Euro’nun TRL karşısında dağ zirvesi gibi olduğu günler yaşıyoruz. Ne yazık ki bu durum birçok insanın Avrupa planlarını iptal etmesine ya da ertelemesine neden oldu. Özellikle Batı Avrupa’yı eskisi gibi maaştan arttırdığımız ile gezemeyeceğimiz ortada.
Avrupa dışında çok yer var elbet hala paramızın değerli olduğu ya da Türkiye şartlarına göre ekonomik tatil yapabileceğimiz. Fakat, ya iş gezisi ya da mecburi bir seyahat ise. Bir şişe su Türkiye’de 1 TRL iken Batı Avrupa’da 2 Euro’dan başlıyor. 2 Euro = 10.80 TRL (5 Haziran 2018)
Yazık değil mi bir şişe suya bile para vermeye? Ben acıyorum şahsen ve Türkiye’den gelen/gelecek misafirlerime püf noktaları veriyorum.
Avrupa’da nereye giderseniz gidin karnınızı tok tutmaya çabalarken cebinizi boşaltacağınız kesin…
Avrupa’da Nasıl Ekonomi Yapalım?
1. Su şişesini yanınıza alın
Sudan başlamışken devam edelim. Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinde çeşme suyu oldukça temiz ve içilebilir düzeyde. Ha tadını seversiniz – sevmezsiniz o ayrı. Sabahları çıkmadan otelden ya da kaldığınız yerden şişenizi doldurmak ve sokakta gezerken içilebilir su akan çeşme bulmak günde 2 litrelik su ihtiyacınızı karşıladığı gibi Euro’ya karşı cebinizi korur.
2. Dışarıda yemek olayını günde 1’e indirin
Genelde aynı yemek öğlen 1 birimse akşam en az 1.5 birimdir. Ayrıca öğlenleri genelde başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan uygun menüler de olur. Dışarıda öğle yemeğini ana öğün yaparak iyice karnınızı doyurursanız akşamları restorana girmeden hafif yiyebilirsiniz. Ya da sizin için özel bir yemek seçip diğer akşamları feda edebilirsiniz.
3. Atıştırmalıkları getirin
Gittiğiniz ülkede en ekonomik marketi bulup ondan alışveriş bile yapsanız hesabı Euro ya da o ülkenin para biriminde yapacaksınız. Yani 3 TRL eden tuzlu fıstık paketi, Avrupa’da o fiyatın üzerinde olacak. Tecrübeyle sabit! O yüzden sağlıklı ve enerji verici kuru yemiş, atıştırmalık, kuru meyve ve kraker türü şeyleri yanınızda getirin.
4. Yaşasın sandiviç
Mc Donalds’lar bile öyle ucuz değil Avrupa’da. Normalde sandiviçe burun kıvıran biri de olsanız, Avrupa’da tek tercihiniz olabilir. Sabah kahvaltısını ‘to go’ ya da ‘take away’ şeklinde sandiviç ile yapabilirsiniz. Eğer otelde kahvaltı varsa, öğle ya da akşam yemeği için sandiviç veya çorba tercih edebilirsiniz. Avrupa’daki marketlerde ve kafelerde sandiviç çeşitlerinin alası var ve boşuna onlarca çeşit değil…
5. Sokak yemekleri neden olmasın?
Bir restorana oturmaktansa halkın favorisi sokak yemeklerinden yiyebilirsiniz. Hem oranın hem yerli hem de paranızı boşuna savurmazsınız. Dikkat! Bazen sokak yemekleri festivali sırasında yiyecekler normalden pahalıya satılabilir. Belki de bu durum Zürih’e özgüdür. Önce fiyatını sorun, sonra sipariş edin…
6. Bisiklet kullanın
Avrupa’nın birçok ülkesinde özel bisiklet yolları var. Şehir içi ulaşımı bisiklet ile yapanların sayısı oldukça fazla. Siz de şehrin belli noktalarındaki bisiklet kiralama ya da ödünç alma hizmetinden faydalanın. Yürüyün, bisiklet binin. Gerekirse toplu taşıma kullanın.
7. Ücretsiz olan müzeleri ve galerileri gezin
Çok görmeyi istediğiniz yerler dışında ücretsiz müzeler mutlaka vardır, araştırıp öğrenin. Bazı ülkelerde her ayın ilk Pazar’ı ya da her ayın 4. Cuması gibi özel günlerde müzeler ücretsiz olabilir. Önceden araştırmanızı yapın.
8. Havaalanı tuzaklarından uzak durun
Mümkünse havaalanından para çekmeyin, döviz almayın, döviz bozdurmayın. Yaparsanız, kesinlikle kazıklanacaksınız. Havaalanından taksiye binerken dikkat edin, ücreti yüksek olabilir. Şehre ulaşım için toplu taşımayı kullanın. En kötü İstanbul gibi olur, zaten onu da biliyorsunuz…
Havaalanındaki diğer tuzakları bu yazımda anlatmıştım ayrıntılı.
9. Parklar, bahçeler ücretsiz
Türkiye’de en hasret kaldığımız şeylerden biri uçsuz bucaksız parklar, rengarenk çiçeklerle bezeli bahçeler. Güzel haber ise, Avrupa’da bu parklardan çok sayıda var ve daha da güzeli hemen hemen hepsi ücretsiz geziliyor. Sandiviçi al, suyunu doldur, parkta piknik yap…
10. Cep telefonu yurtdışı ücretlerini unutmayın
Türkiye’den çıkmadan cep telefonunuzu yurt dışı kullanımına açtırın. Gideceğiniz ülkeye göre yurtdışı paketi satın alın ya da ‘Roaming’ özelliğini kapatın ve sadece ücretsiz internet bulduğunuzda kullanın. Japonya’da akşamdan akşama otelden paylaşım yapmıştım ben de. Havaalanına gitmeden önce yapılacak son kontroller burada.
Kısacası bu dönem paranızı ‘ulaşıma ve odanıza’ harcayarak Avrupa’da gezinin. Gece hayatı, restoranlar ve alışveriş için zengin veya ünlü olduğunuzda bir daha gelin…