Yakından Tanıyalım: Ekoturizm Nedir?
Küresel ısınma, iklim değişiklikleri çevre konusunda duyarlılığı artırırken, sürdürülebilir politikalar da art arda geliştiriliyor. Seyahatlere yenilikçi ve çevreci bir bakış getiren ekoturizm de bu duyarlılığın karşılığı oluyor. Çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten yeni nesil turizm, Uluslararası Ekoturizm Topluluğu TIES (The International Ecotourism Society) tarafından standardize ediliyor. Genellikle küçük gruplar tarafından yapılan geziler çerçevesinde, küçük ve orta boy işletmelerce hizmet verilen turizm sistemi, doğaya saygıyı temel alıyor.
Ekoturizmin Genel Çerçevesi
Ekoturizmin gözetildiği seyahatlerde, doğal koruma alanı olan yerlere girmemek önem taşıyor. Belirlenen gezi rotaları ve kamp alanlarında doğaya duyarlı etkinliklerde bulunmak, çevreyi kirletmemek, zarar vermemek esas alınıyor. Gezi esnasında atık bırakılmıyor. Nesli tehlikede olan hayvanların olduğu bölgelerde geziye ekstra özen gösteriliyor. Gürültüden fiziksel kirliliğe kadar tüm zarar verici hareketler kısıtlanıyor. Acentalar ekoturizm için muhakkak sertifikalı ve tecrübeli rehberlerden destek alıyor. Yerel kültürlerin yaşaması için de destek sunan ekoturizm kapsamında yerel işletmelere destek veriliyor. Yerel halkın maddi gelirden pay alması için gezilere kültür turları da ekleniyor. Otantik kültürlere karşı ekoturizm turlarına katılanların saygı çerçevesinde davranışlar sergilemesi önem arz ediyor.
Sorumlu Seyahat: Ekoturizm
Ekoturizmin yanı sıra son yıllarda bir de sürdürülebilir turizm konsepti oldukça sık kullanılıyor. İki trend benzer ancak farklı şeyleri işaret ediyor. Ekoturizm, çevreye, yaban hayata, yerel kültüre karşı sorumlu seyahat şekli anlamına geliyor. Sürdürülebilir seyahat ise daha kapsayıcı oluyor. Çevre, ekonomi, sosyal ve kültürel yönlerden duyarlılığı genişleten sürdürülebilir turizm, ekoturizmin üst başlığı olarak değerlendiriliyor. Toplumsal faydanın, sosyal adaletin, bölgesel kalkınmanın, çevre bütünlüğünün gözetildiği politikalar, sürdürülebilir seyahat kapsamında oluşturuluyor. Ekoturizm, daha küçük ölçekli hatta yer yer bireysel uygulamaları kapsıyor.
Doğaya Karşı Sorumluluk Neden Önemli?
- Gelecek nesillerin de doğal güzellikleri görebilmesi ancak yeniden ele alınacak çevre politikalarıyla mümkün görülüyor.
- Yalnız koruma değil değiştirebilme gücünü de elde edebilmek için, çevre duyarlılığı önem arz ediyor.
- Her gün milyonlarca insan seyahat ediyor ancak yanlış ve bilinçsiz davranışlar sonucu temiz bir çevrede gezilebilecek yer sayısı her geçen gün azalıyor.
- Yerel halk turizmden pay almadığında bölge halkı göç ediyor ve yöresel kültür de şehirlerde asimile oluyor. Bir süre sonra kır nüfusu azalarak tektipleşiyor.
- Kırsala yapılan yatırım, kentlerin verdiği çevre zararının azaltılmasına yardımcı oluyor. Kentte kontrolsüzce büyüyen nüfus, daha fazla sanayileşme ve karbon emisyonu anlamına geliyor.
Ekoturizm için Bir Adım Atabilirsiniz
- Atıklarınıza dikkat edebilir, geri dönüşüm için çöplerinizi ayırabilirsiniz.
- Doğa dostu yerlerde konaklayabilirsiniz.
- Daha az eşya ile seyahat edebilirsiniz.
- Seyahatleriniz sırasında yerel halkın kültürünü inceleyen turlara katılabilir, onlardan alışveriş yapabilirsiniz.
- Gezdiğiniz doğal alanları kirletmemeye özen gösterebilirsiniz.
- Çevreci ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.
- Kısıtlı alanlara girmeden gezebilir, kurallara uyabilirsiniz.
- Gezileriniz sırasında plastik yerine kağıt poşetler, cam şişeler kullanabilirsiniz.
Çevre için Ne Yapabilirsİniz?
Aslında herkes bir şeyler yapabilir, yapıyor. Ekolojik dengeye katkı sağlamak için öncelikle seyahat bavulunuzu gözden geçirebilirsiniz. Günlük hayatta sürekli kullandığınız laptop ve telefon gibi elektronik cihazların enerji verimliliğinin yüksek olmasına dikkat edebilirsiniz. Elektronik seçimi yaparken markaların sosyal politikalarına da bakabilirsiniz. Örneğin Asus laptop ürünleri, karbon ayak izini ve ekolojik etkiyi azaltan yenilikçi teknolojilerle tasarlanıyor. HP, 2025’e kadar tek kullanımlık plastik paketleri %75 oranında azaltmayı planlıyor. Dell laptop ürünlerinin yanında, sürdürülebilirlik projelerini de tanıtıyor. Marka müşterilerin aldığı her cihaz için eşdeğer bir ürünü geri dönüştürmeye çalışıyor, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor ve 2030 yılında ürünlerinin %50’sinden fazlasını geri dönüştürülmüş malzemeden üretmeyi hedefliyor. Çevre duyarlılığına sahip ürünlerden alarak ekolojik sisteme katkı sunabilirsiniz.
Not: Sponsor makale, fotoğraf ve yazı bana ait değildir.
1 Yorum Var
Pingback: Dünya Turizm Günü! - Gezgin Anne