Eskiden beri yeşil çayı çok severim. Hergün bir bardak yeşil çay içmeyi ve yanında bitter çikolata yemeyi alışkanlık haline getirmiştim. Sonra birgün markette Lipton’un beyaz çayını gördüm, poşetlerde. Onu aldım; yeşil çayın tadına ilave çiçek kokusu geliyordu sanki.
Sonra Japonya’ya gittik. Yeşil çayın merkezi bana göre. Bol bol aldım, eşe dosta da. Çok da ucuz değildi; İsviçre fiyatlarına yakındı kilosu. Nedense aklıma beyaz çay almak gelmedi orada.
İkigai kitabını okumam bitmişken Tayland’a gittik. Kitapta çaylar hakkında da bilgi vardı. Bangkok’ta China Town’da pasajları gezerken kilo ile çay satıldığını gördüm. Yeşil çay alayım dedim. O sırada büyük cam kavanozların üzerinde ‘Weiss Tee’ beyaz çay yazdığını görünce onu da sordum. 1 metre boyundaki kavanozu indirdi; üzerinde 5500 Baht yazıyordu; yani 160 USA Doları. Pahalı olduğunu duymuştum; ama bu kadar ummamıştım. Lipton’unkilerin gerçek beyaz çay olmadığı açıktı…
Çay satan kadın, üzerinde beyaz çay yazan başka bir kavanozu indirdi, bunda 1000 Baht yazıyordu; kalitesi farklıydı. Almışken gerçeğini alırım, az alırım diye düşündüm.
Beyaz Çay Hakkında;
- Yeni, taze yapraklardan üretiliyor, el ile toplanıyor, oksitlenmeden güneşte kurutuluyor ve bu yüzden pahalı.
- Tarihi Çin İmparatoru’na dek uzanıyor. O zamanlar sadece imparator ve asiller içebilirmiş bu çayı. Şimdi de öyle diyebiliriz aslında fiyatından ötürü.
- En iyi kalitede olan çay yapraklarının üzerinde beyaz tüyler bulunuyor; o sebeple adı beyaz çay. Bu tüylere zarar gelmemesi için elle toplanıp özenle kurutuluyor, o sebepten pahalı.
- En popüler beyaz çay türleri, White Peony ve Silver Needle (en pahalısı).
- Görüntüsü yeşil çay gibi; ama yeşil çaya göre çiçek aromaları barındırıyor. Güneşte kurutulduğu için aromasını kaybetmiyor.
- Antioksidan deposu, kafeini düşük, kanserden koruyor, kolesterolü düşürüyor, bağışıklığı güçlendiriyor, kalbe iyi geliyor, hafızayı koruyor, enerji veriyor, stresi azaltıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor İkigai’de de yazdığı gibi…
- Senenin ilk yaprakları çıktığında tazeyken toplandığı için talep çok.
- Demlerken 70 C su eklemeniz gerekiyor; kaynar su değil. Su ekledikten sonra da 5-10 dakika demlenmesi gerekiyor. Hatta soğumasın diye çaydanlık altına mum yakılıyor. Ben ılık içmeye alıştım mum ile uğraşamam.
Türkiye’deki fiyatını bilmiyorum; ama Uzak Doğu’ya giderseniz alışveriş listesinde bulunsun. Beyaz çayı içerken beyaz çay hakkında bilgi öğrenip sizinle de paylaştım ve şanslıyım ki benim yaprakların üzeri de beyaz tüylüymüş…
Sizi beyaz çay saatiyle başbaşa bırakıyorum:
White Tea, beyaz çay… Dikkatli bakın tüylerden dolayı beyazımsı/gümüşümsü uçları |
İçmek için bir süre demlenmesini bekliyorum… |
Bu arada Thai tea de var; hem de sağlıklı. Denedim; fakat süt içerdiğinden ben pek hoşlanmadım. Süt ürünleri seviyorsanız eminim seversiniz…
Gezgin Anne’nin kültür mutfağı için buraya bakınız.