Rösti, Bern’deki çiftçilerin kahvaltısı olarak yenilirmiş. Zamanla Bern’den İsviçre’ye, İsviçre’den de dünyaya yayılmış patatesli bir tarif. Hala kahvaltıda servis edildiği gibi, İsviçre ulusal yemeği olarak öğle ve akşam yemekleri menülerinde de var artık.
Avrupa’da markete gidip patates almak dert. Çünkü onlarca çeşit patates var. Her defasında ‘Hangisini alacağım?’ diye kara kara düşünürüm. Moru, kırmızısı, sarısı, kahverengisi, turuncusu, siyahı… Neyse ki İsviçre’de paket üzerinde yazıyor; raclette, baking, cooking, waxy potatoes, vs…
Raclette; bir diğer ünlü İsviçre yemeği yanına kaynatılan minik patatesler
Baking; fırında pişirmek için olanlar
Cooking; yemek içine konulanlar, etli patates yemeği gibi hani bizde en çok kullanılan mesela…
Waxy; mumlu olanlar bir nevi kremamsı ve sert, pişince şekli bozulmaz, patates salatası için…
Sweet potatoes; tatlı patates, nefis bir lezzet bence ve içlerinde en faydalı olan sanıyorum.
NOT: Öncelikle, waxy patates şeklini piştikten sonra da koruduğundan ötürü rösti için tercih ediliyor. Bildiğimiz patatesle yapmanız halinde parçalanana dek haşlamayın.
Bir çeşit patates |
Hazırlanışı:
- Patatesler kaynamış tuzlu suda haşlanır. Suya bir bütün sarımsak da atarsanız çeşnili olur. Haşlama süresi patatesin büyüklüğüne ve cinsine göre değişir. Çiğ kalmasın; ama aşırı pişirmeyin de.
- Piştikten sonra ılık olunca kabuklarını soyun. Bir saklama kabına koyun ve soğuyunca buzdolabına kaldırın. Bugünlük işiniz bitti!
- Ertesi günü dolaptan çıkarın ve patatesleri rendenin büyük tarafıyla rendeleyin. İçine tuz, karabiber, kırmızı biber ekleyip karıştırın.
- Tavaya tereyağı koyun bolca, patatesleri döküp 5 dakika karıştırarak pişirin. Sonra spatulayla bastırıp üzerini dümdüz yapın ve 15 dakika boyunca dibi kıtır kıtır kızarana dek orta ateşte (ellemeden) pişirin. Sonra bir geniş tabak yardımıyla tersini çevirecek şekilde ayrı bir tabağa alın.
- Tavaya yine tereyağı koyun. (*) Bu kez kızarmamış tarafı aşağıya gelecek şekilde patatesi koyup 15 dakika daha pişirin.
2 Yorum Var
Çok güzel bir tarif, ellerinize sağlık.
Afiyet olsun 🙂