kısa dönem için İsviçre’ye gelenlere önerilir. Expat okulu olarak da bilinir.
İnternasyonel Okullar
İsviçre’deki internasyonel okulların 44 tanesi dünyanın en iyileri arasındaymış. Bu okullardan kimisi Montessori, Steiner – Waldorf, Kuman, Swiss, UK, US, Alman, Fransız ve Japon eğitimi verirler.
İnternasyonel okulların avantajları
1- Eğitimine başka bir ülkede İngilizce ile başlamış çocuklar için idealdir.
2- Yeni dil öğrenmek işin içine girmeyeceğinden yeni arkadaşlıklar kurmak hızlı olur.
3- İsviçre’ye expat olarak geldiyseniz, ya da uzun süre kalmayı düşünmüyorsanız taşındığınızda çocuk kaldığı yerden eğitimine devam edebilir.
4- Ortam çok uluslu olacağından çocuk için zor olmaz. Cenevre’deki internasyonel okulda 120 ulustan çocuk olduğu bildirilmiş.
5- Çocuklara sunulan imkanlar ve aktiviteler devlet okulundan daha iyi olabilir.
6- İnternasyonel olarak tanınan bir okuldan mezun olmak farklı ülkelerde üniversite okumak için avantajlıdır.
7- Öğle yemeği dahil tüm gün okulda geçer.
İnternasyonel okulların dezavantajları
1- İsviçre kültürüyle kaynaşmak zor olabilir, çocuk mahalle parkında oynarken kendisini dışlanmış hissedebilir.
2- Anne/baba iş değiştirirse internasyonel okuldan devlete geçiş yapmak durumunda kalınabilir.
3- Bazı internasyonel okullara girmek zordur; sınav gerekebilir ya da bekleme listesi olabilir.
4- Okul ücretleri yüksektir. Ayrıca ekstra ücret istenebilir; okul gezileri, üniforma, eve taşıt servisi gibi.
İnternasyonel okullar hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru için bu linke bakınız.
Özel Okullar
Privatschulen diye bilinirler ve İsviçrelilerin sadece %5’i bu okullara giderler. Dünyanın en pahalı özel okulu Le Rosey (111 bin Euro/yıl) de bu okullar arasında. Özel okullarda öğrenci sayısı azdır ve bazısı yatılıdır.
Ayrıntılı bilgi için bu linke buyrun.
Çift Dilli Okullar
Son yıllarda kinderkrippe denilen özel kreşlerin kindergarten bölümleri açılmaya başladı. Bu okullar da tam zamanlı çalışan ebeveynler için iyi bir opsiyon. Avantajları; özel ve internasyonel okullar kadar pahalı değiller. Çocuk tüm günü okulda geçirebilir. Eğitim dili İngilizce ve Almanca (kanton diline bağlı olarak Fransızca ya da İtalyanca) olduğundan çocuk için ileride devlet okuluna geçiş zor olmaz.
İsviçre devlet okulları ile ilgili bu yazımı da okuduysanız, artık okulu seçmek size kalmış. Bu konuda en önemli etkenler, çocuğun yaşı (küçükse devlet okulu), ebeveynlerin çalışma durumu (expat mı?) ve İsviçre’de ne kadar yaşamayı planladığınız.
Ayrıca bir çocuk devlete, diğeri özele gitsin gibi bir lüksünüz olmayabilir. Çünkü devlet okullarının tatil dönemleri özel okullarınkinden farklıdir genelde.
Sorularınız ve ekleyecekleriniz olursa lütfen yorum bırakın.
Haydi kolay gelsin…
4 Yorum Var
Ikinci yazi da burdaymis, tesekkurler. Mail adresinizi bulamadim Isvicre ile ilgili birseyler soracagim musaitseniz.
Bakinca butun yazilarinizi okumusum aslinda ama yorum birakmamisim hic.Zamansizlik ve bloglardan uzaklasmadan sebep galiba.
Isvicre'ye geldigimde egitim sistemine hayran olmustum.Hala dusunuyorum cocuklar icin cikip gelsekni diye
İsviçre'ye taşınalı 7-8 ay oldu. Oğlum 5 yaşında okula başladı. Tam zamanında gelmişiz diye düşünüyorum. Okulun ilk günü babası ve ben de okuldaydık. Ne kadar farklı ve iyi bir eğitim sistemleri olduğunu ilk günden gördük. Öğretmenler işinin ehli. İyi veya kotu öğretmen diye bir kavram yok anladığım kadarıyla. Tek sevmediğim durum okulun 3 saat olmasi. Zaman hemen geciveriyor. Şimdilik iyi bir karar aldığımızı dusunuyorum. Herkes icin hayırlısı ��
İş dolayısıyla yurt dışına çıkış yapamıyoruz.Çocukları eğitim amacıyla göndersek devlet okulunda yatılı okuma imkanı var mı?Ücretli mi?Ücretliyse ne kadar olur tahmini.